Смекни!
smekni.com

Аграрне право України книга (стр. 84 из 149)

розділ III — характеристика продукції, що виробляється, і ринків збуту;

розділ IV — характеристика конкурентного середовища;

розділ V — план маркетингової діяльності, в якому наво­диться перелік наявних на підприємстві маркетингових служб (служба збуту);

розділ VI містить план виробничої діяльності підприємства;

розділ VII присвячено охороні оточуючого середовища (зокрема, перехід господарства на біологічні засоби захисту саду від шкідників і хвороб, впровадження імунних сортів сім'ячкових порід, в результаті чого будуть створені умови для більш раціонального використання хімічних і біологічних препаратів, в економічному, екологічному і гігієнічному ас­пектах.

Спеціальний розділ VIII присвячено фінансовому плану і програмі інвестицій.

Бізнес-план визначає мету і концепцію розвитку підпри­ємства та необхідні умови і ресурси для здійснення заплано­ваних заходів. При його складанні необхідно зробити аналіз місця і стану підприємства в існуючому економічному сере­довищі (оцінка поточного стану), по-друге, слід визначити той рівень, якого збирається досягти підприємство (бажаний стан) і по-третє — зайнятися розробкою найбільш ефектив­них заходів для переходу поточного в бажаний стан. При складанні бізнес-плану враховуються зовнішні і внутрішні чинники діяльності сільськогосподарського підприємства та плановані його надзвичайні і стратегічні заходи по його фі­нансовому оздоровленню та визначенню джерел інвестицій­них ресурсів. Надаючи кредит, банк звертає увагу на стабіль­ність і безпеку бізнесу, яким займається підприємство. Для зменшення ризику банки можуть вимагати від кредитоодержувача додаткових гарантій, які потрібно записати у бізнес-плані. Ризиковий капітал (векгури) — їхнього пріоритетного отримання значного прибутку, контроль ліквідність (40 від­сотків для малих підприємств).

3. Фінансово-економічна діяльність сільськогосподарсь­кого підприємства основана на виконанні бізнес-плану, має своїм завданням його фінансове забезпечення і головним чи­ном регулює внутрішньогосподарські фінансові відносини. Ці правовідносини виникають, знижуються і припиняються в процесі фінансового забезпечення усіх складових частин біз­нес-плану, фінансування коштами підприємства, придбання основних та обігових засобів виробництва, поповнення фон­ду коштів для проведення оплати праці членів КСГП, ВСГП, АСГТ, працівників радгоспів та найманих трудівників, за ра­хунок грошових надходжень поповнюється фонд амортиза­ційних відрахувань і покриваються витрати на соціальне стра­хування, поповнюються фонди пенсійного забезпечення, відраховуються кошти на розширене відтворення, для наступ­ного фінансування капітального будівництва та на інші внутрішньогосподарські витрати підприємства. До внутріш­ньогосподарських належить віднести відрахування коштів для оплати за одержані і використані кредити, кошти для оплати за одержані підприємством виробничогосподарські послуги, в тому числі на підготовку і підвищення кваліфікації механіза­торів, тваринників, спеціалістів та ін.

Безпосереднє відношення до фінансової діяльності сіль­ськогосподарських підприємств мають ціни. Відповідно до ст. 15 Закону "Про колективне сільськогосподарське підпри­ємство" останнє реалізує свою продукцію та надає послуги підприємствам, організаціям і громадянам за цінами і тари­фами, які встановлюються ним самостійно або на договірній основі, що відповідає засадам ринкових економічних відно­син. В разі регулювання цін державою гарантуються однакові права та обов'язки сільськогосподарських товаровиробників, незалежно від форм господарювання. При цьому слід виходи­ти з того, що закупівельні ціни на сільськогосподарську про­дукцію, оптові ціни на засоби виробництва, матеріальні ре­сурси і тарифи на послуги для села повинні бути науково обгрунтованими і виходити з еквівалентного співвідношення між всіма формами суспільного виробництва і сільського гос­подарства, постійно зростаючими витратами народного гос­подарства на задоволення соціальних потреб сучасного сус­пільства та іншими об'єктивними факторами.

Основні засади здійснення внутрішньогосподарських фі­нансових правомочностей сільськогосподарських підпри­ємств закріплені в ст. 17 Закону "Про колективне сільсько­господарське підприємство". Джерелами утворення фінансо­вих ресурсів підприємства є доход, амортизаційні відрахуван­ня, кошти, одержані від продажу майна, цінних паперів, пайові та інші внески членів підприємства, підприємств і ор­ганізацій, а також інші надходження. Як і інші підприєм­ницькі утворення сільськогосподарські підприємства мають право випускати цінні папери. З метою забезпечення раціо­нального використання і схоронності коштів підприємство самостійно визначає розмір готівки на поточні витрати, яка постійно перебуває в його касі. Відповідні фінансові право­мочності сільськогосподарських товаровиробників визначені в законах про банки та їхню діяльність, в Законі України "Про лі­зинг" від 16 грудня 1997 p., "Про товарну біржу" від 10 грудня 1991р. та ін.

