Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 84 из 155)

назву та реквізити емітента та платника;

назву для юридичної особи або прізвище, ім'я для фізичної особи чекодержателя, на користь якої здійснюється платіж;

зазначення валюти та суми чека;

дату складання та номер чека;

підпис особи, яка видає чек (чекодавець).

Чеки на пред'явника банком (установою) не приймаються. Термін дії іменного чека зазначено на чеку, якщо ж такий напис відсутній, то термін дії чека становить 6 місяців з дня його ви­дачі. Не виключено, що законодавство країни чекодавця може передбачити й інший термін дії чека, наприклад, напис на чеку «УОГО АРТЕК ОМЕ УЕАК» свідчить про те, що чек дійсний про­тягом одного року. Законодавство країни чекодавця може перед­бачати й інший термін дії чека.

б) дорожній чек:

назву документа — «дорожній чек» («ітауеіегз спедие»);

назву компанії емітента, що випустила чек: Аніегісап Ехргезв, Уіза, Тпотаз Соок, СШ Согр., Вапк оі Атегіса, Злуізб Вакегз Тгауеіегз Спефїев тощо;

підписи уповноважених осіб компанії емітента;

номінал та назву іноземної валюти;

серію та номер;

місце для підпису особи, що має намір купити чек;

місце для підпису чекодержателя при сплаті чека.

352

Глава 20. Пред'явлення чеків до платежу та посвідчення...

Термін дії дорожніх чеків не обмежений. Дата та місце запов­нення чека зазначаються в інформаційному повідомленні про продаж дорожнього чека.

Дорожні чеки емітуються в певному номіналі.

Дорожні чеки виписуються на одного власника, рідше на двох (підписи власника (двох власників) ставляться в зазначеному місці в день продажу). Чеки на двох власників можуть викорис­товуватися ними. Будь-який з двох підписів є дійсним при одер­жанні готівкових коштів за чеком.

Чек заповнюється як від руки, так і за допомогою технічних засобів. Використання факсиміле дозволяється при підписуванні чеків, що призначені для виплати пенсій (перекази пенсій іно­земних держав резидентам України) або в інших випадках, що передбачені законодавством країни чекодавця.

Чек не може бути акцептований. Напис на чеку про акцепт уважається недійсним.

Будь-яке зазначення про відстоки, що міститься на чеку, вва­жається недійсним і не приймається банком (установою) до вико­нання.

У разі написання суми чека і словами, і цифрами, при вияв­ленні розбіжностей між цими позначеннями чек є дійсним на су­му, що зазначена словами. У разі написання суми чека кілька разів словами або цифрами, при виявленні розбіжностей між ци­ми позначеннями чек дійсний лише на меншу суму, що зазначе­на словами.

Слід зазначити, що, згідно з українським законодавством, за­бороняється передача чека (чекової книжки) його власником будь-якій іншій особі, підписання незаповнених бланків, а також розрахунки чеками між фізичними особами.

Розрахункові чеки виготовляються у вигляді чекових книжок по 10, 20, 25 чеків або як окремі бланки — для фізичних осіб для здійснення одноразових операцій. Строк дії чекової книжки встановлено в один рік, а чека, який видається фізичній особі для одноразового розрахунку, три місяці з дати його видачі. Строк дії чекової книжки може бути подовжений за погодженням з банком емітентом (наприклад, якщо на рахунку залишились кошти, всі чеки не були використані), про що робиться відповідна відмітка на обкладинці чекової книжки з підписом головного бухгалтера та печаткою банку.

На обкладинці чекової книжки банком проставляється гра­нична сума (ліміт), що відповідає сумі коштів на відповідному

353

Нотаріат в Україні

рахунку чекодавця, які можуть бути ним використані для сплати шляхом видачі чека. Крім цього, на кожному окремому чеку банк може проставити граничну суму, на яку його може бути виписа­но. Таким чином, чекодавець буде зобов'язаний видавати чеки не тільки з огляду на загальну граничну суму, а й з дотриманням ліміту на кожний чек.

Розмір ліміту зазначається цифрами та словами, завіряється підписом уповноваженої особи банку та печаткою.

Розрахунковий чек із чекової книжки передається до оплати в банк чекодержателя протягом 10 календарних днів, якщо чек ви­писано на території України (день виписки розрахункового чека не враховується).

Щодо чеків в іноземній валюті, слід відзначити, що відпові­дальність чекодавця перед чекодержателем за сплату іменного чека настає лише в разі пред'явлення чека до сплати в банк (уста­нову) у встановлений строк.

Чеки сплачуються за пред'явленням за рахунок коштів чеко­давця. Банк (установа) на території України приймає від чеко­держателя іменні чеки до сплати лише на інкасо. Приймання чеків на інкасо до банку (установи) для одержання платежу вва­жається пред'явленням чека до сплати (платежу).

Відкликання іменного чека чекодавцем до закінчення терміну дії чека до пред'явлення, якщо цей строк зазначено в чеку, не дозволяється. Недієздатність та смерть чекодавця, що сталися після пред'явлення чека, не впливають на дійсність чека.

Чек має пред'являтися до банку (установи) України, назва якого зазначена в чеку. У разі відсутності такої відмітки чек приймається до сплати в будь-якому банку (установі).

