Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 154 из 155)

позбавити у заповіті права спадкоємства одного, кількох або всіх спадкоємців за законом;

зазначити у разі складення заповіту на користь кількох спад­коємців, в яких частинах кожному з них заповідається майно.

22. У разі посвідчення заповіту на вклад, який зберігається у
банку (фінансовій установі), у тексті заповіту зазначається номер
рахунка, назва і місцезнаходження банку (фінансової установи),
в якій зберігається вклад.

23. Заповіт складається і посвідчується у двох примірниках.
Один примірник заповіту видається заповідачу. Другий

примірник у той самий день передається до державного но­таріального архіву чи до державної нотаріальної контори за постійним місцем проживання заповідача.

Капітан морського або річкового судна, що плаває під прапо­ром України, зобов'язаний передати один примірник посвідчено­го ним заповіту начальнику порту України або консулу України в іноземному порту для передачі його до державного нотаріально­го архіву чи до державної нотаріальної контори за постійним місцем проживання заповідача.

Якщо заповідач не мав постійного місця проживання в Ук­раїні або місце його проживання невідоме, заповіт передається до державного нотаріального архіву м. Києва.

24. Відомості про посвідчені заповіти підлягають внесенню до
Спадкового реєстру в установленому Мін'юстом порядку.

670

Додатки

Особливості посвідчення довіреностей

573. Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

574. Посадові, службові особи посвідчують довіреність, складе­ну однією особою на ім'я одного або кількох представників або осіб, яких представляють, з чітко визначеними юридичними діями, що належить вчинити.

Довіреність на вчинення правочину, який відповідно до його змісту може бути вчинений лише особисто довірителем (наприк­лад, довіреність на вчинення заповіту або на подання повіреним до державної нотаріальної контори заяви про прийняття спадщи­ни), посадовою, службовою особою не посвідчується.

Довіреність на укладення договору дарування, у якій не вста­новлено імені обдаровуваного, є нікчемною.

У тексті довіреності зазначаються місце і дата її складення (підписання), прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання представника і особи, яку представляють, а в разі потреби — по­сади, які вони займають. У довіреності на ім'я адвоката зазнача­ються його статус та членство в адвокатському об'єднанні.

27. Батьки (усиновлювачі) є законними представниками своїх
малолітніх та неповнолітніх дітей. Опікун є законним представни­
ком малолітньої особи та фізичної особи, визнаної недієздатною.

Фізична особа віком від 14 до 18 років (неповнолітня особа) відповідно до статті 32 Цивільного кодексу України має право:

самостійно розпоряджатися своїм заробітком, стипендією або іншими доходами;

самостійно здійснювати права на результати інтелектуальної, творчої діяльності, що охороняються законом;

бути учасником (засновником) юридичних осіб, якщо це не за­боронено законом або установчими документами юридичної особи;

самостійно укладати договір банківського вкладу (банківсько­го рахунка) та розпоряджатися вкладом, внесеним нею на своє ім'я (коштами на рахунку).

На вчинення неповнолітньою особою довіреності щодо транс­портних засобів або нерухомого майна повинна бути письмова но­таріально посвідчена згода батьків (усиновлювачів) або піклу­вальників і дозвіл органу опіки та піклування.

Неповнолітня особа вчиняє інші правочини за згодою батьків (усиновлювачів) або піклувальників і органу опіки та піклування.

671

Нотаріат в Україні

У разі неможливості отримання згоди одного з батьків на підписання неповнолітньою особою довіреності (якщо відомості про батька дитини при реєстрації народження записані за вказівкою матері, що підтверджується відповідною довідкою чи копією актового запису про народження, у разі смерті одного з батьків, що підтверджується свідоцтвом чи копією актового за­пису про смерть, у разі визнання одного з батьків безвісно відсутнім чи померлим, у разі ухвалення рішення суду про поз­бавлення батьківських прав) довіреність підписується за згодою того з батьків, з ким дитина проживає. Про обставини, що свідчать про неможливість отримання згоди одного з батьків, заз­начається в тексті довіреності.

Довіреності фізичних осіб, цивільна дієздатність яких обме­жена, можуть бути посвідчені за згодою піклувальника.

Посадова, службова особа не приймає для посвідчення довіреність, що укладається представником батьків (усиновлю-вачів) малолітньої дитини або одного з них.

28. У довіреності зазначається строк, на який вона видана. Як­
що строк довіреності не встановлений, вона зберігає чинність до
припинення її дії.

