Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 152 из 155)

Виконуючий обов'язки

Прем'єр-міністра України

Ю. ЗВЯГІЛЬСЬШЙ

Міністр

Кабінету Міністрів України

І. ДОЦЕНКО

ІНД.39

661

Нотаріат в Україні

Затверджено Постановою Кабінету Міністрів України

від 15 червня 1994 р. N 419

(у редакції постанови Кабінету Міністрів

України від 6 липня 2006 р. N 940)

ПОРЯДОК

посвідчення заповітів і довіреностей,

що прирівнюються до нотаріально посвідчених

Загальні правила посвідчення заповітів і довіреностей

1. Посвідчувати заповіти і довіреності, що прирівнюються до но­таріально посвідчених (далі — заповіти і довіреності), відповідно до статей 245 і 1252 Цивільного кодексу України та статті 40 Закону України «Про нотаріат», мають право такі посадові, службові особи:

начальники госпіталів, санаторіїв, інших військово-лікуваль­них закладів, їх заступники з медичної частини, старші або чер­гові лікарі — довіреності військовослужбовців або інших фізич­них осіб, що перебувають на лікуванні в таких закладах;

командири (начальники) військових частин, з'єднань, уста­нов, військово-навчальних закладів — заповіти і довіреності військовослужбовців, а в пунктах дислокації військових частин, з'єднань, установ, військово-навчальних закладів, на території дислокації яких немає нотаріуса чи органу, що вчиняє но­таріальні дії, — заповіти і довіреності робітників, службовців, членів їх сімей і членів сімей військовослужбовців;

головні лікарі, їх заступники з медичної частини або чергові лікарі лікарень, госпіталів, інших стаціонарних закладів охоро­ни здоров'я, начальники госпіталів — заповіти фізичних осіб, що перебувають на лікуванні в таких закладах;

директори або головні лікарі будинків для осіб похилого віку та інвалідів — заповіти фізичних осіб, що проживають у таких будинках;

начальники установ виконання покарань та слідчих ізоля­торів — заповіти і довіреності фізичних осіб, що тримаються в та­ких установах;

капітани морських або річкових суден, що плавають під пра­пором України, — заповіти фізичних осіб, що перебувають під час плавання на таких суднах;

662

Додатки

начальники пошукових або інших експедицій — заповіти фізичних осіб, що перебувають у таких експедиціях.

Начальники слідчих ізоляторів посвідчують заповіти і довіре­ності фізичних осіб, узятих під варту, та засуджених, стосовно яких вирок суду не набрав законної сили, за погодженням з поса­довою, службовою особою чи органом, у провадженні яких пере­буває справа.

2. Посадові, службові особи, які посвідчують заповіти і довіре­
ності (далі — посадові, службові особи), керуються Конституцією
і законами України, актами Президента України, Кабінету
Міністрів України, наказами Мін'юсту, а також цим Порядком.

3. Посадові, службові особи під час посвідчення заповітів і
довіреностей повинні додержуватись таємниці вчинення но­
таріальних дій та не розголошувати відомості, до яких такі особи
отримали доступ у зв'язку з посвідченням заповітів і довіреностей.

Інформація про посвідчення заповітів і довіреностей надаєть­ся тільки особам, за дорученням яких або щодо яких вчинялися нотаріальні дії.

Вимоги щодо додержання таємниці посвідчуваних заповітів і довіреностей стосуються також осіб, яким про посвідчення за­повітів і довіреностей стало відомо у зв'язку з виконанням служ­бових обов'язків.

На письмову вимогу суду, прокуратури, органів дізнання і слідства довідки про посвідчені заповіти і довіреності видаються у зв'язку з провадженням кримінальних, цивільних або госпо­дарських справ. У письмовій вимозі, з якою зазначені органи звертаються до посадової, службової особи, зазначається номер справи, щодо якої виникла потреба в отриманні інформації.

Довідки про посвідчені заповіти видаються особам, щодо яких складено заповіт, органам, зазначеним в абзаці четвертому цього пункту, та спадкоємцям тільки після смерті заповідача за умови подання свідоцтва (нотаріально засвідченої копії) про його смерть.

Посадові, службові особи, а також фізичні особи, яким про посвідчення заповітів і довіреностей стало відомо у зв'язку з ви­конанням службових обов'язків, несуть відповідальність за до­держання таємниці посвідчуваних заповітів і довіреностей у по­рядку, встановленому законом.

