Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 102 из 155)

Посилений сертифікат ключа повинен містити такі обов'яз­кові дані:

найменування та реквізити центру сертифікації ключів (цент­рального засвідчувального органу, засвідчувального центру);

зазначення, що сертифікат виданий в Україні;

унікальний реєстраційний номер сертифіката ключа;

основні дані (реквізити) підписувача — власника особистого ключа;

дату і час початку та закінчення строку чинності сертифіката;

відкритий ключ;

найменування криптографічного алгоритму, що використо­вується власником особистого ключа;

інформацію про обмеження використання підпису.

Посилений сертифікат ключа, крім обов'язкових даних, які містяться в сертифікаті ключа, повинен мати ознаку посиленого сертифіката ключа (стаття 6 Закону України «Про електронний цифровий підпис».

Посилений сертифікат ключа може бути як в електронній формі, так і у формі документа на папері.

19. При посвідченні правочинів нотаріусом у текстах право-чинів зазначаються: для фізичних осіб — ідентифікаційний но­мер за даними Державного реєстру фізичних осіб — платників податків, для юридичних осіб — ідентифікаційний код за даними

3 Див. Закон України від 22.05.2003 № 852-ІУ «Про електронний цифровий підпис».

438

Додатки

Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України. На підтвердження наявності ідентифікаційного номера (коду) но­таріусу подається відповідна, завірена уповноваженою особою, довідка або (витяг), фотокопія якої (го) долучається до примірни­ка правочину, який залишається у справах нотаріуса.

20. У відповідності до статті 47 Закону України «Про но­
таріат» нотаріус управі витребувати від фізичних та юридичних
осіб відомості та документи, необхідні для вчинення нотаріаль­
них дій. Такі відомості і (або) документи повинні бути подані в
строк, указаний нотаріусом. Проте цей строк не може перевищу­
вати одного місяця.

Ненадання відомостей або документів на вимогу нотаріуса є підставою для відкладення, зупинення нотаріальної дії або відмо­ви в її вчиненні.

21. Нотаріус не вправі вчиняти нотаріальні дії на своє ім'я і від
свого імені, на ім'я і від імені свого чоловіка чи своєї дружини,
їхніх та своїх родичів (батьків, дітей, онуків, діда, баби, братів,
сестер), а також на ім'я і від імені працівників даної нотаріальної
контори (бюро) та працівників, що перебувають у трудових відно­
синах з нотаріусом.

У зазначених випадках нотаріальні дії вчиняються будь-яки­ми іншими нотаріусами чи посадовими особами будь-якого орга­ну місцевого самоврядування в межах його компетенції.

22. Нотаріуси не приймають для вчинення нотаріальних дій
документи, що мають підчистки або дописки, закреслені слова чи
інші незастережені виправлення, документи, текст яких немож­
ливо прочитати внаслідок пошкодження, а також які написані
олівцем.

Дописки, закреслені слова чи інші виправлення, які є в доку­ментах, що подаються для вчинення нотаріальних дій, повинні бути застережені підписом посадової (уповноваженої на те) особи і печаткою установи, підприємства або організації чи особи, яка видала документ. При цьому виправлення повинні бути зроблені таким чином, щоб можна було прочитати як виправлене, так і по­милково написане, а потім виправлене чи викреслене.

Не приймаються для вчинення нотаріальних дій документи, у яких не можна прочитати все в них написане в первісному напи­санні, як, наприклад, документи, залиті чорнилом, потерті та ін.

Не приймаються порвані документи та документи, викладені на двох і більше окремих аркушах, якщо аркуші не прошнурова­но, не пронумеровано і кількість прошнурованих аркушів не

439

Нотаріат в Україні

завірена підписом посадової (уповноваженої на те) особи та печат­кою юридичної чи фізичної особи, що видала документи.

23. Тексти нотаріально посвідчуваних правочинів, засвідчува­них копій (фотокопій) документів і виписок з них, тексти перек­ладів та заяв повинні бути написані зрозуміло і чітко; числа і строки, що стосуються змісту посвідчуваних правочинів, мають бути позначені хоча б один раз словами, а назви юридичних осіб — без скорочень і із зазначенням їх адреси. У необхідних випадках зазначаються номери рахунків юридичних осіб у банках (кредит­них установах), а також дата, місце народження та місце роботи фізичних осіб.

Прізвища, імена, по батькові фізичних осіб, у тому числі представників юридичних осіб, повинні бути написані повністю із зазначенням місця їх проживання. При посвідченні право­чинів за участю іноземних громадян зазначається також і їх гро­мадянство.

На нотаріально оформлюваних документах не заповнені до кінця рядки та інші вільні місця прокреслюються, за винятком документів, призначених для дії за кордоном, у яких прокреслен-ня не допускаються. Дописки і виправлення повинні бути засте­режені нотаріусом перед підписом відповідних осіб (сторін право­чинів та інших осіб, які підписали правочин, заяву та ін.) і повто­рені в кінці посвідчувального напису. При цьому виправлення мають бути зроблені так, щоб усе помилково написане, а потім закреслене можна було прочитати.

