Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 123 из 155)

Накладання заборони при одержанні повідомлення про смерть особи, що за життя склала спільний заповіт подружжя, прова­диться нотаріусом за місцем відкриття спадщини.

252. Накладання заборони реєструється нотаріусами в реєстрі
для реєстрації заборон. У цьому самому реєстрі реєструються
повідомлення судових і слідчих органів, органів державної по­
даткової адміністрації, а також органів державної виконавчої
служби про накладання арешту на нерухоме майно. Про накла­
дені заборони та арешти робиться запис в алфавітній книзі обліку
заборон відчуження і арештів нерухомого майна (додаток № 7).

Накладені заборони та арешти підлягають обов'язковій реєстрації у Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухо­мого майна в порядку, визначеному Положенням про Єдиний реєстр заборон відчуження об'єктів нерухомого майна.

Накладені заборони та арешти рухомого майна підлягають обов'язковій реєстрації у Державному реєстрі застав рухомого майна.

253. Нотаріус знімає заборону відчуження майна при одер­
жанні повідомлення:

банку, іншої юридичної особи про погашення позики;

про припинення договору застави;

про припинення договору іпотеки у зв'язку з набуттям іпоте-кодержателем права власності на предмет іпотеки в рахунок ви­конання основного зобов'язання, після припинення договору іпотеки у зв'язку з відчуженням іпотекодержателем предмета іпотеки;

про зняття арешту державного виконавця;

про припинення чи розірвання договору ренти, довічного ут­римання (догляду);

528

Додатки

про скасування рішення суду про оголошення фізичної особи померлою або закінчення п'ятирічного строку з часу видачі свідоцтва про право на спадщину на майно особи, оголошеної по­мерлою;

про смерть другого з подружжя, що склали спільний заповіт;

про скасування рішення суду про позбавлення батьків дитини батьківських прав або відібрання дитини без позбавлення батьківських прав;

про смерть відчужувача за спадковим договором або про смерть другого з подружжя, що уклали спадковий договір;

про відчуження майна, переданого під виплату ренти;

в інших випадках, передбачених законом.

У випадках, передбачених частиною першою статті 537 Цивільного кодексу України, нотаріус може зняти заборону відчуження заставленого майна за заявою боржника, якщо він надасть нотаріусу докази відсутності кредитора (його представ­ника) у місці виконання зобов'язання або ухилення кредитора (його представника) від прийняття виконання чи в разі іншого прострочення з їхнього боку, а також внесе в депозит нотаріуса належні з нього кредиторові гроші або цінні папери.

Як доказ зазначеного нотаріусу боржником подаються: копія зобов'язання, копія договору застави, квитанція про внесення в депозит нотаріуса належних кредиторові грошових коштів або цінних паперів, які свідчили б про повне і безумовне виконання зобов'язання, копія повідомлення нотаріуса кредиторові про вне­сення боргу в депозит, копія заяви боржника, переданої но­таріусом кредиторові відповідно до пункту 276 цієї Інструкції, щодо вчинення цим кредитором необхідних дій із зняття заборо­ни відчуження тощо.

Про зняття заборони у цих випадках нотаріус письмово повідомляє кредитора.

Про зняття заборони, а також про зняття судовими або слідчи­ми органами та органами державної виконавчої служби накладе­ного ними арешту на майно нотаріус робить відповідні відмітки в реєстрі для реєстрації заборон і арештів та в алфавітній книзі обліку заборон відчуження і арештів нерухомого майна. Повідом­лення судових або слідчих органів та органів державної виконав­чої служби про зняття арешту залишається у справах нотаріаль­ної контори.

254. У разі смерті набувача за договором довічного утримання (догляду) і переходу права власності на майно, що було передане

529

Нотаріат в Україні

за цим договором до його спадкоємців, нотаріус здійснює пере­реєстрацію заборони відчуження майна на ім'я нового власника, яка реєструється в реєстрі для реєстрації заборон. Така пере­реєстрація може бути здійснена за повідомленням нотаріуса, який видав свідоцтво про право на спадщину.

У цьому самому реєстрі у графі 10 і на всіх примірниках дого­вору довічного утримання (догляду), а також у графі 4 алфавітної книги обліку заборон відчуження і арештів майна нотаріус ро­бить відповідну відмітку про видачу свідоцтва про право на спад­щину спадкоємцям набувача і про здійснену перереєстрацію за­борони відчуження майна на нового власника.

Відомості про здійснену перереєстрацію підлягають обов'яз­ковій реєстрації у Єдиному реєстрі заборон відчуження об'єктів нерухомого майна.

