Смекни!
smekni.com

Аграрне право України книга (стр. 147 из 149)

Включаючись у систему вертикальної інтеграції сільсько­господарський підприємець багато в чому втрачає свою само­стійність, залишаючись лише юридичне власником землі, бу­дов, обладнання, насаджень. Договори з інтегратором регла­ментують майже всю його виробничо-господарську діяль­ність. Сільськогосподарський виробник починає фактично працювати за програмою фірми-інтегратора, а виконання програми постійно контролюється фірмою. Договори дають можливість фірмі-інтегратору контролювати прийняття ос­новних рішень за веденням виробництва на фірмі.

Основу договорів контрактації становлять перш за все умови щодо виду і обсягу продукції, що постачається, техно­логії її виробництва та відповідність продукції встановленим стандартам і вимогам фірми-інтегратора. У договорах деталь­но регулюється порядок і форми розрахунків, фінансової та матеріальної участі сторін на всіх етапах дії договору. Догово­ром передбачено, що фірма надає сільськогосподарському виробнику в кредит насіння, саджанці, посадковий матеріал, племінний молодняк, добрива, хімікати, корми, ліки, кредит, надає йому науково-технічну допомогу. При цьому договір суворо обумовлює умови та порядок використання одержа­них матеріалів і коштів і за порушення цих умов виробник підлягає штрафу. За контрактовану продукцію сільськогосподарський виробник одержує плату в розмірі, який залежить від виконання умов договору.

Значну групу договорів становлять договори і угоди, які мають на меті організацію широкої сфери відносин щодо збу­ту і виробництва продукції, і які по суті справи є гібридною системою, що поєднує програми державного регулювання і приватних угод. Інакше вони називаються ще "колективними угодами" на виробництво і продаж продукції. Подібні угоди поширені щодо основних сільськогосподарських культур у США, Франції та інших країнах. Набуваючи юридичного зна­чення, такі угоди регулюють кількість і якість сільськогоспо­дарської продукції. Вони передбачають можливість широкого інспектування виробництва, накладення санкцій за порушен­ня умов.

§ 7. Правове регулювання кредитування сільськогосподарського виробника

Аграрне право визнає сільськогосподарський кредит діє­вим стимулом розвитку сільського господарства, його струк­турних перетворень, підвищення ефективності сільськогоспо­дарського виробництва. Тому кредитній політиці у сільському господарстві приділяється належна увага.

Основним способом фінансового впливу на розвиток сіль­ського господарства у більшості країн є не безоплатне фінан­сування, а сплатне кредитування. Формою кредитів наділені багато державних програм у сільському господарстві. При цьому у багатьох країнах кредит виступає не як самостійна форма фінансування, а як форма стимулювання власних вкладів сільськогосподарського виробника.

Система сільськогосподарського кредитування, що діяла в Європейській правовій системі, була створена ще в середині минулого століття Раффайзеном у Німеччині й заснована на взаємному кредитуванні. Створена ним система функціону­вала без власного капіталу і дивідендів, а члени кредитних кооперативів несли неподільну солідарну відповідальність. Інша організація сільськогосподарського кредитування була також створена у Німеччині Шульцем, який створив това­риство, наділене капіталом. Члени його товариства несли обмежену відповідальність пропорційно своїм вкладам, диві­денди і прибутки виплачувалися вкладникам, структура товариств за своїми характеристиками наближалася до акціо­нерних товариств. Обидві вказані форми знайшли широке за­стосування в європейських країнах з тими чи іншими особли­востями. У Франції перевага віддавалася системі Раффайзена, на принципах якого створювалися місцеві каси сільськогос­подарського кредиту. На початку століття каси сільськогос­подарського кредиту були визнані у Франції законодавче. Во­ни одержали право на державне авансування і об'єднані у На­ціональну федерацію сільськогосподарського кредиту, яка в свою чергу була частиною Конфедерації взаємного страху­вання, кооперації та сільськогосподарського кредиту зі стату­сом державних, промислових і торгових підприємств.

Кооперативи та організації сільськогосподарського креди­ту стають впливовою фінансовою силою, яка визначає темпи та рівень розвитку сільськогосподарського виробництва. У зв'язку з цим держава все частіше бере під свій контроль іс­нуючі у сільському господарстві кредитні системи та їх діяль­ність. У Франції кредитні відносини більше ніж в інших кра­їнах поставлені під державний контроль і погоджуються з планами перетворення та економічного розвитку сільського господарства.

