Смекни!
smekni.com

Аграрне право України книга (стр. 99 из 149)

Витрати на ліки, лікування, протезування (крім протезів з Дорогоцінних металів), придбання санаторно-курортних путівок, речей догляду за потерпілим визначаються на підставі рецептів лікарів, довідок або рахунків про їх вартість.

8. Спори між потерпілим або іншими заінтересованими особами і власником щодо права на відшкодування шкоди, визначення, або перерахування її розміру, а також наявності порушення правил охорони праці, визначення ступеня про­вини власника і потерпілого та інших умов, від яких залежить розмір відшкодування шкоди, вирішуються в порядку, вста­новленому для розгляду трудових спорів.

§ 5. Державний нагляд і громадський контроль за охороною праці

1. Відповідно до ст. 44 Закону України "Про охорону пра­ці", державний нагляд за додержанням законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці здійснюють:

Державний комітет України — по нагляду за охороною праці;

Державний комітет України з ядерної та радіаційної безпеки;

органи державного пожежного нагляду управління пожеж­ної охорони Міністерства внутрішніх справ України;

органи та заклади санітарно-епідеміологічної служби Мі­ністерства охорони здоров'я.

Вищий нагляд за додержанням і правильним застосуван­ням законів про охорону праці здійснюється Генеральним прокурором і підпорядкованими йому прокурорами.

Органи державного нагляду за охороною праці не залежать від будь-яких господарських органів, об'єднань громадян, по­літичних формувань, місцевих державних адміністрацій і рад народних депутатів та діють відповідно до положень, що за­тверджуються Кабінетом Міністрів України.

2. Згідно зі ст. 45 Закону України "Про охорону праці", посадові особи органів державного нагляду за охороною пра­ці (державні інспектори) мають право:

безперешкодно в будь-який час відвідувати підконтрольні підприємства для перевірки дотримання законодавства про охорону праці, одержувати від власника необхідні пояснення, матеріали та інформацію з даних питань;

надсилати керівникам підприємств, а також їх посадовим особам, керівникам структурних підрозділів уряду Республіки Крим, місцевих рад народних депутатів, міністерств та інших центральних органів державної виконавчої влади обов'язкові для виконання розпорядження (приписи) про усунення пору­шень і недоліків у галузі охорони праці;

зупиняти експлуатацію підприємств, окремих виробництв, цехів, дільниць, робочих місць і обладнання до усунення по­рушень вимог щодо охорони праці, які створюють загрозу життю або здоров'ю працюючих;

притягати до адміністративної відповідальності працівни­ків, винних у порушенні законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці;

надсилати власникам, керівникам підприємств подання про невідповідність окремих посадових осіб займаній посаді, передавати в необхідних випадках матеріали органам проку­ратури для притягнення їх до кримінальної відповідальності.

Органи державного нагляду за охороною праці встановлю­ють порядок опрацювання і затвердження власниками по­ложень, інструкцій та інших актів про охорону праці, що діють на підприємствах, розробляють типові документи з цих питань.

3. Громадський контроль за додержанням законодавства про охорону праці здійснюють:

трудові колективи через обраних ними уповноважених;

професійні спілки — в особі своїх виборних органів і пред­ставників.

Правове становище уповноважених трудових колективів з питань охорони праці визначається ст.47 Закону України "Про охорону праці" та Типовим положенням про роботу уповноважених трудових колективів з питань охорони праці, затвердженим наказом Державного комітету України по наг­ляду за охороною праці від 28 грудня 1993 р. Уповноважені трудових колективів з питань охорони праці мають право без­перешкодно перевіряти на підприємстві виконання вимог щодо охорони праці і вносити обов'язкові для розгляду влас­ником пропозиції про усунення виявлених порушень норма­тивних актів з безпеки і гігієни праці. Уповноважені з питань охорони праці виконують свої обов'язки, як правило, в про­цесі виробництва, безпосередньо на своїй дільниці, в своєму цеху, зміні, бригаді, ланці тощо. Ці уповноважені не рідше одного разу на рік звітують про свою роботу на загальних збо­рах (конференції) трудового колективу, котрим вони обрані.

4. Професійні спілки здійснюють контроль за додержан­ням власниками законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці, створенням безпечних і нешкідливих умов праці, належного виробничого побуту для працівників і забезпечення їх засобами колективного та індивідуального захисту.

Професійні спілки мають право безперешкодно перевіря­ти стан умов і безпеки праці на виробництві, виконання від­повідних програм і зобов'язань колективних договорів (угод), вносити власникам, державним органам управління подання з питань охорони праці та одержувати від них аргументовану відповідь.

