Смекни!
smekni.com

Аграрне право України книга (стр. 68 из 149)

2. До повноважень найвищого органу управління нале­жить прийняття таких внутрішніх (локальних) правових актів: Статуту колективного сільськогосподарського підприємства, Правил внутрішнього розпорядку підприємства, Положення про оплату праці, Положення про пайовий фонд, Положення про внутрішньогосподарський розрахунок, Положення про персональні пенсії та доплати до державної пенсії, договір про підрядно-орендні відносини, посадові інструкції та ін.

Розвиток виробничо-господарської самостійності та еко­номічної незалежності підприємств привів до поширення практики перетворення колгоспів у спілки селян, сільсько­господарські кооперативи, агрофірми та інші аграрно-вироб­ничі утворення, викликав розукрупнення і припинення ді­яльності колгоспів. Вирішення цих питань — безпосередня компетенція найвищого органу управління.

Найвищий орган управління вирішує такі організаційно-правові питання, як: обирає голову правління і ревізійну ко­місію, розглядає і затверджує плани економічного і соціаль­ного розвитку підприємства. На звітних зборах розглядає і за­тверджує річний звіт, встановлює порядок розподілу доходів, види, розміри та напрями використання фондів і резервів під­приємства, а також положення про пайовий фонд і розподіл дивідендів між власниками паїв. До його компетенції віднесе­но комплектування штатів працівників апарату, визначення заходів щодо соціального розвитку села, затвердження угод із соціальних питань та охорони здоров'я членів колективного сільськогосподарського підприємства з участю профспілко­вих комітетів та правління підприємства.

Важливою правочинністю найвищого органу управління є комплектування особового складу колективного господар­ства: прийняття в члени та розгляд заяви про вихід з членів КСГП, вирішення питання про виключення з даного колек­тиву.

Найвищий орган управління розглядає пропозиції прав­ління щодо прийняття рішення про затвердження заступни­ків голови колективного сільськогосподарського підприєм­ства, призначення головних спеціалістів і головного бухгалте­ра підприємства та звільнення їх від займаних посад.

У даному разі привертає увагу своєрідна природа такого рішення: з одного боку, воно є організаційно-правовим засо­бом заміщення посади, а з іншого — між працівником і під­приємством на підставі зазначеного акта управління виника­ють або припиняються трудові правовідносини.

3. В сучасних умовах особливого значення набули повно­важення загальних зборів, спрямовані на забезпечення раціо­нального використання земельних угідь підприємства, додер­жання вимог природоохоронного законодавства. Такими ж важливими є повноваження найвищого органу управління щодо створення підсобних промислових виробництв і про­мислів, участі КСГП в агропромислових об'єднаннях.

Закон України "Про колективне сільськогосподарське підприємство" надає КСГП право на добровільних засадах об'єднуватися в спілки (об'єднання), бути засновниками ак­ціонерних товариств, які діють на основі своїх статутів (ст. 1). Цепитання вирішується загальними зборами членів підприємства. Таке ж право надано загальним зборам членів сільськогосподарського кооперативу. Відповідно до ст. 14 Закону "Про сільськогосподарську кооперацію" загальні збори вирі­шують питання про входження кооперативу до об'єднання кооперативів, створення підприємств різних типів.

4. Підприємство в своєму статуті передбачає правила про вирішення майнових, трудових, земельних та інших супере­чок, що можуть виникнути в процесі внутрішньо-господар­ської діяльності. Зокрема, йдеться про вирішення спорів що­до підрядних і орендних колективів, а також членів підприєм­ства стосовно трудових правовідносин із правлінням. Такими є суперечки щодо розміру орендної плати, цін, згідно з якими повинні вестись розрахунки за сільськогосподарську продук­цію, вироблену підрядно-орендним підрозділом підприєм­ства, про розміри оплати праці членів КСГП тощо.

5. Найвищий орган управління повноважний вирішувати й інші питання діяльності підприємства. Зокрема, приймати рішення про встановлення порядку та умови заохочення пра­цівників за досягнення високих показників у виробництві; розробляти і впроваджувати раціоналізаторські пропозиції; встановлювати персональні пенсії окремим членам колектив­ного сільськогосподарського підприємства за їхні заслуги та багаторічну сумлінну роботу в громадському виробництві; приймати постанову про доплати до пенсії за рахунок КСГП; розробляти заходи зміцнення дисципліни праці; надавати до­помогу в будівництві житлового будинку; направляти на нав­чання за рахунок підприємства; розглядати заяви і скарги членів колективного сільськогосподарського підприємства; сприяти розвиткові виробничо-господарської діяльності орендарів, селян-фермерів та інші.

