Смекни!
smekni.com

Аграрне право України книга (стр. 74 из 149)

Найвищим органом управління спільного підприємства є збори уповноважених представників підприємств-учасників (власників майна). Вони мають кількість голосів залежно від розмірів і частки майнової участі.

Збори уповноважених представників підприємств-учасників обирають раду підприємства, її голову — директора і чле­нів ревізійної комісії. Відповідно до статуту виробнича струк­тура спільного підприємства, а також штатний розпис і пра­вила внутрішнього трудового розпорядку затверджуються йо­го радою або ж зборами учасників підприємства.

3. Компетенція зборів колективу державного і спільного підприємства випливає з Закону "Про підприємства в Украї­ні", зокрема з його вимог, що управління господарством здій­снюється на основі поєднання принципу самоврядування ко­лективу і прав власника щодо господарського використання майна.

До компетенції зборів трудового колективу підприємства, зокрема, належить:

а) вирішення питання, пов'язаного з викупом майна під­приємства. Воно вирішується в разі переходу останнього в ці­лому на оренду, перетворення його в колективне підприєм­ство, господарське або ж акціонерне товариство;

б) вирішення питання про укладення з адміністрацією під­приємства колективного договору, розгляд його проекту і пе­редача повноважень профспілковому комітетові або іншому органові підписати той від імені колективу;

в) обрання (відкликання) представників до ради підприєм­ства від трудового колективу (в кількості, передбаченій стату­том), заслуховування звітів про їхню діяльність;

г) обрання ради колективу і встановлення її функцій;

д) розгляд і вирішення відповідно до Статуту підприємства питання самоврядування трудового колективу;

е) визначення і затвердження переліку і порядку надання працівникам підприємства соціальних пільг;

є) участь у матеріальному і моральному стимулюванні пра­ці, заохочення винахідницької та раціоналізаторської діяль­ності; порушення клопотання про представлення працівників до державних і урядових нагород.

Окремі з цих повноважень можуть належати до компетен­ції ради або ж вирішуватись в іншому порядку, передбачено­му Статутом підприємства.

Трудовий колектив державного чи спільного підприєм­ства, в якому частка держави чи місцевої ради у вартості майна складає більше 50 відсотків, а також колектив спільного підприємства, де частка у вартості майна господарств-учасників становить понад 50 відсотків, разом із засновником роз­глядає зміни й доповнення до Статуту підприємства, визна­чає умови наймання керівника, бере участь у вирішенні пи­тання про виділ із складу підприємства одного чи декількох структурних підрозділів для створення нового підприємства. Разом із власником трудовий колектив вирішує питання про вступ і вихід з об'єднання підприємств, про оренду під­приємства, створення на базі колективу орендарів для пере­ходу на оренду і викупу підприємства. При частковому викупі майна трудовий колектив набуває права співвласника, а під­приємство — статус спільного. Після повного викупу колек­тив набуває прав колективного власника.

4. Законом "Про підприємства в Україні" законодавче ви­рішено питання про поєднання в управлінні прав власника майна і самоврядування трудового колективу. Пункт 1 ст. 14 передбачає, що власник чи уповноважений ним орган можуть делегувати свої права з управління раді (правлінню) підпри­ємства або іншому органові, передбаченому Статутом підпри­ємства, який представляє інтереси власника і колективу. Та­ким чином, у своїй діяльності рада виражає інтереси власни­ка і трудового колективу. Виходячи з цього, визначається компетенція ради підприємства і порядок її утворення.

5. З урахуванням основних положень законодавчих актів і практики їх застосування щодо делегування власником окре­мих повноважень раді підприємства в Статуті підприємства можна передбачити питання, що нею вирішуються:

визначення загальних напрямів економічного і соціально­го розвитку підприємства, порядку розподілу чистого прибут­ку; прийняття рішення про випуск цінних паперів підприєм­ства, а також про придбання цінних паперів інших підпри­ємств і організацій; вирішення питання про утворення і ді­яльність дочірніх підприємств, філій та інших відособлених підрозділів, входження підприємства в асоціації та об'єднан­ня І вихід з них; прийняття рішення щодо зовнішньоеконо­мічної діяльності підприємства; розгляд конфліктної ситуації між адміністрацією і трудовим колективом, вжиття заходів для їх вирішення; вирішення інших питань, передбачених статутом.

