Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 109 из 155)

Особи, які виявили бажання придбати предмет іпотеки (відмо­витися від права купівлі), повинні в тридцятиденний строк з дня одержання повідомлення про продаж письмово повідомити іпоте­кодержателя або нотаріуса про свій намір. Особа набуває пере­важне право на придбання предмета іпотеки в іпотекодержателя з дня отримання іпотекодержателем або нотаріусом повідомлен­ня про згоду на купівлю предмета іпотеки.

467

Нотаріат в Україні

Якщо в установлений строк відповідь на повідомлення від осіб, які мають право переважної купівлі предмета іпотеки, не надійшла, нотаріус може посвідчити договір купівлі-продажу пред­мета іпотеки будь-якій іншій особі на розсуд іпотекодержателя.

Якщо особа, яка висловила згоду придбати предмет іпотеки, ухиляється або з інших причин не вчиняє дій до укладення дого­вору купівлі-продажу предмета іпотеки з іпотекодержателем протягом 5 днів після закінчення тридцятиденного строку, увста-новленого для надання такої згоди, вона втрачає право на прид­бання предмета іпотеки. Це право переходить до інших осіб, які висловили намір придбати предмет іпотеки, відповідно до пріоритету їхніх прав і вимог.

Якщо повідомлень про згоду на придбання предмета іпотеки надійшло декілька, право на придбання предмета іпотеки в іпоте­кодержателя належить особі, яка має вищий пріоритет своїх за­реєстрованих прав чи вимог.

Договір купівлі-продажу предмета іпотеки сторонній особі мо­же бути посвідчений нотаріусом за наявності відомостей про те, що інші особи, які мають зареєстровані в установленому законом порядку права чи вимоги на предмет іпотеки, відмовились одер­жати надіслані на їх адресу повідомлення про намір продати предмет іпотеки. Про цю обставину повинна свідчити зроблена на зворотному повідомленні відмітка органу зв'язку.

Договір купівлі-продажу предмета іпотеки сторонній особі мо­же бути посвідчений також у разі, якщо адреса інших осіб, які мають зареєстровані в установленому законом порядку права чи вимоги на предмет іпотеки, невідома. На підтвердження цього факту повинен бути поданий документ відповідного компетент­ного органу (довідкової служби, адресного бюро тощо).

Ціна продажу предмета іпотеки має бути встановлена за зго­дою між іпотекодержателем та іпотекодавцем. У разі недосягнен-ня згоди щодо ціни продажу продаж предмета іпотеки здійсню­ється за ціною, не нижчою за встановлену незалежною оцінкою, що підтверджується відповідним актом про оцінку.

Договір купівлі-продажу є підставою для припинення іпотеки та зняття заборони відчуження предмета іпотеки.

Договір купівлі-продажу предмета іпотеки є правовою підста­вою для реєстрації права власності покупця на нерухоме майно, що було предметом іпотеки.

66. При посвідченні договору викупу земельної ділянки (у разі відсутності на ній житлового будинку, споруди та іншого нерухо-

468

Додатки

мого майна, насаджень), що перебуває у приватній власності, для суспільних потреб нотаріус вимагає подання відповідного рішен­ня органів державної влади, органів влади Автономної Рес­публіки Крим або органів місцевого самоврядування. При посвідченні такого договору нотаріус роз'яснює власникові зе­мельної ділянки зміст статті 146 Земельного кодексу України та статті 350 Цивільного кодексу України, про що зазначається в тексті договору.

67. Для посвідчення угоди про передачу права власності на зе­
мельну ділянку нотаріусу, крім документів, передбачених пунк­
тами 62, 71 цієї Інструкції, подаються заява власника земельної
ділянки та рішення органів місцевого самоврядування або ор­
ганів виконавчої влади про згоду на одержання права власності
на таку земельну ділянку.

68. При посвідченні договорів купівлі-продажу земельних
ділянок державної та комунальної власності органами місцевого
самоврядування та органами виконавчої влади до їх розмежуван­
ня нотаріуси як правовстановлювальні документи приймають:

у межах населених пунктів — рішення відповідних органів місцевого самоврядування, погоджені з відповідними органами виконавчої влади;

за межами населених пунктів — розпорядження органів вико­навчої влади, прийняті за погодженням з відповідними органами місцевого самоврядування.

69. Для посвідчення договору купівлі-продажу земельних
ділянок державної чи комунальної власності, після визначення
їх меж у натурі (на місцевості), нотаріусу, крім державного акта
про право власності, подається рішення відповідного органу
місцевого самоврядування або органу виконавчої влади. Таке
рішення (розпорядження) має відображати протокол про прове­
дений аукціон (конкурс). У разі якщо інформація, що міститься
у рішенні (розпорядженні), є недостатньою для посвідчення дого­
вору, нотаріусу подається належним чином оформлений прото­
кол про проведений аукціон (конкурс).

