Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 108 из 155)

Правовстановлювальний документ після його огляду повер­тається власникові, а в тексті угоди зазначаються найменування цього документа, номер і дата його видачі та назва юридичної осо­би, що його видала.

59. Учасники спільної часткової власності вправі укладати дого­вори про визначення розміру часток, зміну розміру часток, якщо в правовстановлювальному документі розмір часток не вказаний або вказаний неправильно, а також виділення частки в натурі (поділу).

Укладення таких угод є необхідним у випадках, передбачених законом (стаття 67 Сімейного кодексу України (2947-14), статті 88, 133 Земельного кодексу України (2768-14) тощо).

Договір про визначення часток, зміну розміру часток є невід'ємною частиною правовстановлювального документа. При цьому нотаріус або підшиває один примірник такого договору до правовстановлювального документа, або вчиняє на цьому доку­менті службову відмітку щодо посвідчення договору про визна­чення, зміну розміру часток.

Договори про виділення частки в натурі з майна (поділ), що підлягає реєстрації, посвідчуються нотаріусом на підставі доку-

463

Нотаріат в Україні

ментів, що стверджують право власності на таке майно. Крім того, нотаріусу подається витяг з Реєстру прав власності на нерухоме майно, а в населених пунктах, де інвентаризація не проведена, — довідка відповідного органу місцевого самоврядування або інший документ, оформлений у порядку, установленому чинним законо­давством, у якому визначені ідеальна частка, її вартість та розмір, висновок щодо технічної можливості виділення цієї част­ки в натурі (поділ) на місцевості, а також найменування та площа приміщень, з яких складається частка.

Одночасно з посвідченням договору про виділення в натурі (поділ) житлового будинку, будівлі, садиби або споруди но­таріусом посвідчується договір про виділення в натурі (поділ) на місцевості земельної ділянки. Для посвідчення останнього, по­ряд з іншими документами, нотаріусу подається нотаріально посвідчений договір про спільну часткову власність на земельну ділянку.

Укладення договору про виділення частки в натурі (поділ) при­пиняє спільну часткову власність. У посвідчувальному написі но­таріусом зазначається про необхідність реєстрації прав за цим до­говором у порядку, установленому чинним законодавством.

Договір про визначення, зміну розміру часток, виділення частки в натурі (поділ) підлягає державній реєстрації в органах бюро технічної інвентаризації, про що зазначається в посвідчу­вальному написі.

Спори між учасниками спільної часткової власності щодо виз­начення, зміни розміру часток, а також виділення частки спіль­ного майна в натурі (поділ) вирішуються в судовому порядку.

РОЗДІЛ з

ЗАГАЛЬНІ ПРАВИЛА ПОСВІДЧЕННЯ ПРАВОЧИНІВ

ПРО ВІДЧУЖЕННЯ ЖИТЛОВОГО БУДИНКУ, САДИБИ,

КВАРТИРИ, ДАЧІ, САДОВОГО БУДИНКУ, ГАРАЖА, ЗЕМЕЛЬНОЇ ДІЛЯНКИ, ІНШОГО НЕРУХОМОГО МАЙНА

286. Посвідчення договорів про відчуження житлового будин­ку, садиби, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна провадиться за місцезнаход­женням указаного майна (стаття 55 Закону України «Про но­таріат».

287. При нотаріальному посвідченні договорів про відчуження житлового будинку, а також іншого нерухомого майна, що підля-

464

Додатки

гає реєстрації, нотаріус вимагає подання документів, які підтве­рджують право власності (довірчої власності) на вказане майно, та, у передбачених законодавством випадках, документів, що підтверджують державну реєстрацію прав на це майно в осіб, які його відчужують.

62. Право власності на житловий будинок, квартиру, дачу, са­довий будинок, гараж, інші будівлі і споруди, що відчужуються, може бути підтверджено, зокрема, одним з таких документів або їх дублікатів:

нотаріально посвідченим договором купівлі-продажу, пожерт­ви, довічного утримання (догляду), ренти, дарування, міни;

спадковим договором;

свідоцтвом про придбання арештованого нерухомого майна з публічних торгів;

свідоцтвом про придбання заставленого майна на аукціоні (публічних торгах);

свідоцтвом про право власності на об'єкти нерухомого майна;

свідоцтвом про право на спадщину;

свідоцтвом про право власності на частку в спільному майні подружжя;

договором про поділ спадкового майна;

договором про припинення права на утримання за умови на­буття права на нерухоме майно;

договором про припинення права на аліменти для дитини у зв'язку з передачею права власності на нерухоме майно;

договором про виділення частки в натурі (поділ);

іпотечним договором, договором про задоволення вимог іпоте-кодержателя, якщо умовами таких договорів передбачено пере­дачу іпотекодержателю права власності на предмет іпотеки;

рішенням суду;

договором купівлі-продажу, зареєстрованим на біржі, за наяв­ності відмітки на ньому про реєстрацію відповідних прав тощо.

