Смекни!
smekni.com

Аграрне право України книга (стр. 130 из 149)

Зовнішньоекономічна діяльність регулюється також по­становами Кабінету Міністрів України, актами Національно­го Банку України, Державного митного комітету, іншими ак­тами міністерств і відомств, які видаються на виконання ви­мог чинних законів у цій сфері. Наприклад, Кабінет Мініст­рів України 14 квітня 1999 р. прийняв постанову "Про сприяння зовнішньоекономічній діяльності", у якій визначив порядок нетарифного регулювання зовнішньоекономічної ді­яльності окремо визначеними підприємствами — резидента­ми України, для яких встановлюється режим сприяння такій діяльності. 29 квітня 1999 р. Кабінет Міністрів України видав постанову "Про деякі питання регулювання товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяль­ності, якою затвердив перелік товарів (робіт, послуг), з ви­користанням яких здійснення товарообмінних (бартерних) операцій у галузі зовнішньоекономічної діяльності заборо­няється.

Важливу роль в регулюванні зовнішньоекономічної діяль­ності суб'єктів агробізнесу відіграють договори України з іншими державами та міжнародними організаціями щодо економічного співробітництва, торгівлі, захисту інвестицій, уникнення подвійного оподаткування тощо. Міжнародні уго­ди та акти міжнародних організацій, до яких приєдналась Ук­раїна, є частиною національного законодавства України, якою Верховна Рада України згідно зі ст. 9 Конституції Ук­раїни згодилась на їх обов'язковість на території України. Се­ред таких угод можна назвати Конвенцію ООН "Про догово­ри міжнародної купівлі-продажу товарів" 1980 р. та "Міжна­родні правила по тлумаченню термінів ШСОТЕК.М8" в ре­дакції 1990 р., прийняті Міжнародною торговою палатою.

На правове регулювання зовнішньоекономічної діяльності суб'єктів агробізнесу впливають і норми міжнародного при­ватного права при укладенні договорів купівлі-продажу, пере­везення, лізингу тощо.

§ 3. Правове регулювання експортно-імпортних операцій суб'єктів агробізнесу

1. Правове регулювання експортно-імпортних операцій здійснюється в рамках аграрної зовнішньоторговельної полі­тики держави і має бути спрямоване на забезпечення актив­ного зовнішньоекономічного балансу України. З урахуванням природно-кліматичних умов в Україні є значна кількість га­лузей АПК, які спроможні випускати конкурентоспроможну продукцію на зовнішній ринок: зернове господарство (зерно, борошно), буряківництво (цукор, спирт), олійні культури (олія), виноградарство (винна продукція), плодоовочівництво

(плоди, овочі, консерви), картоплярство (крохмаль, спирт), скотарство, вівчарство, птахівництво (м'ясо-молочна продук­ція, вовна, овчина, шкіра тощо). На сучасному етапі вже практично сформована концепція аграрної зовнішньоторго­вельної політики, яка грунтується, по-перше, на розвитку в Україні вільної і регульованої державної системи міжнародної торгівлі ресурсами у сфері агропромислового виробництва, по-друге, створенні спільних підприємств для виробництва сільськогосподарської продукції і виробництва матеріально-технічних засобів, по-третє, на залученні іноземного капіталу, міжнародних фінансових інститутів, банків, приватного біз­несу для інвестування агропромислового комплексу, по-чет­верте, на розширенні науково-технічних зв'язків з метою під­вищення наукоємності та конкурентоздатності виробництва.

2. Відповідно до п. 1. ст. 1 Закону України "Про зовніш­ньоекономічну діяльність", експорт (експорт товарів) — про­даж товарів українськими суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності іноземним суб'єктам господарської діяльності (у тому числі з оплатою в негрошовій формі) з вивезенням або без вивезення цих товарів через кордон України, включаючи реекспорт товарів. При цьому термін "реекспорт" (реекспорт товарів) означає продаж іноземним суб'єктам господарської діяльності та вивезення за межі України товарів, які були ра­ніше імпортовані на територію України.

Згідно з п. 2 ст. 1 названого Закону імпорт (імпорт товарів) — це купівля (в тому числі з оплатою в негрошовій формі) ук­раїнськими суб'єктами зовнішньоекономічної діяльності в іноземних суб'єктів господарської діяльності товарів з ввезен­ням або без ввезення цих товарів на територію України, включаючи купівлю товарів, призначених для власного спо­живання установами та організаціями України, розташовани­ми за її межами.

