Смекни!
smekni.com

Аграрне право України книга (стр. 136 из 149)

У вільній економічній зоні об'єктами правового регулю­вання є всі землі в межах, визначених на карті, яка є не­від'ємною частиною закону про ту чи іншу спеціальну зону. Карти територій вільних економічних зон зберігаються в об­ласних радах. До складу земель вільних економічних зон мо­жуть входити землі різних категорій земельного фонду Украї­ни (населених пунктів, сільськогосподарського призначення, промисловості, транспорту, зв'язку, природоохоронного і рекреаційного призначення, водного та лісового фондів, за­пасу). Тому реалізація інвестиційних проектів у вільних еко­номічних зонах має здійснюватись з додержанням вимог чин­ного земельного, містобудівельного, екологічного законодав­ства щодо правового режиму окремих категорій земель у цих зонах, якщо інше не передбачено у законах про статус цих зон. Зокрема, у спеціальному законодавстві про вільні еконо­мічні зони закріплені норми про передачу земель у відання органів господарського розвитку цих зон, а також вносяться зміни щодо надання земельних ділянок в оренду суб'єктам підприємницької діяльності, які здійснюють інвестиційні проекти. Суб'єктами зовнішньоекономічних правовідносин у вільних економічних зонах є органи місцевого самоврядуван­ня та місцеві державні адміністрації в межах своїх повнова­жень, юридичні і фізичні особи — суб'єкти підприємництва, в тому числі іноземні, а також спеціально утворені органи уп­равління вільною економічною зоною.

Крім органів місцевого самоврядування, органів господар­ського розвитку, суб'єктами зовнішньоекономічних правовід­носин у спеціальних економічних зонах та на територіях прі­оритетного розвитку таких зон є також юридичні особи та громадяни — суб'єкти підприємництва, які одержали право на здійснення інвестиційного проекту. При цьому необхідно зазначити, що не кожна юридична особа чи підприємець мо­жуть бути суб'єктом зовнішньоекономічних правовідносин у вільній економічній зоні чи на території пріоритетного роз­витку. Правове становище таких суб'єктів має певні особли­вості, передбаченні у чинному законодавстві про спеціальні

(вільні) економічні зони. Зокрема, згідно зі ст. 9 Закону Ук­раїни "Про спеціальні економічні зони та спеціальний режим інвестиційної діяльності в Донецькій області", суб'єкти під­приємницької діяльності можуть одержати земельні ділянки в спеціальних економічних зонах і на територіях пріоритетного розвитку, якщо вони мають відповідний дозвіл ради з питань спеціальних економічних зон та спеціального режиму інвес­тиційної діяльності на провадження підприємницької діяль­ності на території зони, мають свідоцтво названої ради про схвалення інвестиційного проекту, а також уклали договір оренди земельної ділянки з органом господарського розвитку вільної економічної зони. Враховуючи, що чинне законодав­ство передбачає можливість створення вільних економічних зон різного функціонального призначення, то юридичні і фі­зичні особи можуть одержати земельні ділянки лише для тих видів інвестиційної діяльності, на які вони одержали спеці­альний дозвіл. Так, наприклад, на території спеціальної еко­номічної зони "Азов" розміщуються підприємства, які здій­снюють операції з обслуговування транзитних вантажів, їх зберігання, дроблення, сортування, пакування, надання транспортно-агентських та експедиторських послуг, торгівлі; також розташовані підприємства, які застосовують новітні технології з метою виробництва товарів на експорт та частко­во на внутрішній ринок. На територіях спеціальних економіч­них зон можуть розміщуватися об'єкти виробничої та неви­робничої інфраструктури, у тому числі офісні будівлі, готелі, житлові будинки тощо. Разом з тим необхідно зазначити, що не можуть одержати земельні ділянки у користування юри­дичні особи, діяльність яких заборонена на території спе­ціальної економічної зони (наприклад, казино, будинки для азартних ігор та інші суб'єкти грального бізнесу).

Для суб'єктів підприємницької діяльності у чинному зако­нодавстві України про вільні економічні зони закріплено ли­ше одну правову форму використання землі — оренду. При цьому нічого не сказано про можливість реалізації інших пра­вових форм використання землі у процесі здійснення інвес­тиційних проектів, зокрема — права власності на землю юри­дичних осіб та громадян України — суб'єктів підприємницт­ва. Адже не виключається, що для реалізації інвестиційного проекту у спеціальній економічній зоні юридичні чи фізичні особи — підприємці виявлять бажання придбати земельні ділянки у власність, а не орендувати їх. Оскільки регулювання земельних відносин на території спеціальної економічної зо­ни за чинним законодавством України відноситься лише до компетенції органів місцевого самоврядування, то ради, які є одночасно органами управління вільною економічною зо­ною, вправі приймати рішення про відчуження земельних ді­лянок у власність юридичних і фізичних осіб-підприємців у порядку, передбаченому чинним земельним законодавством України. В таких випадках правовою основою для набуття юридичними і фізичними особами — підприємцями права власності на землю є Конституція України (ст. 14), Укази Президента України щодо приватизації земельних ділянок несільськогосподарського призначення для здійснення під­приємницької діяльності, приватизації автозаправних стан­цій, які реалізують пально-мастильні матеріали виключно на­селенню, приватизації об'єктів незавершеного будівництва, продажу земельних ділянок несільськогосподарського при­значення, Земельний кодекс України — в частині, що не су­перечить Конституції України та інші законодавчі акти.