Рада підприємства вирішує віднесені до її компетенції пи­тання на своїх засіданнях. Правила і порядок прийняття рі­шень радою регламентуються Статутом. В ньому, зокрема, може бути визначено, що рада правомочна приймати рішен­ня, якщо на її засіданнях присутні не менше 2/3 обраних чле­нів. Рішення приймаються простою більшістю голосів. Мо­жуть бути встановлені й інші правила в обсягах, делегованих раді власником майна, тобто державним органом.

§ 3. Правове становище директора (керівника)

радгоспу та іншого державного сільськогосподарського

підприємства і його компетенція

1. Чинне законодавство визнає директора радгоспу, іншо­го ДСГК уповноваженою власником посадовою особою, якій довірено безпосереднє управління господарством, його ви­робничо-господарською і соціальною діяльністю, а також державною власністю. Одночасно директор радгоспу, іншого державного підприємства є членом трудового колективу і в його складі бере участь у самоврядуванні підприємства.

В умовах ринкової економіки, посилення методів захисту прав та інтересів власника змінився порядок призначення ке­рівника підприємства, визначення його функцій і компетен­ції, відповідальності за результати управлінської діяльності, за стан справ на підприємстві.

2. Відповідно до Закону "Про підприємства в Україні" ке­рівник підприємства наймається (призначається) власником чи обирається власниками майна. Виходячи з цього, директор державного підприємства призначається уповноваженим дер­жавою органом. Постановою Кабінету Міністрів України "Про застосування контрактної форми трудового договору з керівником пщприємства, що є у державній власності" від 19 березня 1993 р. встановлено, що найняття керівника дер­жавного підприємства, яке перебуває в державній власності та діє на основі Закону "Про підприємства в Україні", здій­снюється міністерством, відомством або іншим органом, уповноваженим управляти цим підприємством, через підпи­сання з ним контракту і призначення його на посаду.

Контракти як особлива форма трудового договору спрямо­вуються на забезпечення умов для ініціативності та самостійності працівника з урахуванням його індивідуальних здібнос­тей і професійних навичок, підвищення взаємної відповідаль­ності сторін, правову й соціальну захищеність керівника під­приємства. В них рекомендовано передбачати строк дії контракту, результати виробничо-господарської та комерцій­ної діяльності підприємства, досягнення яких має забезпечи­ти керівник, права, обов'язки й відповідальність сторін, умо­ви організації та оплати праці, соціально-побутові та інші умови, необхідні керівникові для виконання зобов'язань, які беруться ним з урахуванням стану справ на підприємстві, йо­го виробничих і фінансових можливостей, підстави для розір­вання контракту. При цьому умови контракту не можуть по­гіршувати становище керівника державного підприємства, визначене чинним законодавством.

Найняття і звільнення керівників державних підприємств, які перебувають у загальнодержавній власності та входять до складу об'єднань, може здійснюватися за дорученням мініс­терства чи відомства його генеральним директором.

Контракт підписується керівником уповноваженого орга­ну та особою, яка призначається на посаду керівника підпри­ємства, і набуває чинності з моменту його підписання сторо­нами. Він може бути змінений тільки за згодою сторін. Розір­вання контракту проводиться на підставах, встановлених чинним законодавством, а також передбачених сторонами в ньому. При цьому треба враховувати, що коло основних пи­тань, які належать до компетенції директора, встановлено за­конодавчими актами, зокрема його право самостійно вирішу­вати питання діяльності підприємства, за винятком тих, які віднесені статутом до компетенції інших органів управління підприємством.

Детальніше компетенція керівника може бути визначена в Статуті підприємства. В ньому можна, наприклад, вказати, що керівник без доручення діє від імені підприємства, представляє його інтереси в усіх вітчизняних та іноземних підприємствах, у фірмах, організаціях, розпоряджається майном під­приємства, укладає договори, в тому числі трудові, видає до­віреності, відкриває в банках розрахунковий та інші рахунки, користується правом розпорядження коштами, затверджує штати виконавчого апарату дирекції, видає накази, дає вказівки, обов'язкові для всіх працівників підприємства.

3. В Законі "Про підприємства в Україні" (п. 2 ст. 16) за­писано, що власник не має права втручатись в оперативну ді­яльність керівника підприємства. Це застереження особливо важливе для спільних підприємств, найвищий орган управ­ління яких утворюється з представників господарств-учасників, які не беруть безпосередньої участі в управлінні підпри­ємством.

Важливою гарантією забезпечення прав керівника підпри­ємства з управління ним є встановлене Законом правило, що керівник підприємства може бути звільнений з посади до за­кінчення строку контракту на підставах, передбачених у контракті або чинному законодавстві.