Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 132 из 155)

Розірвання договорів, предметом яких є майно, що перебуває у податковій заставі, здійснюється за письмовою згодою відпо­відного податкового органу.

У разі одержання рішення суду про розірвання нотаріально посвідченого договору або визнання його недійсним консул ро­бить про це відмітку на примірнику договору, який зберігається в його справах, долучивши до нього копію рішення суду, а також робить відмітку в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій і, по змозі, на всіх інших примірниках договору.

Консульський збір за посвідчення договору про зміну або розірвання посвідченого консулом договору сторонам не повер­тається.

3.1.11. Ціна в договорі про відчуження майна встановлюється
за домовленістю сторін, якщо інше не передбачено законодавчи­
ми актами.

3.2. Посвідчення договорів найму (оренди) або позички транс­портних засобів.

3.2.1. Договори про найм (оренду) або позичку транспортного за­
собу посвідчуються консулами незалежно від місця їх реєстрації.

419. При посвідченні договору найму (оренди) або позички транспортного засобу консул вимагає для огляду документ, що підтверджує право власності фізичної та юридичної особи на цей транспортний засіб.

420. При укладанні згаданих договорів наймодавець (орендо­давець), позичкодавець зобов'язані повідомити наймача (оренда­тора), користувача про всі права третіх осіб на майно, що пере­дається у найм (оренду), позичку. Про права третіх осіб на таке майно зазначається у тексті договору.

421. Договори піднайму посвідчуються консулами за наяв­ності згоди наймодавця про передачу майна в піднайм, якщо інше не встановлено договором або законом.

567

Нотаріат в Україні

Строк дії договору піднайму не може перевищувати строку до­говору найму.

До договорів піднайму застосовуються положення цього підрозділу.

3.2.5. У разі смерті фізичної особи або ліквідації юридичної особи — наймача (орендаря), користувача за заявою наймодавця (орендавця), позичкодавця договір найму (оренди), позички при­пиняє свою дію, про що консул робить відповідний напис на всіх примірниках договору.

Факт смерті наймача (орендаря), користувача підтверджуєть­ся свідоцтвом чи виданою державним органом реєстрації актів цивільного стану копією актового запису про смерть, факт ліквідації юридичної особи підтверджується витягом з Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України.

3.3. Посвідчення договорів про відчуження транспортних за­собів, інших самохідних машин і механізмів.

422. Договори про відчуження транспортних засобів (авто­мобілів, автобусів, а також самохідних машин, сконструйованих на шасі автомобілів, мотоциклів усіх типів, марок і моделей, при­чепів, напівпричепів та мотоколясок), зареєстрованих на тери­торії України, посвідчуються консулом незалежно від місця їх реєстрації.

423. Договори про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів посвідчуються за умови подання документів, які підтверджують право власності відчужувачів на це майно, та перевірки через Міністерство закордонних справ Ук­раїни відсутності публічних обтяжень за даними Державного реєстру обтяжень рухомого майна. У разі наявності публічного об­тяження договори про відчуження транспортних засобів, інших самохідних машин і механізмів посвідчуються з дотриманням ви­мог, передбачених підпунктом 3.1.8 цього Положення.

При посвідченні договорів відчуження транспортних засобів, що перебували в експлуатації і зареєстровані в установленому чинним законодавством порядку, консул перевіряє наявність у свідоцтві про реєстрацію транспортного засобу (технічному пас­порті) відмітки про зняття його з обліку.

3.3.3. Консулу також подається висновок експерта про
вартість транспортного засобу.

Експертиза вартості транспортного засобу має бути виконана фахівцем, повноваження якого повинні бути належним чином підтверджені.

568

Додатки

424. При посвідченні договорів відчуження транспортних за­собів, інших самохідних машин і механізмів, що є спільною власністю подружжя, вимагається згода другого з подружжя, яка оформлюється консулом з дотриманням вимог, викладених у підпункті 3.1.7 цього Положення.

425. Не допускається посвідчення договорів відчуження ав­томобілів, безоплатно переданих (або проданих на пільгових умо­вах) інвалідам відповідними органами праці та соціального за­хисту населення (Порядок забезпечення інвалідів автомобілями, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 08.09.97 № 999 (із змінами).

426. Договори про відчуження повітряних суден, катерів, яхт, моторних човнів посвідчуються з дотриманням вимог підпунку 3.1.7 цього Положення (Порядок ведення Державного суднового реєстру України і Суднової книги України, затвердже­ний постановою Кабінету Міністрів України від 26.09.97 № 1069.

3.4. Посвідчення договорів доручення.