Перереєстрації заборони відчуження в разі припинення юри­дичної особи — набувача з визначенням правонаступників, до яких переходять права та обов'язки за договором довічного утри­мання (догляду), або у разі ліквідації юридичної особи — набува­ча, коли права та обов'язки за цим договором переходять до її зас­новника (учасника), здійснюються на підставі витягу з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

За правилами цього пункту нотаріус здійснює перереєстрацію заборони відчуження у разі укладення договору про внесення змін і доповнень до іпотечного договору.

РОЗДІЛ 27

ЗАСВІДЧЕННЯ ВІРНОСТІ КОПІЙ (ФОТОКОПІЙ)

ДОКУМЕНТІВ І ВИТЯГІВ З НИХ

255. Нотаріуси засвідчують вірність копій (фотокопій) доку­ментів, виданих юридичними особами за умови, що ці документи не суперечать законові, мають юридичне значення і засвідчення вірності їх копій (фотокопій) не заборонено законом.

Вірність копії (фотокопії) документа, виданого фізичною осо­бою, засвідчується у тих випадках, коли справжність підпису фізичної особи на оригіналі цього документа засвідчена но­таріусом або посадовою особою відповідного органу місцевого са­моврядування або за місцем роботи, навчання, проживання чи лікування фізичної особи.

Забороняється засвідчувати вірність копій паспорта, доку­ментів, що його замінюють, військового квитка, депутатського

530

Додатки

посвідчення, службових посвідчень та інших документів, зніман­ня копії з яких не допускається.

Не допускається засвідчення вірності копії (фотокопії) з доку­мента, на підставі якого відповідні установи видають оригінал до­кумента (довідки про народження дитини, довідки про смерть), а також засвідчення вірності копії (фотокопії) з додатка без пред'явлення основного документа (витяг із залікової відомості).

256. Вірність копії (фотокопії) з копії (фотокопії) документа
може бути засвідчена нотаріусом, якщо вірність копії (фотокопії)
засвідчена в нотаріальному порядку або якщо ця копія (фото­
копія) видана юридичною особою, що видала оригінал докумен­
та. В останньому випадку копія документа має бути викладена на
бланку юридичної особи з прикладенням печатки і з відміткою
про те, що оригінал документа знаходиться в справах юридичної
особи, яка видала документ.

Вірність копії (фотокопії) з копії рішення суду (витяг з нього) може бути засвідчена нотаріусом за наявності відмітки про те, що це рішення набрало законної сили і що оригінал рішення знахо­диться в суді з зазначенням номера справи.

369. Засвідчення копій (фотокопій) офіційних документів, які видаються органами реєстрації актів громадянського стану і надалі використовуватимуться за кордоном, нотаріусами здійснюється ли­ше після попередньої легалізації оригіналів цих документів або проставляння апостиля22.

370. Вірність витягу може бути засвідчена лише у тому випадку, коли його зроблено з документа, у якому міститься рішення кіль­кох не пов'язаних між собою питань. Витяг має відтворювати пов­ний текст частини документа з певного питання.

При виготовленні витягу з багатосторінкового документа обов'язково відтворюється текст першої та останньої сторінок, які надають можливість ідентифікувати документ, вірність витягу з якого засвідчується.

Засвідчення вірності витягу з документа здійснюється за прави­лами, викладеними в пунктах 255, 256 цієї Інструкції.

259. Нотаріус зобов'язаний звірити з оригіналом копію (фото­
копію) чи витяг з документа, вірність яких він засвідчує.

Див. Інструкцію про порядок консульської легалізації офіційних документів в Україні і за кордоном, затвердженої наказом Міністерства закордонних справ України від 04.06.2002 № 113, а також правила проставляння апостиля, затве­рджені Наказом Міністерства закордонних справ України, Міністерства освіти та науки України, Міністерства юстиції України від 05.12.2003 № 237/803/151/5.

531

Нотаріат в Україні

РОЗДІЛ 28 ЗАСВІДЧЕННЯ СПРАВЖНОСТІ ПІДПИСУ НА ДОКУМЕНТАХ

• і ч, «•■:.'•

260. Нотаріус засвідчує справжність підпису на документах,
зміст яких не суперечить законові і які не мають характеру угод та
не містять у собі відомостей, що порочать честь і гідність людини.

На договорі може бути засвідчена справжність підпису особи, що підписалась за іншу особу, яка не могла це зробити власноруч­но внаслідок фізичної вади, хвороби або з інших поважних при­чин. У цьому випадку нотаріус установлює особу як того, хто підписався, так і того, за кого ця особа підписалася. Про причи­ни, з яких фізична особа, заінтересована у вчиненні нотаріальної дії, не могла підписати документ, зазначається в посвідчувально-му написі.

Договір не може підписувати особа, на користь або за участю якої її посвідчено.

261. Нотаріус, засвідчуючи справжність підпису, не посвідчує
факти, викладені у документі, а лише підтверджує, що підпис
зроблений певною особою.