4. Посадові, службові особи:

1) роз'яснюють фізичним особам, від імені яких посвідчують-ся заповіти і довіреності, їх права і обов'язки, що випливають із заповітів та довіреностей;

663

Нотаріат в Україні

564. перевіряють відповідність посвідчуваних заповітів і довіре­ностей вимогам закону і дійсним намірам осіб, що звернулися за їх посвідченням;

565. попереджають про правові наслідки посвідчення заповітів і довіреностей;

566. роз'яснюють порядок скасування та складення нового за­повіту, скасування довіреностей;

567. складають у разі потреби проекти заповітів чи довіреностей на усне прохання фізичних осіб;

568. посвідчують заповіти і довіреності на усне прохання фізич­них осіб.

5. Посадові, службові особи з'ясовують обсяг цивільної дієздатності фізичних осіб, які звернулися за посвідченням за­повітів і довіреностей, виходячи з того, що цивільною дієздатністю фізичної особи визнається її здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні обов'язки, самостійно їх виконувати та нести відповідальність у разі їх невиконання.

Повну цивільну дієздатність має фізична особа, що досягла 18-річного віку (повноліття).

Повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, що досягла 16-річного віку і працює за трудовим договором, фізичній особі, яка займається підприємницькою діяльністю, а та­кож неповнолітній особі, що записана матір'ю або батьком дитини.

У разі реєстрації шлюбу до досягнення повноліття фізична особа набуває повної цивільної дієздатності з моменту реєстрації шлюбу.

На підтвердження набуття неповнолітньою особою повної цивільної дієздатності посадовій, службовій особі подаються відповідні документи (трудовий договір, виписка з наказу про призначення на посаду, свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця, свідоцтво про шлюб, свідоцтво про народження дитини тощо).

У разі припинення шлюбу до досягнення фізичною особою повноліття, припинення дії трудового договору або припинення фізичною особою провадження підприємницької діяльності набу­та нею повна цивільна дієздатність зберігається.

Посадова, службова особа має право відмовити у посвідченні заповіту чи довіреності у разі набрання законної сили рішенням суду про визнання недієздатною або обмежено дієздатною фізич­ної особи, що звернулася за таким посвідченням.

664

Додатки

6. Посадові, службові особи встановлюють особу заявника, що
звернувся за посвідченням заповіту чи довіреності, та перевіря­
ють його цивільну дієздатність.

Встановлення особи заявника здійснюється:

громадянина України — за паспортом громадянина України, пас­портом громадянина України для виїзду за кордон, дипломатичним чи службовим паспортом, тимчасовим посвідченням громадянина України, виданим у зв'язку із втратою паспорта, тимчасовим посвідченням громадянина України, виданим у зв'язку з набуттям громадянства України, посвідченням особи на повернення в Україну;

іноземця та особи без громадянства — за національним пас­портом або документом, що його замінює, та документом чи реєстрацією паспортного документа, які підтверджують за­конність перебування особи в Україні (посвідка на постійне або тимчасове проживання, реєстрація паспортного документа чи довідка компетентних органів про звільнення від реєстрації на підставі міжнародних договорів, учасником яких є Україна);

біженця — за посвідченням біженця.

Посвідчення водія, посвідчення особи моряка, інваліда чи учас­ника Великої Вітчизняної війни, посвідчення, видане за місцем ро­боти особи, не можуть бути використані для встановлення особи за­явника, що звернувся за посвідченням заповіту чи довіреності.

Фізична особа віком до 16 років встановлюється за свідоцтвом про народження за умови письмового підтвердження батьками (одним із батьків) особи їх дитини та своєї особи.

Начальники установ виконання покарань та слідчих ізоля­торів під час посвідчення заповітів і довіреностей встановлюють особу заявника та перевіряють її цивільну дієздатність у поряд­ку, передбаченому для таких установ.

7. Заповіти і довіреності підписуються заповідачем або довіри­
телем у присутності посадової, службової особи.

У разі коли фізична особа внаслідок фізичної вади, хвороби або з інших поважних причин не може власноручно підписати за­повіт чи довіреність, за її дорученням в її присутності та в присут­ності посадової, службової особи такий документ може підписати інша фізична особа. Про причини, з яких заінтересована у вчи­ненні нотаріальної дії фізична особа не підписала документ, заз­начається у посвідчувальному написі.

Фізична особа, на користь якої заповідається майно, не може бути присутньою під час підписання заповіту, а також підписува­ти його за заповідача.

665

Нотаріат в Україні

Фізична особа, на ім'я якої видається довіреність, не може підписувати її за особу, що видає довіреність.

Посадова, службова особа не може підписувати заповіти і довіреності за заповідача або за особу, що видає довіреність.