§ 3. Фінансово-кредитні правомочності сільськогосподарських товаровиробників

1. Фінансово-економічна діяльність сільськогосподар­ських товаровиробників охоплює собою як внутрішньогоспо­дарські фінансові відносини підприємства, так і відносини з банківськими установами щодо зберігання коштів цих утво­рень на своїх рахунках в банках управління цими коштами, одержання і своєчасного повернення кредитів, врегулювання відносин з інвесторами і використання одержаних сум на ка­піталовкладення та інші потреби. Через систему банківських установ провадяться розрахунки, одержані від сплати подат­ків і зборів (обов'язкових платежів) до загальнодержавного і місцевих бюджетів. У наведених взаємовідносинах сільсько­господарські підприємства користуються рівними правами з усіма іншими суб'єктами ринкових економічних відносин — клієнтами банку. Для них є обов'язковими усі ті правові нор­ми, які видає Національний банк України, і ті правові форми (договори, угоди), які застосовуються банками.

Головне місце в системі банків держави належить Націо­нальному банку України. Відповідно до ст. 8 Закону "Про банки і банківську діяльність", прийнятого Верховною Радою України 20 березня 1991 р. Національний банк є центральним банком України. Він проводить єдину державну політику в галузі грошового обігу, кредиту, зміцнення грошової одиниці, організує міжбанківські розрахунки, координує діяльність банківської системи в цілому, визначає курс грошової одини­ці відносно валют інших країн. Цим же Законом (ст. 25) ви­значено статус та функції комерційного банку. Комерційні банки здійснюють на договірних умовах кредитно-розрахун­кове, касове та інше банківське обслуговування підприємств, установ, організацій і громадян шляхом виконання операцій і наданням послуг.

З метою уніфікації розрахунків у народному господарстві,

оптимізації використання фінансових ресурсів суб'єктів під­приємницької діяльності та спрощення контролю за фінансо­вою діяльністю сільськогосподарських товаровиробників роз­рахунки в народному господарстві ведуться через банківські установи, в яких зберігаються кошти виробників сільськогос­подарської продукції.

Зазначена правомочність сільськогосподарського підпри­ємства передбачена "Інструкцією про безготівкові розрахунки в господарському обороті України", яка затверджена Прав­лінням Національного банку України від 2 серпня 1996 р. Згідно з п. 4 цього акта кошти підприємств підлягають обов'язковому зберіганню в банках, за винятком залишків го­тівки в їхніх касах у межах встановленого банком ліміту та норм витрат з виручки, які передбачені діючим порядком ве­дення касових операцій у господарствах України. Банк на до­говірній основі здійснює розрахунково-касове обслуговуван­ня своїх клієнтів і виконує їх розпорядження щодо перераху­вання коштів з рахунків. Відповідні правила закріплені в законах, що визначають правоздатність сільськогосподар­ських підприємств: ст. 24 Закону "Про підприємства в Украї­ні", ст. 7 Закону "Про колективне сільськогосподарське підприємство", ст. 25 Закону "Про селянське (фермерське) господарство".

2. Самостійна фінансова діяльність виробничо-господар­ських підрозділів сільськогосподарського підприємства забез­печується шляхом відкриття для них самостійного поточного рахунку або рахунків у банку.

Правове регулювання розрахункових відносин сільсько­господарських підприємств з банком провадиться відповідно з Інструкцією № 3 "Про відкриття банками рахунків у націо­нальній та іноземній валюті" (в редакції Постанови Націо­нального банку України від 4 лютого 1998 р.) та Інструкцією "Про безготівкові розрахунки в господарському обороті України", затвердженою Правлінням Національного банку України від 2 серпня 1996 р.

Інструкція № 3 регулює відносини, які виникають при від­критті клієнтами банків поточних, депозитних (вкладних), кредитних рахунків у національній та іноземній валюті, а та­кож бюджетних рахунків у національній валюті України. Вона містить в собі характеристику рахунків, які можуть відкрити клієнти, в тому числі і сільськогосподарські підприємства.

Поточний рахунок в банку відкривається для зберігання кош­тів і проведення безготівкових розрахунків. Ці кошти є влас­ністю колективно-кооперативного сільськогосподарського підприємства. Державні сільськогосподарські підприємства (радгоспи) розпоряджаються коштами, що знаходяться на цьому рахунку як суб'єкти права повного господарського ві­дання. Ці кошти використовуються на поточні господарські витрати підприємства, оплату праці як членів колективно-кооперативних і акціонерних утворень, так і найманих пра­цівників, на соціально-побутові потреби та ін. Самостійні по­точні рахунки можуть відкривати підсобні виробництва, цехи, які виробляють товарну продукцію (ковбаси, плодоконсерви, макаронні вироби та іншу продукцію), якщо вони наділені правами юридичної особи незалежно від підприємства, у складі якого вони перебувають.