Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 44 из 155)

Посадові особи державних органів приватизації несуть кримі­нальну, адміністративну, матеріальну та дисциплінарну відпові­дальність за неправомірні дії щодо майна, яке приватизується, у порядку, встановленому законодавством.

Державні органи приватизації не мають права втручатися в діяльність підприємств, за винятком випадків, передбачених за­конодавством України та установчими документами цих підпри­ємств.

Органи приватизації в Автономній Республіці Крим діють у межах повноважень, визначених Фондом державного майна Ук­раїни, і повноважень, делегованих Верховною Радою Автономної Республіки Крим щодо розпорядження майном, що належить АРК. Органи приватизації в АРК у питаннях приватизації май­на, що належить республіці, є підзвітними та підконтрольними Верховній Раді АРК.

Продаж майна, що є у комунальній власності, здійснюють ор­гани, створювані відповідними місцевими радами. Зазначені ор­гани діють у межах повноважень, визначених відповідними місцевими радами, та є їм підпорядкованими, підзвітними і підкон­трольними.

Покупцями об'єктів приватизації можуть бути:

·громадяни України, іноземні громадяни, особи без громадя­нства;

·юридичні особи, зареєстровані на території України; юри­дичні особи інших держав.

Для спільної участі в приватизації громадяни можуть створю­вати господарські товариства, в тому числі з членів трудового ко­лективу, в порядку, встановленому законодавством України.

Господарське товариство членів трудового колективу підпри­ємства, що приватизується, засновується на підставі рішення за­гальних зборів, у яких брало участь понад 50 відсотків праців­ників підприємства або їх уповноважених представників.

184

Глава 7. Загальні правила посвідчення правочинів

Не можуть бути покупцями:

·юридичні особи, у майні яких частка державної власності перевищує 25 відсотків;

·органи державної влади;

·працівники державних органів приватизації.

Порядок проведення малої приватизації регламентується За­коном України «Про приватизацію невеликих державних підприємств».

Цим Законом визначено галузі, які підлягають першочерговій дриватизації: це переробна і місцева промисловість, промис­ловість будівельних матеріалів, легка і харчова промисловість, будівництво, окремі види транспорту, торгівля і громадське хар­чування, побутове обслуговування населення, житлово-експлуа-гаційне і ремонтне господарство.

Об'єктами малої приватизації є:

1)цілісні майнові комплекси невеликих державних підпри­
ємств, віднесених Державною програмою приватизації до групи А;

101. окреме індивідуально визначене майно;

об'єкти незавершеного будівництва та законсервовані об'єкти. У випадках, коли до складу підприємств входять структурні

підрозділи (магазини, перукарні, майстерні, їдальні тощо), які можуть бути виділені у самостійні підприємства, об'єктами малої приватизації є названі структурні підрозділи.

Будівлі (споруди, приміщення) приватизуються разом з розта­шованими з ними об'єктами приватизації, крім випадків відмови покупця від приватизації будівлі (споруди, приміщення), в якій розташований об'єкт, що приватизується шляхом викупу, та як­що на це немає прямої заборони відповідно Фонду державного майна України, Верховної Ради АРК чи місцевої ради відповідно­го рівня. Не можуть бути об'єктами малої приватизації будівлі (споруди, приміщення), в якій окремі частини становлять національну, культурну та історичну цінність і перебувають під охороною держави.

За наявності заборони на приватизацію будівлі (споруди, приміщення), в якій розташований об'єкт приватизації або у разі відмови покупця від приватизації будівлі (споруди, приміщен­ня), в якій розташований об'єкт, що приватизується шляхом ви­купу, зазначені будівлі (споруди, приміщення) передаються в ус­тановленому порядку власникам приватизованих об'єктів в орен­ду на строк не менше ніж десять років.

Якщо в нежилих приміщеннях будинку, що є державною власністю, розміщується два чи більше державних або заснова-

185

Нотаріате Україні

них на оренді державного майна підприємств, то у разі прийняття рішення про приватизацію одного чи кількох із них займані ними приміщення, за відсутності заборони на приватизацію цього бу­динку, приватизуються разом з іншим майном підприємства після закріплення за названими співкористувачами займаних ними приміщень на праві повного господарського відання, опера­тивного управління або на договірних засадах.

Не підлягають приватизації визначені в установленому поряд­ку спеціалізовані підприємства торгівлі, що обслуговують виключ­но громадян, які мають пільги, згідно з чинним законодавством.