6. Умовою суворого додержання вимог колективної де­мократії є чітке розмежування повноважень між загальними зборами членів КСГП і зборами уповноважених.

§ 4. Повноваження правління колективного сільськогосподарського підприємства

1. У своїй повсякденній роботі правління, як виконавчо-розпорядчий орган управління колективного сільськогоспо­дарського підприємства, постійно спирається на громадський актив, раціонально використовує знання і досвід спеціалістів

сільського господарства, розвиває і підтримує творчу ініціа­тиву членів КСГП з удосконалення організації громадського виробництва і підвищення продуктивності праці, виявляє по­стійну турботу про поліпшення умов праці і побуту трудівни­ків; уважно ставиться до пропозицій та прохань своїх членів.

2. Правління організовує виконання планів виробництва і договорів на продаж сільськогосподарської продукції, забез­печує ефективне використання землі, трудових, матеріальних і фінансових ресурсів, дотримання прав та інтересів членів КСГП, працівників, які уклали з ними трудовий договір, ви­рішує питання про встановлення цін на вироблену продук­цію. Закріплені в статуті повноваження визначають основи управлінської діяльності правління.

З метою успішного виконання цих повноважень правлін­ня зобов'язане забезпечити повну господарську самостійність і додержання правових актів, які мають регулювати діяльність підприємства.

Правління колективного сільськогосподарського підпри­ємства:

залучає актив трудового колективу для участі в розроблен­ні проектів планів економічного і соціального розвитку під­приємства, положення про оплату праці та інших локальних правових актів і вносить їх на розгляд і затвердження найви­щого органу управління;

готує і скликає загальні збори членів КСГП, збори упов­новажених, проводить засідання, звітує про свою діяльність протягом кожного господарського року, а також наприкінці його;

організовує впровадження комплексної механізації вироб­ничих процесів, внутрішньогосподарського розрахунку, до­сягнень науки і передового досвіду в громадське господарство свого підприємства, забезпечує високопродуктивну і технічно грамотну експлуатацію і зберігання тракторів, комбайнів, сільськогосподарських машин, автомобілів, робочої худоби;

організовує працю членів КСГП і спеціалістів, належний облік виконаної роботи і вживає всіх передбачених законом заходів для зміцнення трудової дисципліни, в тому числі й Правомірне притягнення до дисциплінарної та матеріальної відповідальності;

організовує облік виробленої в КСГП продукції, її госпо­дарського використання і забезпечує належну охорону колек­тивної власності, майнових та інших громадських інтересів підприємства;

відповідно до статутної правоздатності, плану економічно­го і соціального розвитку КСГП і чинного законодавства від шені підприємства укладає договори оптимального відобра­ження в умовах договору економічних інтересів господарства і забезпечує їх належне виконання та обов'язкове застосу­вання майнових санкцій в разі порушення договірних зо­бов'язань;

розглядає акти ревізій, проведених ревізійною комісією підприємства, і вживає необхідних заходів до усунення вияв­лених вад у діяльності виробничих підрозділів КСГП;

організовує юридичне обслуговування господарства;

вживає необхідних заходів для підвищення трудової квалі­фікації спеціалістів, механізаторів та інших виробничників, охорони здоров'я, культурно-побутових умов життя, техніки безпеки праці та виробничої санітарії, своєчасного пенсійно­го забезпечення і соціального страхування та інших потреб членів КСГП.

3. Наведені повноваження правління зумовлено багато­гранною діяльністю підприємства. Водночас у статуті визна­чено повноваження з конкретних питань, зокрема: правління розглядає заяви громадян про прийняття до колективного сільськогосподарського підприємства і виходу з нього й готує щодо цього документацію до подання найвищому органові управління. На правління покладається обов'язок визначати розмір дійсної шкоди, заподіяної громадському майну чи ін­тересам господарства неправомірними діями членів КСГП, а в разі виникнення спору воно пред'являє позов до суду; прав­лінням затверджуються або ж переглядаються норми виробіт­ку і розцінки на сільськогосподарські та інші роботи.