3. Правове регулювання експортно-імпортних операцій суб'єктів агробізнесу здійснюється способами, передбачени­ми в законодавстві щодо зовнішньоекономічної діяльності, а саме:

— ліцензуванням;

— квотуванням;

— забороною на здійснення окремих видів зовнішньоеко­номічної діяльності;

— позбавленням режиму найбільшого сприяння або піль­гового спеціального режиму;

— запровадженням спеціального мита;

— запровадженням індикативних цін щодо імпорту та/або експорту товарів;

— іншими способами, передбаченими законами та міжна­родними договорами України.

4. З метою стимулювання експорту або імпорту продукції сільського господарства і АПК або встановлення обмежень щодо вивозу чи ввозу окремих видів продуктів харчування та сільськогосподарської сировини, захисту вітчизняних товаро­виробників в Україні запроваджено режим ліцензування, пе­редбачений ст. 16 Закону України "Про зовнішньоекономіч­ну діяльність", а також запроваджені механізми захисту інте­ресів національного товаровиробника від субсидованого та демпінгового імпорту, відповідно до прийнятих Верховною Радою України 22 грудня 1998 р. названих вище спеціальних законів з цих питань.

5. Ліцензія — це оформлений належним чином дозвіл на експорт-імпорт певної продукції, товару, іншого майна про­тягом певного періоду. 3алежно від терміну дії, іменного ха­рактеру, обсягу продукції, товару, щодо яких встановлюється режим ліцензування, експортні (імпортні) ліцензії поділяють­ся на: генеральні та індивідуальні, разові та відкриті. Серед імпортних ліцензій розрізняють також: антидемпінгові, ком­пенсаційні, спеціальні.

Ліцензування і квотування експорту та імпорту запрова­джуються Україною самостійно в особі її державних органів у таких випадках:

— у разі різкого погіршення розрахункового балансу Ук­раїни, якщо негативне сальдо його перевищує на відповідну дату 25 відсотків від загальної суми валютних вимог України;

— у разі досягнення встановленого Верховною Радою Ук­раїни рівня зовнішньої заборгованості;

— у разі значного порушення рівноваги щодо певних това­рів на внутрішньому ринку України, особливо сільськогоспо­дарської продукції, продуктів рибальства, продукції харчової промисловості та промислових товарів широкого вжитку;

при необхідності забезпечити певні пропорції між ім­портною та вітчизняною сировиною у виробництві;

— при необхідності здійснення заходів у відповідь на дис­кримінаційні дії інших держав;

— у разі порушення суб'єктом зовнішньоекономічної ді­яльності правових норм цієї діяльності, встановлених цим Законом (у вигляді санкції запроваджується режим ліцензу­вання);

— відповідно до міжнародних товарних угод, які укладає або до яких приєднується Україна (запроваджується режим квотування).

В Україні запроваджуються такі види експортних (імпорт­них) ліцензій: генеральна, разова (індивідуальна), відкрита (індивідуальна).

По кожному виду товару встановлюється лише один вид ліцензії.

6. Ліцензування здійснюється в межах квот. Квота — це граничний обсяг певної категорії продукції, товарів, в розмірі якого дозволено експортувати з України, імпортувати в Україну протягом встановленого терміну без зазначення чи з ви­значенням конкретних країн, куди вони експортуються чи з яких вони імпортуються. В Законі України "Про зовніш­ньоекономічну діяльність" квоти поділяються на антидемпін­гові, компенсаційні, спеціальні.

По кожному виду товару може встановлюватись лише один вид квоти.

Відповідно до ст. З Закону України "Про державне регулю­вання імпорту сільськогосподарської продукції" від 17 липня 1997 р. Кабінет Міністрів України встановлює щорічні квоти (кількісні обмеження) на ввезення продукції, що підпадає під визначення першої та другої груп Товарної номенклатури зовнішньоекономічної діяльності та оподатковується ввізним митом за пільговою ставкою у встановленому цим Законом розмірі.

Зокрема, постановою Кабінету Міністрів України від 24 травня 1997 р. "Про регулювання ринку цукру" встановле­но загальну квоту поставки цукру на внутрішній ринок для задоволення внутрішніх потреб держави, визначено порядок формування і розміщення квоти на виробництво цукру, який поставляється на внутрішній ринок.