Смекни!
smekni.com

Аграрне право України книга (стр. 83 из 149)

4. Предметом спеціального регулювання є організаційно-правові, кредитні та страхові відносини, що виникають у сфе­рі взаємодії всіх сільськогосподарських підприємств між со­бою, з іншими спеціальними суб'єктами (банками, страхови­ми компаніями тощо), а також із державою та місцевими ра­дами народних депутатів. Ці відносини регулюються низкою нормативних актів, зокрема Положенням про організацію бухгалтерського обліку і звітності в Україні, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 3 квітня 1993 p., Законом "Про систему оподаткування".

5. Відповідно до Законів "Про колективне сільськогоспо­дарське підприємство", "Про сільськогосподарську коопера­цію" і "Про господарські товариства" особливості фінансової діяльності цих суб'єктів підприємництва полягають у тому, що їхні фінансові ресурси формуються за рахунок доходів, амортизаційних відрахувань, коштів, одержаних від продажу майна, цінних паперів, пайових та інших внесків. Вказані суб'єкти мають право одержувати кредити, зокрема, під за­ставу. Причому держава не несе відповідальності за їхніми кредитними зобов'язаннями.

Фінансові правовідносини державних сільськогосподар­ських і міжгосподарських підприємств, співзасновником яких є держава, грунтуються на нормах Закону "Про підприємства в Україні", в якому передбачаються джерела фінансування, а. також можливість користування кредитом, їхні фінансові ресурси формуються за рахунок прибутку, внаслідок реалізації різноманітних договорів, державної підтримки та інших джерел. Селянське (фермерське) господарство відповідно до ст. 20 Закону "Про селянське (фермерське) господарство формує свої фінанси за рахунок власних доходів, тобто прибуткової господарської діяльності.

6. Предметом правового регулювання законодавства проз фінансову діяльність суб'єктів аграрного підприємництва є сукупність фінансових відносин, які виникають у процесі організації та виконання ними фінансових зобов'язань та підприємництва. У цьому процесі виникають, зокрема:

1) фінансові відносини, що складаються між суб'єктами аграрного підприємництва і фінансовими органами щодо податків з прибутку, котрі повинні сплачувати ці підприємства, тощо;

2) розрахункові відносини, що виникають між аграрними та іншими суб'єктами підприємництва у процесі господар­ської діяльності та виконання договірних зобов'язань;

3) кредитні відносини, що виникають між суб'єктами аграрного підприємництва, установами банків та суб'єктами у зв'язку з одержанням позичок.

7. Безпосереднє відношення до фінансової діяльності сільськогосподарських товаровиробників має Мінагропром України і його органи на місцях. До структури Мінагропрому України належить Головне управління фінансово-кредитної та податкової політики. Положення про це Головне управління затверджене Наказом від 19 грудня 1997 р. Згідно з цим актом Головне управління в межах своїх повноважень узагальнює практику застосування законодавства з питань, які належать до його компетенції, розробляє пропозиції щодо вдосконалення законодавства та у встановленому порядку вносить їх керівництву міністерства, організовує виконання законодавчих актів, здійснює систематичний контроль за їх реалізацією. Воно наділене правом розробляти річні та перспективні плани економічного і соціального розвитку сільського гос­подарства.

Головне управління здійснює заходи щодо державної під­тримки товаровиробників, цільового використання бюджет­них коштів, створення рівних умов для розвитку усіх форм власності і господарювання. До його повноважень віднесена участь у розробці нових і вдосконалення діючих форм фінан­сових взаємовідносин держави з підприємствами і організа­ціями усіх форм управління, проведення гнучкої цінової і по­даткової політики, спрямованої на створення належних умов для розширення виробництва. На нього покладається завдан­ня готувати пропозиції щодо вдосконалення ринкових меха­нізмів, регулювання цін і тарифів на сільськогосподарську продукцію і продукцію її переробки, а також послуги вироб­ничо-технічного призначення, податкової політики, фінансу­вання і кредитування державних програм; захищати інтереси товаровиробників системи міністерства. Головне управління бере участь у розробці економічних та організаційно-право­вих заходів, спрямованих на захист вітчизняних товаровироб­ників, стимулювання їхньої інтеграції та кооперування, залу­чення кредитних ресурсів щодо пріоритетних напрямів роз­витку агропромислового комплексу, а також проводить пере­вірку фінансової діяльності державних підприємств, установ і організацій, які входять до сфери управління міністерства, органів управління агропромисловим комплексом, без особ­ливого на це доручення; воно перевіряє законність викорис­тання асигнувань з державного бюджету, коштів централізо­ваних фондів.

