Смекни!
smekni.com

Аграрне право України книга (стр. 87 из 149)

У системі оподаткування сільськогосподарських товарови­робників важливе місце належить земельному податку. Цей податок встановлено Земельним кодексом України і Законом "Про плату за землю", прийнятим Верховною Радою України З липня 1992 р. Плата за землю справляється у вигляді зе­мельного податку або орендної плати, що визначається за­лежно від якості та місця знаходження ділянки, виходячи з кадастрової оцінки землі. До системи оподаткування сільсь­когосподарського товаровиробника, що видно нижче із схеми 6.

5. Сільськогосподарські товаровиробники за сучасних умов перебувають у скрутному економічному стані і не мають реальної можливості належним чином скасувати свої подат­кові зобов'язання перед державою. З метою погашення по­даткового тиску на їхню економіку і забезпечення своєчасно­го надходження до державного бюджету податків і зборів (обов'язкових платежів) від КСГП, ДСГП, ВСГК, АСГТ, се­лянських (фермерських) господарств та інших Верховна Рада України 17 грудня 1998 р. прийняла Закон "Про фіксований сільськогосподарський податок". Цей Закон визначає меха­нізм справляння названого податку, передбачає поряд з гро­шовою формою натуральний податок у вигляді поставок сільськогосподарської продукції і головне — встановлює принцип визначення суми податку залежно від кількості і якості земель сільськогосподарського призначення, якими володіє платник податку. Платниками цього податку є лише виробники товарної сільськогосподарської продукції, тобто продукції, призначеної для реалізації. Згідно зі ст. 1 Закону фіксованим сільськогосподарським податком є податок, який не змінюється протягом визначеного цим Законом терміну (тобто 5 років) і справляється з одиниці земельної площі.

Цей закон надає можливість сільськогосподарському това­ровиробникові в разі відсутності грошей сплачувати цей податок у вигляді поставок сільськогосподарської продукції.


Згідно зі ст. 5 поставка зерна в рахунок фіксованого сільськогосподарського податку здійснюється сільськогоспо­дарськими товаровиробниками у визначені ними за погод­женням з районною державною адміністрацією строки, але не пізніше 15 жовтня — з продукції ранніх зернових культур; до 1 грудня — з продукції пізніх зернових та технічних куль­тур; а поставку продукції тваринництва — щомісяця, але не пізніше останнього дня поточного місяця.

Сплата фіксованого сільськогосподарського податку на­туральною сільськогосподарською продукцією являтиме со­бою важливе джерело надходження сільськогосподарської продукції і продовольства.

Окремі норми, пов'язані з питаннями оподаткування, які охоплюються Законом "Про фіксований сільськогосподар­ський податок", у більш конкретизованому вигляді викладено зокрема у таких нормативних актах як:

Закон "Про джерела фінансування дорожнього господар­ства України";

Закон "Про плату за землю";

Закон "Про оподаткування прибутку підприємств";

Закон "Про збір на обов'язкове державне пенсійне стра­хування";

Закон "Про формування Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення";

Закон "Про збір на обов'язкове соціальне страхування";

Закон "Про податок з власників транспортних засобів та інших самохідних машин і механізмів";

Декрет Кабінету Міністрів "Про місцеві податки і збори";

Закон "Про патентування деяких видів підприємницької діяльності" в частині придбання торгового патенту для здійс­нення торговельної діяльності;

пункт 4 розділу II Закону "Про внесення змін до Закону України "Про систему оподаткування" щодо запровадження загальнодержавного єдиного (фіксованого) податку на тери­торії Глобинського району Полтавської області, Старобешівського району Донецької області та Ужгородського району Закарпатської області;

Закон "Про систему оподаткування" у частині сплати сум податків і зборів (обов'язкових платежів), включених до скла­ду фіксованого сільськогосподарського податку, передбаче­ного цим Законом;

Закон "Про запровадження в порядку експерименту єди­ного (фіксованого) податку для сільськогосподарських това­ровиробників ".