Строк дії довіреності зазначається словами.

Довіреність, у якій не зазначена дата її посвідчення, є нікчемною.

575. У разі посвідчення довіреності на ведення справи в суді по­садова, службова особа роз'яснює довірителю, що представник вправі вчиняти від його імені всі процесуальні дії. Обмеження повноважень представника щодо вчинення певних процесуаль­них дій обумовлюються в довіреності.

576. Посадова, службова особа під час посвідчення довіреності повинна роз'яснити особі, яка звернулася за її посвідченням, що представник зобов'язаний вчиняти правочин особисто згідно з наданими йому повноваженнями. Представник може передати свої повноваження частково або в повному обсязі іншій особі у ви­падках, встановлених договором або законом між особою, яку представляють, і представником, чи у разі, коли представник був вимушений до такої передачі з метою охорони інтересів особи, яку він представляє.

31. Довіреність посвідчується в одному примірнику.
Посвідчена довіреність вручається особі, від імені якої вона

посвідчена, або на прохання такої особи і за її рахунок надси­лається за зазначеною нею адресою особі, на ім'я якої видана та­ка довіреність.

672

Додатки

Додаток 8

МІНІСТРА ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

НАКАЗ

№8/5 від 07.02.94

м.Київ

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України 22 лютого 1994 р. за№ 30/239

Про затвердження Положення про державний нотаріальний архів

Відповідно до Закону України «Про нотаріат» НАКАЗУ Ю:

1.Затвердити Положення про державний нотаріальний архів,
що додається.

2. Управлінню організації юридичної допомоги населенню
(Павлова Л.М.) довести зміст Положення про державний но­
таріальний архів до Міністерства юстиції Республіки Крим, уп­
равлінь юстиції обласних, Київської та Севастопольської міських
державних адміністрацій.

577. Міністру юстиції Республіки Крим, начальникам управлінь юстиції обласних, Київської та Севастопольської міських дер­жавних адміністрацій вжити заходів по організації і належному функціонуванню державних нотаріальних архівів.

578. Контроль за виконанням цього наказу покласти на управлін­ня організації юридичної допомоги населенню (Павлова Л.М.).

Міністр В.В. Онопенко

673

Нотаріат в Україні

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказом Міністерства

юстиції України

від 07.02.94 №8/5

ПОЛОЖЕННЯ про державний нотаріальний архів

1. Загальні положення

579. Відповідно до статті 23 Закону України «Про нотаріат» державні нотаріальні архіви (далі — архіви) засновуються в об­ласних центрах, містах Києві, Сімферополі та Севастополі для тимчасового (до 75 років) централізованого зберігання та викорис­тання нотаріальних документів, передачі їх у відповідний дер­жавний архів, надання методичної та практичної допомоги фон-доутворювачам у вдосконаленні роботи з документами.

580. Фондоутворювачами архівів є державні нотаріальні кон­тори, приватні нотаріуси, посадові особи виконавчих комітетів сільських, селищних, міських рад народних депутатів, які вчи­няють натаріальні дії, та посадові особи, котрі посвідчують за­повіти і доручення, прирівнювані до нотаріально посвідчених.

581. Архіви у своїй діяльності керуються законами України, постановами Верховної Ради України, указами і розпорядження­ми Президента України, декретами, постановами і розпоряджен­нями Кабінету Міністрів України, наказами Міністерства юс­тиції України, інструкціями, правилами і вказівками Головного архівного управління при Кабінеті Міністрів України та цим По­ложенням.

582. Архіви створюються і ліквідуються Міністерством юс­тиції України.

583. Штати архівів затверджуються Міністерством юстиції Рес­публіки Крим, управліннями юстиції обласних, Київської та Се­вастопольської міських державних адміністрацій в межах вста­новленої для них штатної чисельності і фонду заробітної плати.

584. Архів є юридичною особою, має печатку із зображенням Державного герба України та своїм найменуванням.

674

Додатки

2. Основні завдання та функції архіву

2.1. Основними завданнями архіву є:

комплектування документами, склад яких передбачено цим Положенням;

забезпечення збереження та використання документів, що знаходяться на зберіганні;

створення і вдосконалення науково-довідкового апарату до до­кументів;

підготовка та своєчасна передача документів на зберігання до відповідного державного архіву з додержанням правил і вимог Головного архівного управління при Кабінеті Міністрів України;

підготовка та здійснення заходів щодо підвищення кваліфікації нотаріусів з питань, які входять до компетенції архіву.