3.4.1. За договором доручення одна сторона (повірений) зо­
бов'язується учинити від імені та за рахунок другої сторони (довіри­
теля) певні юридичні дії. Правочин, учинений повіреним, створює,
змінює, припиняє цивільні права та обов'язки довірителя.

Договором доручення може бути встановлено виключне право повіреного на вчинення від імені та за рахунок довірителя всіх або частини юридичних дій, передбачених договором. У договорі мо­жуть бути встановлені строк дії такого доручення та (або) тери­торія, у межах якої є чинним виключне право повіреного, а також може бути встановлена плата за виконання повіреним обов'язків за договором доручення, якщо інше не встановлено законом.

У договорі доручення або у довіреності мають бути чітко виз­начені юридичні дії, які належить вчинити повіреному.

Повноваження, передані довірителем за такою довіреністю, не можуть виходити за межі повноважень, передбачених договором доручення.

У договорі доручення на укладення договору дарування обов'язково вказується ім'я обдаровуваного. Якщо ця вимога не виконана, договір доручення є недійсним.

3.4.2. Повірений повинен виконати дане йому доручення осо­
бисто. Він має право передати виконання доручення іншій особі
(замісникові), якщо це передбачено договором доручення або як­
що повірений був вимушений до цього обставинами, з метою охо-

569

Нотаріат в Україні

рони інтересів довірителя. Повірений, який передав виконання до­ручення замісникові, повинен негайно повідомити про це довірите­ля. У цьому разі повірений відповідає лише за вибір замісника.

Якщо замісник повіреного був указаний у договорі доручення, повірений не відповідає за вибір замісника та за вчинені ним дії.

Права та обов'язки повіреного і довірителя встановлені стат­тями 1006, 1007 Цивільного кодексу України.

3.4.3. Договір доручення припиняється на загальних підста­вах припинення договору, а також у разі відмови довірителя або повіреного від договору; визнання довірителя або повіреного недієздатним, обмеження його цивільної дієздатності або визнан­ня безвісно відсутнім; смерті довірителя або повіреного.

3.5. Посвідчення довіреностей.

427. Довіреністю є письмовий документ, що видається однією особою іншій особі для представництва перед третіми особами.

428. Представництвом є правовідношення, в якому одна сто­рона (представник) зобов'язана або має право вчинити правочин від імені другої сторони, яку вона представляє.

Представництво виникає на підставі договору, закону, акта юридичної особи та з інших підстав, установлених актами цивільного законодавства.

Представництво, яке ґрунтується на договорі, може здійсню­ватися за довіреністю.

3.5.3. Довіреності (їх дублікати) на право розпорядження май­
ном, у тому числі транспортними засобами, а також довіреності,
видані в порядку передоручення, їх скасування або припинення
дії, підлягають обов'язковій реєстрації в Єдиному реєстрі дору­
чень, посвідчених у нотаріальному порядку, через Міністерство
закордонних справ України відповідно до вимог Положення про
Єдиний реєстр доручень, посвідчених у нотаріальному порядку.

Довіреність на вчинення правочину, який відповідно до його змісту може бути вчинений лише особисто довірителем, консу­лом не посвідчується.

Довіреність на укладання договору дарування, у якій не вста­новлено імені обдаровуваного, є нікчемною.

У тексті довіреності мають бути зазначені місце і дата її скла­дання (підписання), прізвища, імена, по батькові (повне найме­нування юридичної особи), місце проживання (місцезнаходжен­ня юридичної особи) представника й особи, яку представляють, а в необхідних випадках і посаду, яку вони займають. У довіренос-

570

Додатки

тях на ім'я адвокатів зазначаються їх статус та членство в адво­катському об'єднанні (якщо адвокат є членом адвокатського об'єднання).

3.5.4. Строк, на який може бути видана довіреність, визна­
чається цивільним законодавством України. Якщо строк довіре­
ності не встановлений, вона зберігає чинність до припинення її дії.

Строк дії довіреності зазначається літерами.

Довіреність, у якій не зазначена дата її посвідчення, є недійсною.

Довіреність, призначена для вчинення дій за кордоном, яка не містить указівок про строк її дії, зберігає силу до її скасування особою, яка видала довіреність.

429. При посвідченні довіреностей від імені юридичної особи консул дотримується правил, викладених у підпункті 3.1.6 цього Положення.

430. Довіреності від імені малолітніх, неповнолітніх, а та­кож осіб, визнаних у судовому порядку недієздатними або обме­жено дієздатними, посвідчуються з дотриманням вимог підпунк­ту 3.1.3 цього Положення.