5. За порушення законодавчих та інших нормативних актів про охорону праці, створення перешкод для-Діяльності поса­дових осіб органів державного нагляду за охороною праці і представників професійних спілок винні працівники притягуються до дисциплінарної, адміністративної, матеріальної, кримінальної відповідальності згідно із законодавством.

РозділXXI

ДИСЦИПЛІНАРНА Й МАТЕРІАЛЬНА

ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ПРАЦІВНИКІВ

СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКИХ ПІДПРИЄМСТВ

§ 1. Поняття і види відповідальності в аграрному праві

1. У правовій науці України поняття юридичної відпові­дальності трактується як установлення правовою нормою за­ходів державного примусу, що застосовується до особи, яка вчинила правопорушення. Заходи примусу зумовлюються ха­рактером суспільних відносин і правовими методами їх регу­лювання, ступенем суспільної небезпечності протиправного діяння, природою правовідносин, суб'єктом яких виступає правопорушник у даному конкретному випадку, колом його суб'єктивних прав та юридичних обов'язків. У правовій нормі визначаються коло органів і службових осіб, яким закон на­дає право застосовувати заходи правового впливу, та порядок (процедура) здійснення функції застосування права. Юри­дична відповідальність полягає в установленні для правопо­рушника певних негативних наслідків особистого і/або мате­ріального характеру і служить відновленню порушених осо­бистих і майнових прав. Наведені положення стосуються і юридичної відповідальності в аграрному праві.

2. У колишньому колгоспному праві юридична відпові­дальність регулювалася Статутом і Правилами внутрішнього розпорядку окремого колгоспу. У правових нормах цих актів, якими регламентувалася дисциплінарна відповідальність чле­нів колгоспу, передбачалися види правопорушень і правові санкції, що застосовувалися до осіб, котрі вчинили ці право­порушення. Питання матеріальної відповідальності регулюва­лося п. 15 Примірного статуту колгоспу. Встановлені цими правовими нормами санкції були заходами державного при­мусу, оскільки Статут колгоспу мав силу локального правово­го акта. Поряд із цим їм були також притаманні й властивості громадського примусу, оскільки названі правові акти приймалися і застосовувалися органами управління колгоспу та його посадовими особами.

Згідно з чинним законодавством України при вчиненні правопорушення працівниками сільськогосподарського під­приємства всіх форм власності і форм господарювання засто­совуються відповідні норми КЗпП, за певних умов Статути, а також Правила внутрішнього трудового розпорядку цих під­приємств.

3. Соціально-економічна і правова природа членських, організаційно-управлінських, трудових і майнових відносин ви­значає коло правомочностей учасників аграрно-колективних правовідносин і тим самим — коло правопорушень, які мо­жуть вчинятися в підприємстві. Наприклад, порушення ком­петенції органів управління КСГП з вини його керівників яв­ляє собою порушення норм колективної демократії, а звідси — й норм Статуту підприємства. Органи управління КСГП мають право притягнути особу, винну в такому правопору­шенні, до дисциплінарної відповідальності. Природа право­відносин, які при цьому виникають, має особовий характер, а тому заходам впливу (дисциплінарним стягненням) власти­вий моральний, а не матеріальний характер. Дисциплінарна відповідальність як відповідальність особового характеру на­стає також при порушенні умов праці, які не викликали ма­теріальних наслідків. Порушення норм Статуту або Правил внутрішнього розпорядку підприємства, внаслідок якого за­подіяно матеріальну шкоду, має майновий характер і тягне за собою матеріальну відповідальність. У даному разі також ви­являється тісний зв'язок між характером порушених правомочностей і передбаченими правовою нормою заходами юри­дичного впливу на правопорушника.

Наведене співвідношення між характером, видом право­порушення і правовими наслідками властиве й дисциплінар­ним та матеріальним правопорушенням, що їх можуть вчини­ти працівники сільськогосподарських підприємств усіх форм власності й господарювання.

4. В аграрному і трудовому праві розрізняють два види від­повідальності: дисциплінарну та матеріальну.

Дисциплінарна відповідальність полягає у притягненні члена або посадової особи КСГП (СпС, СВК), працівників ДСП, АТ, ТОВ, винних у вчиненні дисциплінарного проступ­ку, до дисциплінарної відповідальності через застосування за ходів особового, морального впливу — накладення дисциплі­нарного стягнення.

Матеріальна відповідальність — це покладення на особу (члена КСГП, СпС, СВК, працівника, посадову особу ДСП, АТ, ТОВ) у зв'язку із вчиненням нею протиправного винного діяння, внаслідок якого підприємству було заподіяно майно­ву шкоду чи порушено його майнові інтереси, обов'язку ком­пенсувати цю шкоду в натурі або сплатити завдані збитки.