Головне управління в разі виявлення порушень і зловжи­вань вимагає від керівників негайного їх усунення, має пода­вати керівництву міністерства, правоохоронним органам про­позиції щодо притягнення до адміністративної, матеріальної та кримінальної відповідальності посадових осіб, винних у по­рушенні державної фінансової дисципліни.

§ 2. Фінансові правомочності сільськогосподарського підприємства

1. Колективно-кооперативні і державні сільськогосподар­ські підприємства проводять свою виробничо-господарську і фінансово-економічну діяльність на засадах сучасних ринко­вих економічних відносин. Правову основу цієї діяльності становить Конституція України, ст. 42 якої наділяє громадян

правом займатися підприємницькою діяльністю. Держава за­безпечує захист підприємницької діяльності. У ній беруть участь колективно-кооперативні сільськогосподарські під­приємства та їхні члени, вони реалізовують наявне в них пра­во власності на вироблену сільськогосподарську продукцію і право розпорядження майном і коштами; державні сільсько­господарські підприємства здійснюють свої фінансові право­мочності на основі права повного господарського відання. Поряд із законами кожне з сільськогосподарських підпри­ємств при здійсненні своїх фінансових прав та обов'язків ке­рується Статутом підприємства.

У процесі цієї діяльності підприємства виходять із наявних ресурсів земель сільськогосподарського призначення, матері­ально-технічного забезпечення, фінансових коштів, витрат на оплату праці спеціалістів і працівників підприємства, аморти­заційних відрахувань, витрат на ремонт техніки, сплати по­датків і зборів, у сучасних умовах сільськогосподарські това­ровиробники мають здійснювати збут (продаж) виробленої продукції і вивчати можливості переходу від виробництва до маркетингової концепції їх підприємництва.

Для кожного з товаровиробників є необхідним пошук по­купців, виявлення запитів і потреб споживача. За умов ста­новлення ринкових економічних відносин набуває особливої значущості для товаровиробника закріплене (приналежне) своє місце на ринку, а також рівень його конкурентоздатності.

Зазначені фактори обов'язково враховуються при складан­ні плану економічного і соціального розвитку сільськогоспо­дарського підприємства або його бізнес-плану.

В плані економічного і соціального розвитку сільськогос­подарського підприємства викладено кількість і види сіль­ськогосподарської продукції, яку підприємство планує реалі­зувати, основні економічні показники (валова продукція в рослинництві, тваринництві), чисельність зайнятих праців­ників. В плані зазначаються фонди споживання (всього ти­сяч), фонд оплати праці, в тому числі доходи від індексації; фонд оплати працівників, зайнятих в сільськогосподарському виробництві; грошові виплати і заохочення; середній доход одного працівника (в гривнях), в тому числі зайнятого у ви­робництві, рівень продуктивності його праці (в гривнях).

У плані приділяється увага виробництву і собівартості про­дукції рослинництва (зайняті під ними земельні площі, урожайність сільськогосподарських культур, собівартість повно­цінного зерна), потреба в насінні та посадковому матеріалі для посіву й посадки в наступному році; баланс продукції рослинництва.

В плані спеціальним резервом викладено програму розвит­ку тваринництва: виробництво продукції, вирощування худо­би і птиці, реалізація худоби і птиці в живій вазі, реалізація на м'ясо, виробництво молока, яєць; поголів'я тварин, птиці та кількість бджолосімей; кількість свиней, молодняка (всього голів); розрахунок продуктивності худоби і птиці, їхня собі­вартість; забезпечення худоби і птиці кормами; виробництво промислової продукції і реалізація (мукомельно-круп'яна, випікання хліба, ін.), (цегла та ін.).

В плані також зазначаються питання щодо соціального розвитку села. Завершується план даними про валовий і чис­тий доход підприємства.

Питанням виробничо-господарської і фінансової діяль­ності приділяється увага і у бізнес-плані підприємства. Пока­жемо яким е зміст бізнес-плану на прикладі цього акта у від­критому акціонерному товаристві агрофірми "Першотравне-ва" Василівського району Запорізької області.

В розділі І бізнес-плану викладається юридичний статус підприємства: його назва, адреса, код агрофірми, розрахунконий рахунок в АПБ "Україна", форма власності — колектив­на; виробничий напрям — продовольчий; статутний фонд — 7998390 грн.; кількість акціонерів дорівнює 31993560. Номі­нальна вартість 1 акції — 0,25 грн.

Розділ II. Коротка характеристика товариства. Загальна земельна площа — 3935 га; сільськогосподарських угідь — 3504 га; в тому числі орних земельних насаджень — 1014 га; природні пасовиська — 213 га; інтенсивний сад 1124 га для постачання м. Запоріжжя свіжими фруктами. Поряд з садів­ництвом у господарстві розвивається тваринництво;