Виправлення, зроблені в тексті нотаріально оформлюваного документа, який не потребує підпису особи, що звернулася за вчиненням нотаріальної дії (наприклад, копія документа), зас­терігаються нотаріусом лише в кінці посвідчувального напису до підпису нотаріуса і проставлення печатки.

Якщо документ, що підлягає посвідченню або засвідченню, викладений неправильно чи неграмотно (чи складений з пору­шенням вимог чинного законодавства), нотаріус пропонує особі, що звернулася за вчиненням нотаріальної дії, виправити його або скласти новий. На бажання зацікавленої особи документ може бути складений нотаріусом.

У разі якщо документи, що посвідчуються, видаються або засвідчуються, викладені на двох і більше окремих аркушах, во­ни повинні бути прошиті або скріплені у спосіб, що унеможлив­лює їх роз'єднання без порушення їх цілісності, з проставленням печатки нотаріуса і зазначенням кількості скріплених аркушів.

44С

Додатки

24. При посвідченні правочинів, засвідченні правильності копій (фотокопій) документів і виписок з них, справжності підпи­су на документах, правильності перекладу документів з однієї мо­ви на іншу, при посвідченні часу пред'явлення документа, при ви­дачі дублікатів на відповідних документах вчиняються посвідчу-вальні написи за формами, затвердженими Міністерством юстиції України.

Посвідчувальний напис може бути розміщений як на лицьово­му боці оформлюваного документа, так і на його звороті.

Посвідчувальний напис повинен бути написаний зрозуміло, чітко, без підчисток, вільні місця — прокреслені, дописки та інші виправлення — застережені.

Для вчинення посвідчувальних написів можуть застосовува­тись штампи з текстом відповідного напису.

Якщо посвідчувальний напис не вміщується на нотаріально оформлюваному документі, він має бути продовжений чи викла­дений повністю на прикріпленому до документа спеціальному бланку нотаріального документа. У цьому разі аркуші, на яких викладено текст документа, і аркуш з посвідчувальним написом прошнуровуються або скріплюються у спосіб, що унеможливлює їх роз'єднання без порушення цілісності, пронумеровуються, кількість аркушів завіряється підписом нотаріуса і скріплюється його печаткою.

Для викладення посвідчувального напису чи його продовжен­ня допускається також підклейка аркуша. При цьому нотаріус повинен проставити печатку таким чином, щоб частина її відбит­ка була на підклеєному аркуші.

Прикріплення і підклейка аркушів для напису про засвідчен­ня правильності копії (фотокопії) документа, а також для напису на дублікаті документа не допускаються.

На підтвердження права на спадщину, права власності на частку в спільному майні подружжя, повноважень виконавця за­повіту, посвідчення та прийняття на зберігання секретного за­повіту, оголошення секретного заповіту, про придбання майна з публічних торгів (аукціону), а також посвідчення фактів, що фізична особа є живою, про перебування її у певному місці, то­тожності фізичної особи з особою, зображеною на фотокартці, про час пред'явлення документів, про прийняття на зберігання доку­ментів, про придбання майна з публічних торгів (аукціонів) вида­ються відповідні свідоцтва, форми яких затверджуються Міністер­ством юстиції України.

441

Нотаріат в Україні

25. Усі нотаріальні дії, вчинені нотаріусами, реєструються в реєстрах для реєстрації нотаріальних дій.

Кожній нотаріальній дії присвоюється окремий порядковий номер. Номер, під яким нотаріальна дія зареєстрована в реєстрі, позначається на документах, що видаються нотаріусом, чи в посвідчувальних написах.

Реєстри повинні бути прошнуровані, аркуші їх пронумеровані.

Кількість аркушів у реєстрі повинна бути завірена підписом посадової особи Головного управління юстиції Міністерства юс­тиції в Автономній Республіці Крим, обласних, Київського та Се­вастопольського міських управлінь юстиції, уповноваженої на те начальниками цих управлінь. Підпис посадової особи скріплюєть­ся гербовою печаткою відповідного управління юстиції.

Запис нотаріальної дії у реєстр провадиться нотаріусом чи консультантом державної нотаріальної контори або особою, яка перебуває у трудових відносинах з приватним нотаріусом, тільки після того, як посвідчувальний напис на документі або документ, що видається нотаріусом, ним підписані.

Запис у реєстрі олівцем не допускається.

Кожен нотаріус веде окремий реєстр. У державній нотаріальній конторі, де працюють кілька нотаріусів, реєстрам присвоюються індекси, які збігаються з номером печатки державного нотаріуса. У цьому разі номери на документах, оформлюваних державним но­таріусом, позначаються таким чином: № 1-1, № 1-2, № 2-1 та ін., де перша цифра означає індекс реєстру, а друга — порядковий номер запису.