Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 64 из 155)

• • • ■ -

Глава 10. Охоронні нотаріальні дії ГЛАВА 10. Охоронні нотаріальні дії

§ 1. Встановлення опіки над майном фізичної особи, яка визнана

безвісно відсутньою, а також фізичної особи,

місце перебування якої невідоме

Розділ 19 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України регулює порядок становлення опіки над жайном фізичної особи, яка визнана безвісно відсутньою, а також -зичної особи, місце перебування якої невідоме.

Слід відзначити, що під терміном «безвісна відсутність» ро-::іють відсутність особи протягом 1 року в місці її постійного ~ оживання, без відомостей про її місце перебування.

Нотаріус на підставі рішення суду про визнання фізичної осо-: г безвісно відсутньою за останнім місцем проживання такої осо-ш здійснює опис належного їй майна, призначає опікуна майна та передає йому майно на зберігання. На підтвердження цього ванту опікуну нотаріусом видається свідоцтво.

Опікун над майном приймає виконання цивільних обов'язків «а її користь, погашає за рахунок її майна борги, управляє цим "гайном в її інтересах та здійснює інші дії, передбачені цивільним іеконодавством.

Опіка над майном триває до скасування рішення суду про виз­нання фізичної особи безвісно відсутньою.

У разі оголошення фізичної особи померлою нотаріус припи­няє опіку над майном та вживає заходів до охорони спадкового иаіша.

До винесення судом рішення про визнання фізичної особи їезвісно відсутньою нотаріус на підставі заяви заінтересованої •соби або органу опіки та піклування за останнім відомим місцем гооживання такої особи може здійснити опис належного їй май-£а, призначити опікуна майна та передати йому майно на жерігання.

Опіку над майном нотаріус припиняє на підставі заяви, пода­ної фізичною особою, місце перебування якої було невідоме, або ю скасування рішення суду про визнання фізичної особи безвісно їіл сутньою

Складання опису майна, призначення опікунів над цим май-юя, виключення майна з опису здійснюється за правилами, «ггановленими для вжиття заходів до охорони спадкового майна.

267

Нотаріат в Україні

§ 2. Вжиття заходів щодо охорони спадкового майна та їх процесуальний порядок

Однією з найбільш трудомістких та складних нотаріальних дій є забезпечення нотаріусом охорони спадкового майна.

Охорона спадкового майна полягає у вжитті нотаріусом пев­них заходів для запобігання псування чи знищення цього майна. В п. 1 ст. 1283 Цивільного кодексу України зазначається, що охо­рона спадкового майна здійснюється в інтересах спадкоємців, відказоодержувачів та кредиторів спадкодавця з метою збере­ження його до прийняття спадщини спадкоємцями.

Слід відзначити, такі заходи вживаються через те, що між днем смерті спадкодавця і днем, коли будуть виконані всі не­обхідні вимоги для прийняття спадкового майна, проходить пев­ний проміжок часу. Цей час використовується на встановлення всіх спадкоємців, визначення черговості спадкування, знаход­ження всього майна, що є у власності спадкодавця тощо. Якщо майно спадкодавця знаходиться в невизначеному положенні, мо­же виникнути загроза його псування, розкрадання або знищен­ня. Саме тому на державні нотаріальні контори, посадових осіб виконкомів місцевих рад, а також посадових осіб консульських установ покладено вжиття заходів до охорони спадкового май­на. Приватний нотаріус не має права вчиняти таку нотаріальну дію, що пов'язано з тим, що ця нотаріальна дія є дуже складною і носить комплексний характер, оскільки на її вчинення потрібні повноваження, якими володіють лише державні нотаріуси і виз­начені законом посадові особи.

Доцільно розділити нотаріальне провадження щодо вжиття заходів до охорони спадкового майна на 3 етапи, а саме:

Підготовчий етап. Нотаріу за місцем відкриття спадщини за заявою спадкоємців або виконавця заповіту або за своєю влас­ною ініціативою вживає заходів до охорони спадкового майна, коли це потрібно в інтересах спадкоємців, відказоодержувачів, кредиторів або територіальних громад. Ці заходи вживаються ним безпосередньо або шляхом надання доручення іншому дер­жавному нотаріусу чи посадовим особам органів місцевого самов­рядування за місцезнаходженням майна.

За повідомленням спадкоємців, виконавців заповіту або з власної ініціативи заходи щодо охорони спадкового майна мо­жуть вживатися нотаріусами за місцезнаходженням цього май­на з повідомленням про вжиті заходи нотаріуса за місцем відкриття спадщини.

Глава 10. Охоронні нотаріальні дії

При цьому місцем відкриття спадщини визнається останнє постійне місце проживання спадкодавця, а якщо воно невідоме, — місцезнаходження майна або його основної частини. Після смерті військовослужбовців строкової служби, а також осіб, які навча­лися в навчальних закладах, що знаходяться поза постійним місцем їх проживання, місцем відкриття спадщини визнається те місце, де вони постійно проживали до призову на строкову військову службу або до вступу до відповідного учбового закладу.