6. Платниками фіксованого сільськогосподарського по­датку є сільськогосподарські підприємства різних організа­ційно-правових форм, передбачених законами України, се­лянські та інші господарства, які займаються виробництвом (вирощуванням), переробкою та збутом сільськогосподар­ської продукції, в яких сума одержана від реалізації сільсько­господарської продукції власного виробництва та продуктів її переробки за попередній звітний (податковий) рік, переви­щує 50 відсотків загальної суми валового доходу підприєм­ства. У разі, коли у звітному періоді валовий доход від опера­цій з реалізації сільськогосподарської продукції власного ви­робництва та продуктів її переробки становить менше як 50 відсотків загального обсягу реалізації, підприємство сплачує податки у наступному звітному періоді на загальних підста­вах. Платниками фіксованого сільськогосподарського подат­ку є також власники земельних ділянок та землекористувачі, в тому числі орендарі, які виробляють товарну сільськогоспо­дарську продукцію, крім власників та землекористувачів зе­мельних ділянок, переданих для ведення особистого підсоб­ного господарства, будівництва та обслуговування жилого бу­динку, господарських будівель (присадибна ділянка), садів­ництва, дачного будівництва, а також наданих для городництва, сінокосіння та випасання худоби.

Законодавство враховує труднощі сільськогосподарських товаровиробників, пов'язані із збутом вироблюваної ними продукції і надає їм можливість сплатити податки натурою. Закон надає їм право вибору форми сплати фіксованого сільськогосподарського податку у грошовій формі або у ви­гляді поставок сільськогосподарської продукції, чи в грошо­вій формі та поставок сільськогосподарської продукції.

7. Новим принципом оподаткування сільськогосподар­ських товаровиробників є визначення оподаткування залеж­но від земельної площі, власником чи користувачем якої є виробник — КСГП, ВСГК, АСГТ, ДСГП, селянин-фермер. Кількість сільськогосподарської продукції з одного гектара сільськогосподарських угідь встановлюється на початку року і не підлягає коригуванню залежно від зміни ціни на сіль­ськогосподарську продукцію протягом податкового року.

Обрахування кількості сільськогосподарської продукції з одного гектара сільськогосподарських угідь, що має поставля­тися в рахунок фіксованого сільськогосподарського податку здійснюється виходячи з еквіваленту — однієї тони пшениці м'якої третього класу за цінами, які щорічно визначаються Кабінетом Міністрів України. При цьому мається на увазі, що кількість сільськогосподарської продукції з одного гектара сільськогосподарських угідь, яка має поставлятися в рахунок фіксованого сільськогосподарського податку, визначається як співвідношення вартості однієї тони відповідної продукції. Таке співвідношення встановлюється щорічно Верховною Радою Автономної Республіки Крим, обласними, Київською та Севастопольською міськими радами до затвердження відповідного бюджету, але не пізніше 1 січня. Зміна порядку сплати податків і зборів (обов'язкових платежів) протягом звітного (податкового) року не допускається.

Об'єктом оподаткування є площа сільськогосподарських угідь, переданих сільськогосподарському товаровиробнику у власність або наданих йому у користування, в тому числі на умовах оренди. Ставка фіксованого сільськогосподарського податку з одного гектара сільськогосподарських угідь вста­новлюється у відсотках до їх грошової оцінки, яка проводить­ся відповідно до методики, затвердженої Кабінетом Міністрів України, у таких розмірах:

для ріллі, сіножатей та пасовищ — 0,5;

для багаторічних насаджень — 0,3.

Грошова оцінка сільськогосподарських угідь в разі необ­хідності може уточнюватися згідно із законодавством.

Цей Закон містить в собі правові норми стосовно порядку зарахування і строків сплати названого податку, про порядок його зарахування до бюджетів і державних цільових фондів. Платники податку перераховують у визначений строк кошти на окремий рахунок відділень Державного казначейства Ук­раїни у районах. Останні наступного дня після надходження коштів перераховують суми фіксованого сільськогосподар­ського податку у таких розмірах: до місцевого бюджету — ЗО відсотків, на обов'язкове державне пенсійне страхування — 68 відсотків, на обов'язкове соціальне страхування — 2 від­сотки. Про ці надходження своєчасно повідомляється у від­повідний орган державної податкової служби про загальну су­му податку та її розмежування.

Контроль за своєчасним і повним надходженням фіксова­ного сільськогосподарського податку здійснюють органи дер­жавної податкової служби.

8. Визначна суспільна сутність фіксованого сільськогоспо­дарського податку полягає у його спрямованості на фінансову податкову підтримку сільськогосподарського товаровиробни­ка. Він сприятиме стабілізації сільськогосподарського вироб­ництва. Цим Законом звільняються з 1 січня 1999 р. до 1 січ­ня 2001 р. від сплати фіксованого сільськогосподарського по­датку сільськогосподарські товаровиробники, які відповідно до норм цього Закону є платниками вказаного податку.