Смекни!
smekni.com

Аграрне право України книга (стр. 94 из 149)

Стаття 2 Закону визначає структуру заробітної плати, роз­межовуючи її на основну і додаткову. Основна заробітна пла­та являє собою винагороду за виконану роботу відповідно до встановлених норм праці (норм часу, виробітку, обслугову­вання, посадових обов'язків). Вона встановлюється у вигляді тарифних ставок (окладів) і підрядних розцінок для робітни­ків і посадових окладів для службовців. Додаткова заробітна плата — це винагорода за працю понад установлені норми, за трудові успіхи та винахідливість і за особливі умови праці. Во­на включає доплати, надбавки, гарантійні та компенсаційні ви­плати, передбачені чинним законодавством. Різновидом до­даткової заробітної плати є премії, пов'язані з виконанням виробничих завдань.

3. Особливе значення має твердження Закону про мінімальну заробітну плату. Як зазначено в ст. З, мінімальна заробітна плата — це законодавче встановлений розмір заро­бітної плати за просту, некваліфіковану працю, нижче якого не може проводитись оплата за виконану працівником місяч­ну, годинну норму праці (обсяг робіт). Мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією, обов'язковою на всій території України для підприємств усіх форм власності та господарювання. Однак у Законі не передбачено, яким чином ця правова норма має здійснюватися, скажімо, при вирішенні питань оплати праці найманих працівників колективних сільськогосподарських підприємств і селянських (фермер­ських) господарств.

Законом "Про оплату праці" передбачено правила держав­ного регулювання оплати праці (ст. 8). Держава регулює оп­лату праці працівників підприємств усіх форм власності та господарювання через установлення розміру мінімальної за­робітної плати, інших державних норм і гарантій, умов і роз­мірів оплати праці працівників установ і організацій, що фі­нансуються з бюджету, керівників державних підприємств, а також оподаткуванням доходів працівників. Закон регламен­тує умови визначення розміру мінімальної заробітної плати. Це робиться з урахуванням:

—вартісної величини мінімального споживчого бюджету з поступовим зближенням рівнів цих показників у міру стабілі­зації та розвитку економіки країни;

загального рівня середньої заробітної плати;

продуктивності праці, рівня зайнятості та інших економіч­них умов.

Мінімальна заробітна плата встановлюється в розмірі, не нижчому за вартісну величину межі малозабезпеченості в роз­рахунку на одну працездатну особу.

У названому Законі викладено основні правові норми (правила) щодо регулювання трудових відносин із приводу оплати праці. Застосування цих правових норм щодо праців­ників сільськогосподарського виробництва вимагає враху­вання особливостей (специфіки) цієї галузі народного гос­подарства.

4. Законом "Про колективне сільськогосподарське підпри­ємство" вперше на такому рівні визначаються правові засади організації та оплати праці членів цього підприємства. Відпо­відно до ст. 19 трудові відносини членів такого підприємства визначаються цим Законом і Статутом підприємства, а грома­дян, які працюють за трудовим договором або контрактом, — законодавством про працю України. Що стосується відносин щодо оплати праці, то кожне колективне сільськогосподар­ське підприємство самостійно визначає форми, системи і розміри оплати праці його членів та інших працівників. Оп­лата праці в таких підприємствах здійснюється залежно від кількості та якості трудового внеску кожного члена підприєм­ства і зумовлюється підсумковими результатами. Розмір при­бутку, одержуваного в порядку оплати праці, не обмежується. Цим Законом передбачено також форми оплати праці — гро­шову і натуральну. Визначені цією правовою нормою правила відповідним чином закріплюються в Статуті конкретного під­приємства та в чинних у ньому локальних правових актах про оплату праці.

Правове регулювання оплати праці працівників державних сільськогосподарських підприємств здійснюється відповідно до положень ст. 19 Закону "Про підприємства в Україні". Згідно з цією правовою нормою підприємство самостійно ви­значає фонд оплати праці без обмеження його зростання з боку державних органів, встановлює форми, системи і розмі­ри оплати праці, а також інші види доходів працівників. Під­приємству надано право використовувати державні тарифні ставки, посадові оклади як орієнтир для диференціації оплати праці залежно від професії, кваліфікації працівників, склад­ності та умов виконуваних ними робіт.

