Смекни!
smekni.com

Аграрне право України книга (стр. 128 из 149)

У заготівлі сільськогосподарської продукції і продоволь­ства беруть участь також селянські (фермерські) господар­ства. Так, між Василівським елеватором Запорізької області і селянським (фермерським) господарством "Скіф" 6 липня 1998 р. було укладено договір на зберігання зерна. Згідно з договором СФГ "Скіф" здало на елеватор 150 тонн пшениці та 150 тонн насіння соняшнику. СФГ взяло на себе зобов'я­зання забрати належну йому продукцію до І травня 1999 р. Плата за надані елеватором послуги проводиться відповідно до цін, що склалися на Українській Аграрній Біржі, виходячи з вартості 1 тонни зерна, включаючи ПДВ. Зокрема, за при­йняття — 3 грн.; за очистку — 1 грн. і за сушку — 1,54 Ірн.; зберігання за перший місяць — 2 грн., за другий і третій мі­сяці — 2,5 грн., за наступні місяці — 3 грн., відгрузка — 5 грн. Відповідні ціни встановлено за послуги, які надаються КСГП, АСГТ та іншим виробникам продовольства.

У випадку несвоєчасних розрахунків елеватор або при не­виконанні зобов'язань за договором клієнт (СФГ, КСГП, АСГТ та ін.) відшкодовує збитки у повному обсязі з урахуван­ням неодержаної вигоди.

Важливим видом діяльності хлібопродуктового підприєм­ства (елеватора), який, як правило, охоплюється його право­здатністю, є помол зерна, належного сільськогосподарському підприємству, на борошно, і виробництво хлібокормів, що також регулюється відповідними угодами. Так, між згаданим вище Васильківським елеватором і СФГ "Скіф" було укладе­но договір про те, що СФГ передає елеватору зерно (пшени­цю), яка відповідає державним стандартам ГО, а підприєм­ство бере на себе зобов'язання прийняти його для виготов­лення борошна, зважити, провести лабораторний аналіз, пе­реробити пшеницю на борошно відповідно державним стандартам ГО за цінами, що діють на момент одержання бо­рошна, і передати борошно СФГ відповідно до розрахунку його виходу по сортах. СФГ залишає підприємству без оплати 18 відсотків зерна від кількості зданого на переробку, яка в наступному стає власністю підприємства (елеватора). Вироб­лене борошно СФГ одержує в строки, визначені графіком, який є невід'ємною частиною договору. В разі неодержання борошна у дводенний строк, зерно, що належить СФГ, офор­мляється на зберігання і СФГ зобов'язане заплатити підпри­ємству суму фактичних витрат за зберігання з урахуванням рентабельності підприємства в розмірі ЗО відсотків. Оплата за договором проводиться в натурі за цінами Української Аграр­ної біржі на момент здачі пшениці.

Розділ XXVII

ПРАВОВЕ РЕГУЛЮВАННЯ

ЗОВНІШНЬОЕКОНОМІЧНОЇ

ДІЯЛЬНОСТІ СУБ'ЄКТІВ АГРОБІЗНЕСУ

§ 1. Поняття, правові засади

і форми зовнішньоекономічної діяльності

суб'єктів агробізнесу

1. Одним із основних напрямів розвитку АПК України 1998—2000 рр. є законодавче забезпечення зовнішньоеконо­мічної діяльності суб'єктів агробізнесу, регулювання експорту та імпорту сільськогосподарської продукції, здійснення захо­дів щодо захисту вітчизняного продовольчого ринку, створен­ня умов для залучення інвестицій, здійснення державного ре­гулювання зовнішньоекономічної діяльності в аграрному сек­торі економіки на основі загальноприйнятих міжнародних принципів.

Здійснюючи виробничо-господарську діяльність суб'єкти аграрного підприємництва мають гарантовані чинним зако­нодавством України права щодо укладення зовнішньоеконо­мічних угод, надання послуг іноземним суб'єктам підприєм­ництва, проведення товарообмінних операцій тощо.

2. Зовнішньоекономічна діяльність суб'єктів агробізнесу потребує комплексного правового регулювання. Юридичне визначення цього поняття, його видів та форм здійснення да­не у чинному законодавстві України. Відповідно до ст. 1 За­кону України "Про зовнішньоекономічну діяльність", такого виду діяльність — це діяльність суб'єктів бізнесу України та іноземних, що побудована на взаємовідносинах між ними, та має місце як на території України, так і за її межами.

3. Правові засади зовнішньоекономічної діяльності суб'єк­тів агробізнесу визначені у законах України "Про зовніш­ньоекономічну діяльність", "Про підприємства в Україні", "Про колективне сільськогосподарське підприємство", "Про сільськогосподарську кооперацію", "Про селянське (фермер­ське) господарство" та в інших законодавчих і нормативно-правових актах.