Право довірчої власності підтверджується договором уп­равління майном.

Право власності на земельну ділянку фізичних та юридичних осіб, а також право державної та комунальної власності підтверд­жуються державним актом (стаття 126 Земельного кодексу Ук­раїни.

Право власності на земельну частку (пай) фізичних осіб, ева­куйованих із зони відчуження, які відселені із зони безумовного (обов'язкового) або зони гарантованого добровільного відселення,

465

Нотаріат в Україні

а також фізичних осіб, що самостійно переселилися з територій, які зазнали радіоактивного забруднення, і які на момент еваку­ації, відселення або самостійного переселення були членами ко­лективних або інших сільськогосподарських підприємств, а та­кож пенсіонерів з їх числа, які проживають у сільській місце­вості, може бути підтверджене трудовою книжкою члена колек­тивного або іншого сільськогосподарського підприємства чи но­таріально засвідченим витягом з неї5 при наявності в ній відповідного запису.

Доказом факту евакуації фізичних осіб із зони відчуження, відселення або їх самостійного переселення та членства в колективному або іншому сільськогосподарському підприємстві є довідки, видані обласними державними адміністраціями за місцем евакуації, відселення чи самостійного переселення про їх:

евакуацію, відселення чи самостійне переселення з територій, що зазнали радіоактивного забруднення6;

членство в колективному або іншому сільськогосподарському підприємстві, яке розміщувалося на території, що зазнала радіоактивного забруднення.

63. Крім правовстановлювального документа на житловий бу­динок, садибу та інше нерухоме майно (за винятком земельної ділянки), якщо воно підлягає реєстрації, нотаріус вимагає доку­менти, передбачені наказом Міністерства юстиції України «Про надання витягів з Реєстру прав власності на нерухоме майно та оформлення свідоцтв про право власності на нерухоме майно на спеціальних бланках» від 20 вересня 2002 року № 84/5, за­реєстрованим у Міністерстві юстиції України 20 вересня 2002 ро­ку № 773/7061 (із змінами і доповненнями, унесеними наказом Міністерства юстиції України від 23 жовтня 2002 року № 92/5, а в сільській місцевості, де інвентаризація не проведена, — довідку відповідного органу місцевого самоврядування з викладенням характеристики відчужуваного нерухомого майна.

Коли з витягу з Реєстру прав власності на нерухоме майно вид­но, що власник, наприклад, житлового будинку здійснив або здійснює його перебудову чи прибудову, у тому числі переплану­вання житлового будинку, переобладнання нежитлового при-

5 Див. Закон України від 05.06.2003 № 899-ІУ «Про порядок виділення в натурі (на місцевості) земельних ділянок власникам земельних часток (паїв)». " Див. Постанову Кабінету Міністрів України від 13.12.2001 № 1651 «Деякі питан­ня реалізації громадянами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастро­фи, права на отримання земельної частки (паю)».

466

Додатки

міщення в житлове і навпаки, або звів чи зводить господарські, побутові будівлі та споруди без установленого дозволу або без на­лежно затвердженого проекту чи з істотними відхиленнями від проекту, або з грубим порушенням основних будівельних норм і правил, нотаріус вимагає подання рішення органу місцевого са­моврядування про дозвіл здійснити перебудову, прибудову, пе­репланування чи звести господарські, побутові будівлі та спору­ди. При відсутності такого рішення нотаріус відмовляє в посвідченні договору відчуження житлового будинку, власником якого здійснено таку перебудову, прибудову, переобладнання чи зведено господарські побутові будівлі та споруди.

288. Якщо ^поданих нотаріусу документів випливає, що жит­ловий будинок, будівля, споруда, інше нерухоме майно збудоване (або будується) на земельній ділянці, що не була відведена для цієї мети, нотаріус відмовляє в посвідченні договору відчуження житлового будинку та іншого нерухомого майна.

289. Якщо рішенням суду або договором про задоволення вимог іпотекодержателя передбачено право іпотекодержателя на про­даж предмета іпотеки будь-якій особі-покупцеві, посвідчення та­ких договорів здійснюється за загальними правилами посвідчен­ня договорів відчуження.

Для посвідчення такого договору, відповідно до статті 38 Зако­ну України «Про іпотеку», іпотекодержатель зобов'язаний за тридцять днів до укладення договору купівлі-продажу письмово повідомити іпотекодавця та всіх осіб, які мають зареєстровані в установленому законом порядку права чи вимоги на предмет іпо­теки, про свій намір укласти такий договір із зазначенням ціни та інших умов, на яких продається предмет іпотеки. У такому разі нотаріус, керуючись вимогами пункту 55 цієї Інструкції, пови­нен упевнитись у тому, що іпотекодержатель повідомив осіб, які мають зареєстровані в установленому законом порядку права чи вимоги на предмет іпотеки, відповідно до витягу з Державного реєстру застав рухомого майна.