Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 99 из 155)

розмір плати, сума державного мита, сплачуваного стягува­чем, або мита, яке підлягає стягненню з боржника;

номер, за яким виконавчий напис зареєстровано.

Виконавчий напис скріплюється підписом і печаткою но­таріуса.

(Стаття 89 в редакції Закону № 2056-ІИ від 19.10.2000)

Стаття 90. Порядок стягнення за виконавчим написом

Стягнення за виконавчим написом провадиться в порядку, встановленому Законом України «Про виконавче провадження».

(Стаття 90 із змінами, внесеними згідно із Законом № 2056-ІП від 19.10.2000)

423

Нотаріат в Україні

Стаття 91. Строк пред'явлення виконавчого напису

Виконавчий напис, за яким стягувачем або боржником є гро­мадянин, може бути пред'явлено до примусового виконання про­тягом трьох років, а з усіх інших вимог — протягом одного року з моменту вчинення виконавчого напису, якщо законом не вста­новлено інших строків.

Поновлення пропущеного строку для пред'явлення виконав­чого напису здійснюється відповідно до Закону України «Про ви­конавче провадження».

(Стаття 91 в редакції Закону № 2056-ІП від 19.10.2000)

Глава 15. Вчинення протестів векселів, пред'явлення чеків до платежу і посвідчення неоплати чеків

Стаття 92. Вчинення протестів векселів

Протест векселів про неоплату, неакцепт або недатування ак­цепту провадиться нотаріусами відповідно до законодавства Ук­раїни про переказний і простий вексель.

У разі пред'явлення нотаріусу для вчинення протесту векселя, щодо якого постановлено судом ухвалу про заборону будь-яких операцій за ним, нотаріус зобов'язаний повідомити відповідний суд про пред'явлення такого векселя для вчинення протесту. (Статтю 92 доповнено частиною другою згідно із Законом № 2798-ГУ від 06.09.2005)

. ■ ор.'йг, . *ітійшсн.|із ,рлі9п ІЇ-.ОЯР 'гї'.от є, ,о."е;:.-~ « -<-•--

Стаття 93. Прийняття чеків для пред'явлення до платежу і посвідчення неоплати чеків

Нотаріуси за місцезнаходженням платника приймають для пред'явлення до платежу чеки, подані після закінчення десяти днів, а іноземні чеки — після закінчення шести місяців з дня ви­дачі чека, але не пізніше 12-ої години наступного після цього строку дня.

У разі неоплати чека нотаріус посвідчує неоплату шляхом на­пису на ньому за встановленою формою і робить про це відмітку в реєстрі. Одночасно з написом на чеку нотаріус надсилає повідом­лення чекодавцеві про неоплату його чека банком і вчинення на­пису на чеку.

На прохання чекодержателя нотаріус у разі неоплати чека вчиняє виконавчий напис.

424

Додатки

Глава 16. Вчинення морських протестів

Стаття 94. Заява про морський протест

Нотаріус приймає заяву капітана судна про морський протест, якщо в період плавання або стоянки судна мала місце подія, що може стати підставою для пред'явлення до судновласника майно­вих вимог.

Заява про морський протест має бути подана нотаріусу в порту України в строки, встановлені чинним законодавством України.

На підтвердження обставин, викладених у заяві про морський протест, нотаріусу в межах строків, установлених чинним зако­нодавством, повинно бути подано на огляд судновий журнал і засвідчену капітаном виписку з суднового журналу.

Стаття 95. Складання акта про морський протест

Нотаріус на підставі заяви капітана, даних суднового журналу, а також опиту самого капітана і, по можливості, не менше чоти­рьох свідків з числа членів суднової команди, в тому числі двох, що належать до осіб командного складу, складає акт про морський протест і засвідчує його своїм підписом і печаткою. Примірник ак­та видається капітанові або уповноваженій ним особі.

Глава 17. Прийняття документів на зберігання

Стаття 96. Зберігання доку ментів нотаріусами

Нотаріуси приймають на зберігання документи за описом. Один примірник опису залишається у нотаріуса, а другий — ви­дається особі, яка здала документи на зберігання.

На прохання особи нотаріус може прийняти документи без опи­су, якщо вони належним чином упаковані в присутності нотаріуса.

Упаковка повинна бути скріплена печаткою нотаріуса, його підписом і підписом особи, яка здала документи на зберігання.

Особі, яка здала документи на зберігання, видається свідоцтво за встановленою формою.

Стаття 97. Повернення прийнятих на зберігання документів

Прийняті на зберігання документи повертаються на вимогу особи, яка здала їх на зберігання, або на вимогу уповноваженої нею особи при пред'явленні свідоцтва і примірника опису чи за рішенням суду.

425

Нотаріат в Україні

Розділ IV

ЗАСТОСУВАННЯ ЗАКОНОДАВСТВА ІНОЗЕМНИХ ДЕРЖАВ. МІЖНАРОДНІ ДОГОВОРИ

Стаття 98. Застосування іноземного права

Нотаріуси відповідно до законодавства України, міжнародних договорів застосовують норми іноземного права.

