Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 146 из 155)

40. Дублікат заповіту може бути виданий вказаним у заповіті
спадкоємцям після подачі ними свідоцтва про смерть заповідача.
У разі смерті спадкоємців, які були вказані в заповіті, дублікат
може бути виданий їх спадкоємцям після подачі ними свідоцтв
про смерть заповідача і померлого спадкоємця.

40-1. Відомості про посвідчення посадовими особами заповітів підлягають обов'язковому внесенню до Спадкового реєстру у по­рядку, передбаченому Положенням про Спадковий реєстр. (Інструкцію доповнено пунктом 40-1 на підставі Наказу Міні­стерства юстиції № 33/5 від 07.04.2005)

627

Нотаріат в Україні

Посвідчення доручень

41. Посадові особи, які вчиняють нотаріальні дії, посвідчують
доручення, складені від імені однієї або кількох осіб, на ім'я
однієї або кількох осіб.

У тексті доручення повинні бути зазначені місце і дата його складання (підписання), прізвища, імена та по батькові (повне найменування юридичної особи) і місце проживання (місце зна­ходження юридичної особи) представника і особи, яку представ­ляють, а в необхідних випадках і посада, яку вони займають. В дорученнях на ім'я адвокатів зазначається їх статус та членство в адвокатському об'єднанні (якщо адвокат є членом адвокатського об'єднання).

Строк, на який може бути видано доручення, визначається цивільним законодавством.

Строк дії доручення зазначається прописом.

500. При посвідченні доручення від імені юридичної особи по­садова особа виконавчого комітету дотримується правил, викла­дених у пункті 35 цієї Інструкції.

501. Доручення від імені неповнолітніх, а також осіб, визнаних у судовому порядку недієздатними або обмежено дієздатними, посвідчуються з дотриманням вимог пунктів 32-34 цієї Інструкції.

502. При посвідченні доручення на ведення справи в суді поса­дова особа виконавчого комітету роз'яснює, що уповноважена особа буде вправі вчиняти дії, перелічені в статті 115 Цивільного процесуального кодексу, якщо вони спеціально обумовлені в цьо­му дорученні.

503. Повноваження за нотаріально посвідченими дорученнями можна передавати телеграфом.

Телеграма-доручення складається з тексту самого доручення і посвідчувального напису з розшифрованим підписом посадової особи виконавчого комітету і гербової печатки виконавчого комітету відповідної ради народних депутатів. Доручення, пере­дане телеграфом, має силу оригіналу.

46. Доручення, яке видається в порядку передоручення,
підлягає нотаріальному посвідченню при поданні основного дору­
чення, в якому застережено право передоручення, або при по­
данні доказів того, що представник за основним дорученням при­
мушений до цього силою обставин і це необхідно для охорони
інтересів особи, яка видала доручення. Доручення в порядку пе-

828

Додатки

редоручення не може містити в собі більше прав, ніж надано за основним дорученням.

Строк дії доручення, виданого в порядку передоручення, не може перевищувати строку дії основного доручення, на підставі якого воно видано (стаття 68 Цивільного кодексу).

В дорученні, виданому в порядку передоручення, повинно бу­ти вказано час і місце посвідчення основного доручення, прізви­ще, ім'я, по батькові та місце проживання особи, якій видано ос­новне доручення, і особи, якій вона передоручає свої повноважен­ня, а в необхідних випадках і їх службове становище.

На основному дорученні робиться відмітка про передоручен­ня, в якій зазначається, на чиє ім'я, коли і за яким номером по реєстру для реєстрації нотаріальних дій зроблено передоручення. Копія основного доручення приєднується до примірника дору­чення, виданого в порядку передоручення, який залишається у виконавчому комітеті відповідної ради народних депутатів. При наступному посвідченні доручення в порядку передоручення в то­му ж виконавчому комітеті відповідної ради народних депутатів копія основного доручення не залишається. У цих випадках ос­новне доручення вимагається лише для огляду.

Глава 2 Вжиття заходів до охорони спадкового майна

47. В населених пунктах, де немає державної нотаріальної
контори, посадова особа виконавчого комітету, яка вчиняє но­
таріальні дії, за місцем відкриття спадщини вживає заходів до
охорони спадкового майна, коли це потрібно в інтересах спад­
коємців, відказоодержувачів, кредиторів або держави. Ці заходи
вживаються ними безпосередньо або шляхом доручення посадо­
вим особам виконавчих комітетів відповідних рад народних депу­
татів за місцезнаходженням майна. Зокрема, якщо майно спад­
кодавця або його частка знаходиться не в місці відкриття спад­
щини, посадова особа виконавчого комітету за місцем відкриття
спадщини надсилає посадовій особі виконавчого комітету за
місцем знаходження спадкового майна доручення про вжиття за­
ходів до його охорони.