Надання земельних ділянок в оренду, а також відчуження земельних ділянок у власність суб'єктам підприємництва у вільних економічних зонах має здійснюватись з додержанням основних засад щодо порядку набуття і оформлення права на земельну ділянку, а саме:

— обов'язкового визначення цільового призначення зе­мельної ділянки;

— розробки і затвердження проекту відведення земельної ділянки;

— платності використання землі;

— законності використання земельної ділянки.

Порядок надання земельних ділянок в оренду, а також їх продажу юридичним і фізичним особам-підприємцям визна­чено у чинному Земельному кодексі України, Законі України "Про оренду землі", названих вище Указах Президента Ук­раїни та інших нормативно-правових актах і має застосовува­тись при наданні в користування або відчуженні у власність земельних ділянок на території вільних економічних зон з урахуванням норм чинного законодавства щодо делегування повноважень про укладення договорів оренди землі органам господарського розвитку спеціальної економічної зони. Від­повідно до ст. 8 Закону України "Про спеціальні економічні

зони та спеціальний режим інвестиційної діяльності в До­нецькі області", орган господарського розвитку може уклада­ти договори оренди земельних ділянок із суб'єктами підпри­ємницької діяльності в межах повноважень, наданих органа­ми місцевого самоврядування. Коло таких повноважень має бути визначено в угоді між сільською, селищною, міською ра­дою та органом господарського розвитку. Так, наприклад, ор­ган господарського розвитку вільної економічної зони може давати дозвіл на попереднє погодження місця розташування земельної ділянки під розміщення того чи іншого об'єкта і здійснювати таке погодження, затверджувати проекти відве­дення земельної ділянки, вчинювати інші дії, передбачені угодою. Враховуючи, що органи господарського розвитку спеціальної економічної зони не в змозі виконувати необхідні землевпорядні дії, доцільно було б органам місцевого само­врядування розробляти Положення щодо порядку надання земельних ділянок в оренду на території вільних економічних зон або ж приймати спеціальні положення з питань регулю­вання земельних відносин у спеціальних економічних зонах. З урахуванням викладеного можна зробити загальний вис­новок про те, що розвиток вільних економічних зон в Україні потребує належного правового регулювання зовнішньоеконо­мічних відносин, які виникають між суб'єктами у процесі здійснення інвестиційних проектів.

РозділXXVIII

ЮРИДИЧНЕ ОБСЛУГОВУВАННЯ СІЛЬСЬКОГОСПОДАРСЬКОГО ПІДПРИЄМСТВА

§ 1. Поняття юридичного обслуговування сільськогосподарського підприємства

1. За сучасних умов Україна перебуває в стадії становлен­ня правової держави. Ця суспільно-правова категорія охоп­лює собою сполучення, єдність і розмежування трьох влад — законотворчої, виконавчої, судової, їхній зміст полягає в сус­пільній необхідності належного правозастосування в усіх ланках (галузях) законодавства та в його окремих видах (фор­мах), якими слід розглядати юридичне обслуговування суб'єктів виробничо-господарської, обслуговуючої, торго­вельної діяльності в народному господарстві в цілому і в сільському господарстві зокрема.

Українська держава зацікавлена у функціонуванні сучас­ної юридичної служби. Уряд України постановою від 27 серп­ня 1995 р. затвердив "Загальне положення про юридичну службу міністерства, іншого центрального органу державної виконавчої влади, державного підприємства, установи, орга­нізації", у якому зазначив про необхідність вдосконалення правової роботи у сфері громадського виробництва, створен­ня правових і організаційних основ для ефективної діяльності юридичної служби щодо забезпечення законності в роботі мі­ністерства як центрального органу державної виконавчої вла­ди, щодо попередження порушення прав і законних інтересів підприємств, установ, організацій.

Юридичне обслуговування сільськогосподарських підпри­ємств — це засіб, за допомогою якого збираються необхідні докази для підтвердження юридичних фактів та інших аргу­ментів, на підставі яких провадиться застосування норм пра­ва. Завдяки цьому досягаються цілі та завдання щодо охорони прав і захисту інтересів сільськогосподарських утворень, а са­ме реально використовуються норми аграрного права в процесі виробничо-підприємницької діяльності сільськогоспо­дарського підприємства.