Описані каси надають короткострокові, середньострокові та довгострокові сільськогосподарські кредити на підставі га­рантій, відомих цивільному праву Франції (іпотека, спеціаль­ні гарантії для сільськогосподарського кредиту). Крім цього, каси націлюють своїх членів на вкладення капіталів у сільсь­когосподарські фінансові операції. Кола кредитів у цих касах значно ширші ніж у сільськогосподарських виробників або осіб, які займаються сільським господарством. В останні ро­ки каси відіграли значну роль у розвитку сільськогосподар­ської економіки Франції і становленні її промисловості по переробці сільськогосподарської продукції. Значну роль крім державної кредитної системи відіграє і вільний взаємний сільськогосподарський кредит, використання якого регулю­ється розділом V сільськогосподарського кодексу Франції. Кредитні організації цієї системи діють на місцевому, окруж­ному і національному рівнях.

Сучасне сільськогосподарське виробництво великою мі­рою залежить від кредитів і особливо на етапі його становлен­ня, тому у різних країнах значна увага приділяється пробле­мам регулювання кредитних відносин. В цілому кредитні відносини регулюються як нормами зобов'язального права, так і права власності (майнового права) і в цьому розумінні вони мають складний механізм формування та захисту обов'язко­вих і майнових відносин.

Правове регулювання кредитних відносин звичайно регу­люється загальними нормами цивільного права. Однак врахо­вуючи специфіку сільськогосподарського кредитування май­же всі держави прийняли спеціальні закони про кредитування в сільському господарстві, запровадили системи сільськогос­подарського кредитування, які спираються, як правило, на державні спеціалізовані кредитні установи.

Дещо інакше відбувалося формування кредитних систем у СІЛА. Держава виступила у цій сфері перш за все як ініціатор створення кредитної системи фінансово-кредитних установ, вкладаючи початковий капітал у систему банківсько-кредит­них установ. У цьому зв'язку досить показовими є те, що дер­жава, яка в галузі сільськогосподарського кредитування ство­рила систему федеральних кредитних банків (1932 р.), феде­ральну страхову корпорацію (1934 р.), федеральну ощадну страхову корпорацію (1934 р.), експортно-імпортний банк (1934 р.), федеральну асоціацію іпотечного кредиту (1938 р.), федеральний банк для кредитування телефонізації форм (1971 р.), де фермери могли одержати кредити нарівні з інши­ми категоріями одержувачів. Спеціально для кредитування фермерів були створені у 1916 р. фермерська кредитна систе­ма, куди входять система федеральних земельних банків, сис­тема проміжних банків для кредитування фермерських зе­мельних банків, а також асоціація кредитування виробничих потреб (1933 р.), система банків для фермерських кооперати­вів (1933 р.). До цього часу майже всі кредитно-банківські установи повернули державі наданий їм початковий капітал і перейшли на операції із власними коштами.

Держава, створюючи кредитну систему намагалася не під­мінити і не витіснити систему приватних кредитних установ і нині кредитування фермерів здійснюється з багатьох джерел. Суб'єктами-кредиторами є система органів федерального зе­мельного банку, служби управління фермерського кредиту, різноманітні комерційні приватні банківські і кредитні уста­нови і страхові компанії та ін. Як правило, системи сільсько­господарського кредитування у багатьох державах більш спе­ціалізовані, ніж інші кредитні системи. Вони завжди орієнтовані на надання пільгових кредитів по більш низьких про­центних ставках, ніж у комерційних банках і страхових ком­паніях, більш тривалі тут і строки надання кредитів.

Найзначніша у цих системах практика надання кредитів під зобов'язання або тверде забезпечення у вигляді застави нерухомості, страхування ризику тощо. У правовій системі США як забезпечення виплати позики прийнято надавати позичальнику частки в нерухомості або рухомій власності. При цьому законодавство більшості країн дає можливість стягувати борги не вдаючись до суду і через судові процедури у випадку, коли позичальник не сплачує борг, а також прода­вати або по-іншому розпоряджатися нерухомістю або рухо­мою власністю, в яких була надана частка, для використання за обов'язками боржника у випадку несплати ним заборго­ваності.