Нотаріуси приймають документи, складені відповідно до ви­мог іноземного права, а також вчиняють посвідчувальні написи за формою, передбаченою іноземним законодавством, якщо це не суперечить законодавству України.

Стаття 99. Застосування права при охороні спадкового майна та при видачі свідоцтва про право на спадщину

Дії, пов'язані з охороною майна, що залишилося після смерті іноземного громадянина на території України, або майна, яке на­лежить одержати іноземному громадянину після смерті громадя­нина України, а також з видачею свідоцтва про право на спадщи­ну щодо такого майна, здійснюються відповідно до законодавства України.

Стаття 100. Прийняття нотаріусами документів, складених за кордоном

Документи, які складено за кордоном з участю іноземних властей або які від них виходять, приймаються нотаріусами за умови їх легалізації органами Міністерства закордонних справ України.

Без легалізації такі документи приймаються нотаріусами у тих випадках, коли це передбачено законодавством України, міжнародними договорами, в яких бере участь Україна.

■ .' ' ' Стаття 101. Зносини нотаріусів з іноземними органами

юстиції Порядок зносин нотаріусів з іноземними органами юстиції виз­начається законодавством України, міжнародними договорами.

Стаття 102. Забезпечення доказів, необхідних для ведення справ в органах іноземних держав

Нотаріуси забезпечують докази, необхідні для ведення справ в органах іноземних держав.

426

Додатки

Дії для забезпечення доказів провадяться відповідно до цивільного процесуального законодавства України.

Стаття 103. Міжнародні договори

Якщо міжнародним договором встановлено інші правила про нотаріальні дії, ніж ті, що їх містить законодавство України, то при вчиненні нотаріальних дій застосовуються правила міжна­родного договору.

Якщо міжнародний договір відносить до компетенції но­таріусів вчинення нотаріальної дії, не передбаченої законодав­ством України, нотаріуси вчиняють цю нотаріальну дію в поряд­ку, встановлюваному Міністерством юстиції України.

Президент України Л. КРАВЧУК

м. Київ, 2 вересня 1993 року № 3425-ХП

.4 &bsol;сV

г-'П ~.- .'«'а ;• '-оо-і -.он '-/,;

* -і- * "•

427

Нотаріат в Україні

Додаток З

-/їі,.'. :•<■,■- о.ч *_■ _ "і.

МІНІСТЕРСТВО ЮСТИЦІЇ УКРАЇНИ

НАКАЗ

03.03.2004 № 20/5

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України З березня 2004 п. за № 283/8882

Про затвердження Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України

(Із змінами, внесеними згідно з Наказами Міністерства юстиції № 40/5 від 24.05.2004 № 33/5 від 07.04.2005 № 88/5 від 15.08.2005)

З метою приведення нормативно-правових актів Міністерства юстиції України у відповідність до чинного законодавства України НАКАЗУЮ:

245. Затвердити Інструкцію про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України (далі — Інструкція), що додається.

246. Визнати таким, що втратив чинність, наказ Міністерства юстиції України від 14.06.94 № 18/5 «Про затвердження Інструк­ції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами Ук­раїни», зареєстрований у Мін'юсті України 07.07.94 за № 152/361 (із змінами і доповненнями).

247. Директору Департаменту у справах цивільного стану грома­дян і нотаріату (Павлова Л.М.) надіслати Інструкцію Головному управлінню юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, обласним, Київському та Севастопольському міським управлінням юстиції для застосування в роботі та дове­дення до відома нотаріусів.

248. Контроль за виконанням цього наказу покласти на заступника Міністра юстиції України Єфіменка Л.В. та директора Департамен­ту у справах цивільного стану громадян і нотаріату Пав лову Л.М.

Міністр О.В.Лавринович

428

Додатки

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ Міністерства юстиції України

03.03.2004 N20/5

Зареєстровано в Міністерстві юстиції України З березня 2004 р. за N 283/8882

'. '- , . '->■■'-';-.-.'■■ • :.■■'■■' -■•:;■ ■ ."-:•■■" : ;- •-

ІНСТРУКЦІЯ

про порядок вчинення нотаріальних дій

нотаріусами України

(У тексті Інструкції слова «Єдиний реєстр заповітів

та спадкових справ» у всіх відмінках замінено на слова

«Спадковий реєстр» у відповідних відмінках згідно з Наказом

Міністерства юстиції № 33/5 від 07.04.2005)

Глава І Загальні положення

249. Вчинення нотаріальних дій в Україні покладається на но­таріусів, які працюють у державних нотаріальних конторах, дер­жавних нотаріальних архівах (далі — державні нотаріуси) або займаються приватною нотаріальною діяльністю (далі — при­ватні нотаріуси).