Заклади культури, приміщення та будівлі соціально-побуто­вого призначення, споруджені за рахунок коштів державних підприємств, та які обслуговують населені пункти, райони чи мікрорайони у містах, громадські організації або певні про­фесійні (виробничі) колективи можуть бути в установленому по­рядку вилучені з переліку об'єктів малої приватизації за рішен­ням Фонду державного майна України, його регіональних відділень та представництв у районах та містах, Фонду майна Ав­тономної Республіки Крим та його представництв, а також за рішенням Верховної Ради Автономної Республіки Крим, місце­вих Рад відповідного рівня.

Приватизація об'єктів малої приватизації здійснюється шля­хом:

—- викупу;

·продажу на аукціоні;

·продажу за конкурсом.

Продаж об'єктів на аукціоні — спосіб приватизації, коли влас­ником об'єкта стає покупець, який запропонував в ході аукціону максимальну ціну. При продажу об'єктів за конкурсом власни­ком об'єкта стає покупець, що запропонував найкращі умови по­дальшої його експлуатації (некомерційний конкурс), або за рівних фіксованих умов — найвищу ціну (комерційний конкурс).

Викуп застосовується щодо об'єктів малої приватизації не про­даних на аукціоні чи за конкурсом, включених до переліку об'єктів, що підлягають приватизації шляхом викупу, зданих в оренду, якщо право на викуп було передбачено договором оренди, укладеним до набрання чинності Закону України «Про оренду державного майна».

Продавцями об'єктів малої приватизації, що перебувають у загальнодержавній та комунальній власності, є відповідно Фонд державного майна України, його регіональні відділення та предс-

186

Глава 7. Загальні правила посвідчення правочинів

тавництва, а також органи приватизації, створені місцевими Ра­лами. Продавцями об'єктів приватизації, що перебувають у влас­ності АРК, є органи по управлінню її майном, створювані Верхов­ною Радою АРК.

Покупцями об'єктів малої приватизації можуть бути фізичні та юридичні особи у випадках і в порядку, передбаченому Зако­ном України «Про приватизацію державного майна».

Не можуть бути покупцями:

·юридичні особи, у майні яких частка державної власності перевищує 25 відсотків;

·органи державної влади та органи місцевого самоврядування;

·працівники органів приватизації та інші особи, яким відпо­відно до чинного законодавства заборонено займатися підприєм­ницькою діяльністю.

Об'єкти малої приватизації можуть бути придбані покупцями за рахунок власних чи позичених коштів.

У разі придбання об'єкта малої приватизації за рахунок гро­шових коштів покупці — фізичні особи подають до державного органу приватизації декларацію про доходи. Оплата придбаних об'єктів малої приватизації здійсняється за рахунок привати­заційних паперів та у національній валюті.

Покупці вправі використовувати для придбання об'єктів ма­лої приватизації грошові кошти лише шляхом їх безготівкового перерахування з відкритих ними у банках України рахунків.

Порядок приватизації державного майна передбачає:

102. Опублікування списку об'єктів, які підлягають приватизації, у виданнях державних органів приватизації, місцевій пресі.

103. Прийняття рішення про приватизацію об'єкта на підставі поданої заяви або виходячи із завдань Державної програми при­ватизації та створення комісії з приватизації.

104. Опублікування інформації про прийняття рішення про при­ватизацію об'єкта.

105. Проведення аудиторської перевірки фінансової звітності підприємства, що приватизується (за винятком об'єктів малої приватизації).

106. Затвердження плану приватизації або плану розміщення акцій відкритих акціонерних товариств, створених у процесі приватизації та корпоратизації, та їх реалізацію.

З моменту прийняття рішення про приватизацію підпри­ємства здійснюється його підготовка до приватизації, строк якої не має перевищувати двох місяців.

187

Нотаріат в Україні

У процесі підготовки об'єкта до приватизації за рішенням ор­ганів приватизації проводиться оцінка його вартості відповідно до Методики оцінки вартості майна при приватизації, затвердже­ної постановою Кабінету Міністрів України від 15 серпня 1996 р. № 961, у відповідних інформаційних бюлетенях, місцевій пресі та інших друкованих виданнях, визначених органами привати­зації, публікується інформація про об'єкт малої приватизації.

Акт оцінки вартості об'єкта приватизації, здійсненої відпо­відно до названої Методики, затверджує керівник органу прива­тизації, він є правовим документом, що визначає початкову ціну об'єкта на аукціоні, за конкурсом.

Покупці цілісних майнових комплексів та інвестори, які ба­жають придбати контрольний пакет акцій, зобов'язані разом із за­явою подати бізнес-план або техніко-економічне обґрунтування післяприватизаційного розвитку об'єкта, що включає план зайня­тості працівників підприємства, пропозицію інвестора з зазначен­ням максимального розміру інвестиції, строків та порядку її вне­сення, а також декларацію про доходи для покупців — фізичних осіб.