Вимога щодо обов'язковості продажу земельних ділянок дер­жавної та комунальної власності на конкурентних засадах не роз­повсюджується на право викупу земельних ділянок, на яких роз­ташовані об'єкти нерухомого майна, що є власністю покупців цих ділянок.

70. Договір про обмін земельними ділянками, які виділені
єдиним масивом у натурі (на місцевості) власникам земельних

469

Нотаріат в Україні

часток (паїв) для ведення товарного сільськогосподарського вироб­ництва, посвідчується нотаріусом за згодою всіх співвласників та­ких земельних ділянок. Договір посвідчується між власниками, один з яких виявив бажання використовувати належну йому зе­мельну ділянку самостійно. Предметом договору можуть бути зе­мельні ділянки, які відносяться до різних земельних масивів7.

290. При посвідченні договору про відчуження земельної ділян­ки як самостійного об'єкта цивільних правовідносин нотаріус пе­ревіряє відсутність (наявність) обмежень (обтяжень) за даними Державного земельного кадастру. Перехід права власності на зе­мельну ділянку не припиняє встановленого обмеження (обтяжен­ня). Про встановлене обмеження (обтяження) та його зміст но­таріус зазначає в тексті договору.

291. При посвідченні правочинів про перехід права власності на житловий будинок, будівлю або споруду нотаріус роз'яснює сто­ронам зміст статті 377 Цивільного кодексу України щодо перехо­ду права власності або права користування на земельну ділянку (її частину), на якій вони розміщені, без зміни її цільового приз­начення.

292. При посвідченні договору про відчуження житлового бу­динку, споруди, квартири, дачі, садового будинку, гаража, зе­мельної ділянки, іншого нерухомого майна, належного дітям, а також особам, визнаним недієздатними або обмежено дієздатни­ми, нотаріус керується пунктом 40 цієї Інструкції.

РОЗДІЛ 4

ПОСВІДЧЕННЯ ДОГОВОРІВ ПРО ВІДЧУЖЕННЯ ОБ'ЄКТІВ

НЕЗАВЕРШЕНОГО БУДІВНИЦТВА

74. Право власності на новостворене нерухоме майно (житлові
будинки, будівлі, споруди тощо) виникає з моменту завершення
будівництва.

Право власності на таке майно виникає з моменту прийняття його до експлуатації, якщо це передбачено договором або законом.

Право власності на зазначене майно виникає з моменту дер­жавної реєстрації, якщо це передбачено законом.

Положення про порядок передачі у приватну власність громадян незавершених будівництвом будинків садибного типу, затверджене Постановою Кабінету Міністрів України від 28.06.97 № 637 (із змінами та доповненнями).

470

Додатки

До завершення будівництва особа вважається власником лише матеріалів, обладнання тощо, які були використані в процесі цьо­го будівництва. Ці матеріали та обладнання можуть бути предме­том відчуження за умови надання нотаріусу відповідних правовс-тановлювальних документів.

При посвідченні договорів відчуження недобудованого неру­хомого майна нотаріус як правовстановлювальний документ ви­магає подання рішення суду, що набрало законної сили, про виз­нання права власності на недобудоване нерухоме майно.

75. У разі якщо власник недобудованого нерухомого майна на­
був право власності на це майно до набрання чинності Цивільним
кодексом України (01.01.2004), то це майно може бути предме­
том відчуження.

При посвідченні договорів про відчуження такого майна но­таріус перевіряє ті самі обставини! вимагає ті самі документи, що й при відчуженні житлового будинку, споруди, квартири, дачі, садового будинку, іншого нерухомого майна, завершеного будівництвом, крім витягу з Реєстру прав власності на нерухоме майно чи довідки, виданої відповідними органами місцевого са­моврядування у місцевості, де інвентаризація не проведена.

76. Посвідчення договорів про безоплатну передачу в приватну
власність громадян незавершених будівництвом будинків садиб­
ного типу, що споруджувалися (споруджуються) за рахунок
коштів Фонду для здійснення заходів щодо ліквідації наслідків
Чорнобильської катастрофи та соціального захисту населення,
здійснюється нотаріусом на підставі рішення обласної або район­
ної державної адміністрації за місцем переселення у порядку, ус­
тановленому чинним законодавством7.

77. Нотаріус відмовляє у посвідченні договору відчуження
об'єкта незавершеного будівництва, придбаного шляхом прива­
тизації, а також земельної ділянки, на якій розташований цей
об'єкт (стаття 19 Закону України «Про особливості приватизації
об'єктів незавершеного будівництва». При цьому нотаріус роз'яс­
нює сторонам, що договір про відчуження може бути посвідчений
після завершення будівництва, уведення об'єкта в експлуатацію
та отримання в установленому порядку свідоцтва про право влас­
ності на цей об'єкт нерухомого майна.