Суть основних принципів зовнішньоекономічної діяль­ності сільськогосподарських та агропромислових товарови­робників розкрита в ст. 2 Закону України "Про зовніш­ньоекономічну діяльність". Суб'єкти агробізнесу вправі доб­ровільно вступати у зовнішньоекономічні зв'язки та здійсню­вати їх у будь-яких формах, які прямо не заборонені чинними законами України. Юридичні особи незалежно від форм власності, а також підприємці в системі АПК є рівними перед законом при здійсненні зовнішньоекономічної діяльності.

Регулювання зовнішньоекономічної діяльності забезпечу­ється тільки законами України і забороняється застосування підзаконних актів та актів управління місцевих органів, які у будь-який спосіб створюють для суб'єктів зовнішньоеконо­мічної діяльності умови менш сприятливі, ніж ті, які встанов­лені законами України. Держава забезпечує рівний захист ін­тересів усіх суб'єктів на її території згідно з законами України та за кордоном згідно з нормами міжнародного права; захи­щає державні інтереси України як на її території, так і за її межами лише відповідно до законів України, умов міжнарод­них договорів та норм міжнародного права, підписаних дер­жавою. В Україні не допускається обмеження прав та дискри­мінація суб'єктів зовнішньоекономічної діяльності, в тому числі іноземних суб'єктів господарювання за формами влас­ності, місцем розташування чи іншими ознаками, якщо це прямо не передбачено в законі.

4. Коло суб'єктів агробізнесу, які можуть бути учасниками зовнішньоекономічних відносин у процесі здійснення своєї виробничо-господарської і фінансової діяльності наведено у ст. З Закону України "Про зовнішньоекономічну діяльність", ними можуть бути:

— фізичні особи — громадяни України, іноземні громадя­ни та особи без громадянства, які мають цивільну правоздат­ність і дієздатність згідно з законами України і постійно про­живають на території України;

— юридичні особи, зареєстровані як такі в Україні і які мають постійне місцезнаходження на території України (під­приємства, організації та об'єднання всіх видів, включаючи акціонерні та інші види господарських товариств, асоціації, спілки, концерни, консорціуми, торговельні доми, посеред­ницькі та консультаційні фірми, кооперативи, кредитно-фі­нансові установи, міжнародні об'єднання, організації та інші), в тому числі юридичні особи, майно та/або капітал яких є повністю у власності іноземних суб'єктів господарської ді­яльності;

— об'єднання фізичних, юридичних, фізичних і юридич­них осіб, які не є юридичними особами згідно з законами Ук­раїни, але які мають постійне місцезнаходження на території України і яким цивільно-правовими законами України не за­боронено здійснювати господарську діяльність;

— структурні одиниці суб'єктів господарської діяльності іноземних суб'єктів господарської діяльності, які не є юри­дичними особами згідно з законами України (філії, відділен­ня, тощо), але мають постійне місцезнаходження на території України;

— спільні підприємства за участю суб'єктів господарської діяльності України та іноземних суб'єктів господарської ді­яльності, зареєстровані як такі в Україні і які мають постійне місцезнаходження на території України;

— інші суб'єкти господарської діяльності, передбачені за­конами України.

Україна в особі її органів, місцеві органи влади і управлін­ня в особі створених ними зовнішньоекономічних організа­цій, які беруть участь у зовнішньоекономічній діяльності, а також інші держави, які беруть участь у господарській діяль­ності на території України, діють як юридичні особи згідно з ч. 4 ст. 2 цього Закону і законами України.

Щодо фізичних осіб, то треба відзначити, що вони визна­ються суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності в структу­рі аграрних правовідносин за умови, якщо вони зареєстровані на території України як суб'єкти підприємницької діяльності.

5. Всі суб'єкти агробізнесу незалежно від форм власності та інших ознак мають рівне право здійснювати будь-які види зовнішньоекономічної діяльності, прямо не заборонені зако­нами України.

Фізичні особи мають право здійснювати зовнішньоеконо­мічну діяльність з моменту набуття ними цивільної дієздат­ності згідно з законами України. Фізичні особи, які мають постійне місце проживання на території України, мають за­значене право, якщо вони зареєстровані як підприємці згідно з Законом України "Про підприємництво". Фізичні особи, які не мають постійного місця проживання на території Ук­раїни, мають зазначене право, якщо вони є суб'єктами господарської діяльності за законом держави, в якій вони мають постійне місце проживання або громадянами якої вони є. Юридичні особи мають право здійснювати зовнішньоеконо­мічну діяльність відповідно до їх статутних документів з мо­менту набуття ними статусу юридичної особи.