5. Суспільно-політичне, економічне, соціальне і правове становище колективних сільськогосподарських підприємств є таким, що кожне з них правомочне регулювати суспільні відносини з питань оплати праці його членів через прийняття його органами самоврядування відповідних локальних право­вих актів. За своїм змістом вони повинні відповідати Консти­туції України, Законові "Про оплату праці", Статутові даного підприємства. З метою забезпечення науково-практичної обгрунтованості цих локальних правових актів, зокрема Поло­ження про оплату праці в колективному сільськогосподар­ському підприємстві, органи державного управління сіль­ським господарством, представницькі органи таких підпри­ємств спільно з прогресивними керівниками останніх і науковцями розробили Рекомендації про оплату праці в кол­госпах Української РСР, які були прийняті Радою колгоспів УРСР і схвалені Радою Міністрів УРСР. Керуючись ними, кожне підприємство розробляє на підставі свого статуту і приймає на загальних зборах Положення про оплату праці в підприємстві. За своєю юридичною природою Рекомендації є рекомендаційним актом. Це означає, що правила, які вони містять, не породжують суб'єктивних прав та юридичних обов'язків ні для органів самоврядування, ні для членів під­приємства. Права суб'єктивного характеру для підприємства та його членів (а також громадян, які працюють за трудовим договором) створюють норми Положення про оплату праці в конкретному колективному сільськогосподарському підпри­ємстві. Кожне таке Положення як локальний правовий акт є правовою основою для вирішення трудових спорів з питань оплати праці, що виникають між правлінням і членом під­приємства.

У Рекомендаціях містяться пропозиції, які, будучи перене­сені в Положення, набувають принципового значення для належного регулювання і гарантування прав членів даного підприємства з питань оплати їх праці. Це пропозиції про створення фонду оплати праці та визначення нормативів від­рахувань до нього, про зв'язок і взаємозалежність його зрос­тання та піднесення продуктивності праці. Варта уваги і така пропозиція: якщо внаслідок стихійного лиха, неврожаю або інших причин не буде одержано запланованого валового до­ходу і в зв'язку з цим виникне розбіжність міх фондом опла­ти праці та виділеними для цього з валового доходу коштами, то сума, якої бракує, покривається за рахунок коштів, одер­жаних від органу страхування на відшкодування збитків від стихійного лиха та інших несприятливих умов. Рекомендації містять й інші правила, спрямовані на забезпечення матері­альної заінтересованості працівників колективного сільсько­господарського підприємства у піднесенні громадського ви­робництва та на охорону трудових прав.

6. За сучасних умов у вирішенні питання оплати праці в колективних сільськогосподарських підприємствах певну роль відіграють і рекомендації, викладені в Методичному посібни­ку з організації та оплати праці в колгоспах, радгоспах та ін­ших сільськогосподарських підприємствах, розробленому з ініціативи Міністерства сільського господарства і продоволь­ства України в 1991 р. За своїм призначенням і змістом він має розглядатись як рекомендації щодо розроблення і прий­няття положень про оплату праці членів колективних сільсь­когосподарських підприємств і працівників радгоспів.

7. Закон "Про оплату праці" підлягає застосуванню щодо осіб, які працюють у колективному сільськогосподарському підприємстві на підставі трудового договору, контракту або угоди. Але він не містить відповіді на запитання: чи поширю­ється його дія на членів КСГП? Оскільки таке підприємство провадить свою діяльність на основі поєднання колективної власності, яка належить йому як юридичній особі, і приватної власності його членів, то державна влада не правомочна регу­лювати трудові відносини між ним та його членами. Тому названим Законом регулюються лише трудові відносини, які виникають, змінюються і припиняються відповідно до трудо­вого договору або контракту з особами, які не є членами під­приємства. Закон не містить твердження про те, що його нор­ми поширюють свою чинність на трудові відносини, які виникають на підставі членства у колективному сільськогос­подарському підприємстві. Такі підприємства взагалі не згадуються в цьому Законі. Це дає підстави вважати, що За­кон "Про оплату праці" не поширюється на КСГП та їхніх членів. Та все ж його доцільно враховувати при розробленні та прийнятті Рекомендацій щодо оплати праці в колективних сільськогосподарських підприємствах або відповідного примірного положення, а також Положення про оплату праці в кожному такому підприємстві.

Зокрема, виходячи зі ст. 43 Конституції України про те, що заробітна плата не може бути нижчою від визначеної за­коном, та положення ст. З Закону "Про оплату праці" щодо мінімальної заробітної плати, до локальних правових актів колективних і державних сільськогосподарських підприємств слід включати правову норму про мінімальний щомісячний заробіток їх працівників — як членів колективного підприєм­ства, так і робітників та службовців радгоспу.