Зарахування коштів та видача готівки за інкасованим чеком здійснюються банками (установами) після одержання відшкоду­вання за чеком від платника. їх зарахування на рахунок чекодер­жателя або на рахунок банку (установи), з якого здійснюється виплата коштів за чеком чекодержателю, якщо останній не має рахунку в банку (установі), здійснюється не пізніше ніж на третій банківський день після надходження їх на кореспондент­ський рахунок банку (установи).

Про відмову платника від сплати чека на чеку має ставитися відповідна відмітка про це із зазначенням дати пред'явлення че­ка до сплати, а також причина відмови. Факт відмови має засвідчуватися платником до закінчення строку сплати чека.

354

Глава 20. Пред'явлення чеків до платежу та посвідчення...

§ 2. Процесуальний порядок пред'явлення чеків до платежу,

посвідчення неоплати чеків та вчинення виконавчого

напису на чеку

Вирішуючи питання щодо вчинення такої нотаріальної дії, як пред'явлення чеків до платежу і посвідчення несплати чеків, но­таріуси мають враховувати таке:

·розрахунковий чек обов'язково має містити всі реквізити, що передбачені його формою, інакше документ не має сили чека;

·розрахунковий чек може заповнюватися від руки (кулько­вою ручкою, чорнилом темного кольору) або з використанням технічних засобів;

·місяць видачі та сума розрахункового чека мають зазнача­тися словами;

·використання факсиміле, а також виправлення та запов­нення розрахункового чека в кілька прийомів не дозволяється;

·розрахунковий чек підписує службова особа чекодавця, яка має право підписувати розрахункові документи, та скріплює відбитком печатки чекодавця (за винятком розрахункових чеків, що видаються фізичними особами);

·банки (установи) не несуть відповідальності перед чекодав­цями за оплату з їх рахунків чеків, підписаних особами, не упов­новаженими на це чекодавцем.

Місце вчинення цієї нотаріальної дії чітко визначено в законі — за місцезнаходженням платника. При цьому платниками є відповідні кредитні установи.

Відповідно до п. 303 Інструкції про порядок вчинення но­таріальних дій нотаріусами України, нотаріус за місцезнаход­женням платника приймає для пред'явлення до платежу чеки, подані після закінчення десяти днів, а іноземні чеки — після закінчення шести місяців з дня видачі чека, але не пізніше 12 го­дини наступного після цього строку дня. Нотаріус у той самий день пред'являє чек банку до оплати. У разі неоплати чека но­таріус посвідчує неоплату чека шляхом напису на чеку за вста­новленою формою і робить про це відмітку в реєстрі. Одночасно з написом на чеку нотаріус надсилає повідомлення чекодавцю про неоплату його чека банком і вчинення напису на чеку.

На прохання чекодержателя нотаріус у разі неоплати чека вчиняє виконавчий напис.

Виконавчі написи на чеках вчиняються також за місцезнаход­женням платника за наявності напису платника про те, що чек

355

Нотаріат в Україні

був пред'явлений до оплати з зазначенням дня пред'явлення, але не був оплачений. При вчиненні виконавчого напису перевіряєть­ся своєчасність пред'явлення чека до оплати (стаття 93 Закону України «Про нотаріат»).

Виконавчі написи про неоплату чека вчиняються нотаріусами з дотриманням загальних правил вчинення виконавчих написів.

Виконавчі написи вчиняються за бажанням чекодержателя як проти чекодавця, так і проти осіб, відповідальних за чеком.

Про вчинення виконавчого напису нотаріус робить відмітку в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій і надсилає повідомлення чекодавцю про неоплату чека та видачу виконавчого напису.

V-у--,■■.--■_■■-' ■■_■■_ ■-. С'і^- ••* ■' .**■ , ': -

4!»;-- ші:-.-!:х-щ:^ухі

Глава 21. Вчинення морських протестів

ГЛАВА 21. Вчинення морських протестів § 1. Поняття і значення вчинення морських протестів

Вчинення морських протестів є одним із способів забезпечен­ня доказів, необхідних у випадку ведення справи в суді. При цьо­му морський протест не є підставою для звільнення судновласни­ка від відповідальності, але цей акт буде важливим документом, який підтверджує певні юридичні факти, що мають значення при вирішенні справи, пов'язаної з пред'явленням судновласнику матеріальних вимог.

Порядок подачі й оформлення морського протесту регламен­тується ст. 94—95 Закону України «Про нотаріат», пп. 304-307 Інструкції «Про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України» та Кодексом Торговельного мореплавства України.

Морський протест — це оформлена у встановленому порядку письмова заява капітана судна з метою забезпечення доказів для захисту прав і законних інтересів судновласника у тих випадках, коли під час плавання чи стоянки судна мали місце події, що ма­ють характер непереборної сили (форс-мажор), які можуть бути підставою для пред'явлення до судновласника майнових вимог. Такі події, як підводні рифи і течії, шторм, ураган, зіткнення су­ден, різкі перепади температур та інші, пов'язані зі специфікою судноплавства, можуть заподіяти шкоду та завдати збитків суд­новласнику.