48. За повідомленням громадян, державних установ,
підприємств або організацій заходи щодо охорони спадкового
майна можуть вживатися також посадовими особами виконав­
чих комітетів за місцезнаходженням цього майна з повідомлен-

629

Нотаріат в Україні

ням про вжиті заходи державній нотаріальній конторі за місцем відкриття спадщини.

49. Місцем відкриття спадщини визнається останнє постійне
місце проживання спадкодавця, а якщо воно невідоме — місце
знаходження майна або його основної частини.

Після смерті військовослужбовців строкової служби, а також осіб, які навчалися в учбових закладах, що знаходяться поза постійним місцем їх проживання, місцем відкриття спадщини визнається те місце, де вони постійно проживали до призову на строкову військову службу або до вступу у відповідний учбовий заклад.

50. Повідомлення громадян, підприємств, установ і ор­
ганізацій та доручення державних нотаріусів та посадових осіб
виконавчих комітетів про вжиття заходів до охорони спадкового
майна реєструються в книзі обліку заяв про вжиття заходів до
охорони спадкового майна (додаток № 5).

504. Заходи до охорони спадкового майна посадовою особою ви­конавчого комітету вживаються не пізніше наступного дня з дати надходження заяви або доручення про наявність спадкового май­на, яке потребує охорони.

505. Посадова особа виконавчого комітету, яка одержала від спадкоємців повідомлення про відкриття спадщини, зобов'язана повідомити про це тих спадкоємців, місце проживання або робо­ти яких їй відомі.

Посадова особа виконавчого комітету може також зробити виклик спадкоємців шляхом публічного оголошення або повідомлення про це у пресі.

53. Для охорони спадкового майна посадові особи виконавчих
комітетів провадять опис майна і передають його на зберігання
спадкоємцям або іншим особам, яких вони призначають.

Опис спадкового майна провадиться за участю заінтересова­них осіб, якщо вони того бажають, і не менше як двох понятих.

В акті опису повинні бути зазначені: дата надходження дору­чення або заяви (повідомлення) про вжиття заходів до охорони спадкового майна; дата проведення опису; прізвище, ім'я, по батькові і адреси осіб, які беруть участь в опису; прізвище, ім'я, по батькові спадкодавця; час його смерті і місце знаходження майна, що описується; чи було опечатано приміщення до прибут­тя посадової особи виконавчого комітету і ким; чи не була пору­шена пломба або печатка; докладна характеристика (назва, розмір, номер, рік випуску, фабрично-заводська марка, колір,

630

Додатки

сорт та ін.) і оцінка кожного з перерахованих у ньому предметів та процент зносу.

Оцінка описаних предметів провадиться (з урахуванням їх зносу) посадовою особою виконавчого комітету та особами, які брали участь в описові спадкового майна, а жилих будинків — виходячи з відновної чи страхової (в місцевостях, де інвентари­зація не проведена) оцінки.

У випадку незгоди з оцінкою спадкоємці вправі запросити спеціаліста-оцінщика. Оплата праці спеціаліста провадиться спад­коємцями. На кожній сторінці акта підводиться підсумок кіль­кості речей (предметів) та їх вартості, а після закінчення опису — загальний підсумок кількості речей (предметів) та їх вартості.

До акта опису включається все майно, яке знаходиться в бу­динку (квартирі) померлого. Заяви сусідів та інших осіб про на­лежність їм окремих речей заносяться до акта опису, а заінтере­сованим особам роз'яснюється порядок звернення до суду з позо­вом про виключення цього майна з опису.

Якщо проведення опису майна переривається або продов­жується кілька днів, приміщення кожний раз опечатується поса­довою особою виконавчого комітету. В акті опису робиться запис про причини і час припинення опису і його відновлення, а також про стан пломб і печаток при наступному розпечатуванні приміщення.

В кінці акта зазначається прізвище, ім'я, по батькові, рік на­родження особи, якій передано на зберігання майно, наймену­вання документа, який посвідчує її особу, номер, дата видачі, найменування установи, що видала документ, місце проживання цієї особи.

Акт опису складається не менше, ніж у трьох примірниках. Всі примірники підписуються посадовою особою виконавчого комітету, заінтересованими особами, понятими та особою, якій передано на зберігання спадкове майно. Один примірник акта ви­дається особі, що прийняла на зберігання спадкове майно.

Якщо вжити заходів до охорони спадкового майна неможливо (спадкоємці або інші особи, які проживали із спадкодавцем, запе­речують проти опису, не пред'являють майна для опису, майно вивезене тощо), посадова особа виконавчого комітету складає акт і повідомляє про це заінтересованих осіб, а в необхідних випад­ках — фінансовий орган або прокурора.