У випадках якщо останнім місцем проживання спадкодавця є територія іншої держави, нотаріусом установлюється наявність між країною та такою державою відповідного договору про право­ву допомогу. При наявності такого договору застосовується за­гальне правило спадкоємства майна відповідно до законодавства держави, на території якої спадкодавець мав останнє постійне місце проживання. Винятком з цього правила є спадкоємство не­рухомого майна, за наявності якого право на спадщину на таке майно оформлюється відповідно до законодавства тієї держави, на території якої воно знаходиться1.

Доручення нотаріусів або посадових осіб органів місцевого са­моврядування та повідомлення спадкоємців, виконавців заповіту про наявність майна, яке залишилось після померлих, реєструєть­ся в книзі обліку заяв про вжиття заходів до охорони спадкового майна та встановлення опіки над майном фізичної особи, яка виз­нана безвісно відсутньою, або над майном фізичної особи, місце­перебування якої невідоме.

Заходи до охорони спадкового майна нотаріус вживає не пізніше наступного дня з дати надходження доручення або заяви про наявність спадкового майна, яке потребує охорони.

Перед ужиттям заходів до охорони спадкового майна нотаріус пе­ревіряє наявність спадкової справи за даними Спадкового реєстру.

Нотаріус, який одержав від спадкоємців повідомлення про відкриття спадщини, зобов'язаний повідомити про це тих спад­коємців, місце проживання або роботи яких йому відоме. Нотаріус може також зробити виклик спадкоємців шляхом публічного ого­лошення або повідомлення про це у пресі.

У разі призначення спадкодавцем виконавця заповіту заходи щодо повідомлення спадкоємців про відкриття спадщини вжива­ються виконавцем заповіту.

1 Конвенція про правову допомогу та правові відносини у цивільних, сімейних та кримінальних справах від 22.01.1993 р., ратифікована ВР України 10.11.1994 р.

269

Нотаріат в Україні

Згідно з п. 189 Інструкції про порядок вчинення нотаріальна і дій нотаріусами України, нотаріус за місцем відкриття спадщиЕн в строк, встановлений статтею 1281 Цивільного кодексу Українг. приймає претензії від кредиторів спадкодавця. Претензії мають бути заявлені у письмовій формі і прийняті незалежно від строку настання права вимоги. Про претензію, що надійшла, нотаріус доводить до відома спадкоємців, які прийняли спадщину, або ви­конавця заповіту.

Існують певні особливості щодо вчинення цієї нотаріальної дії консульськими установами України. Так, уповноважена посадова особа консульства негайно передає до Міністерства закордонних справ України всі відомі йому дані про спадщину і можливих спадкоємців, якщо їй стане відомо про спадщину, котра відкрила­ся на користь громадян України, які проживають в Україні (ст. 51 Консульського статуту). Консул вживає заходів щодо охорони майна, що залишилося після смерті громадянина України. Якщо ж залишене майно повністю або частково складається з предметів, що можуть зіпсуватися, а також за надмірної дорожнечі зберіган­ня такого майна консул має право продати майно і надіслати вилу­чені гроші за належністю (ст. 36 Статуту). Також консул має пра­во приймати спадкове майно для передачі спадкоємцям, які зна­ходяться в Україні (ст. 37 Статуту).

Другий етап — опис спадкового майна, призначення його охо­ронця та передання майна йому на зберігання.

Опис спадкового майна провадиться нотаріусом за участю за­інтересованих осіб, якщо вони того бажають, не менше ніж двох свідків, а також обов'язково — виконавця заповіту.

В акті опису мають бути зазначені:

·дата надходження доручення або заяви (повідомлення) про вжиття заходів до охорони спадкового майна;

·дата проведення опису;

·ПІБ і адреси осіб, які беруть участь в описі;

·ПІБ спадкодавця;

1—■ час його смерті та місцезнаходження майна, що описується;

·чи було опечатане приміщення до прибуття нотаріуса і ким (ПІБ, посада);

·чи не була порушена пломба або печатка;

·докладна характеристика (назва, розмір, номер, рік випус­ку, колір, сорт та ін.) і оцінка кожного з перерахованих у ньому предметів та відсоток їх зносу.

До акта опису включається все майно, яке є в будинку (квар­тирі) померлого. Заяви сусідів та інших осіб про належність їм

270

Глава 10. Охоронні нотаріальні дії

окремих речей заносяться до акта опису, а заінтересованим осо­бам роз'яснюється порядок звернення до суду з позовом про вик-лзочення цього майна з акта опису.

Оцінка описаних предметів (з урахуванням їх зносу) прова­диться нотаріусом та особами, які брали участь в описі спадково­го майна, а житлових будинків — виходячи з відновної чи стра­хової (у місцевостях, де інвентаризація не проведена) оцінки. У разі незгоди з оцінкою спадкоємці вправі запросити спеціаліста-експерта або оцінювача. Оплата праці спеціалістів (експертів, оцінювачів) здійснюється спадкоємцями.