Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 80 из 155)

Лізинг здійснюється за договором лізингу, який регулює пра­вовідносини між суб'єктами лізингу, і залежно від особливостей здійснення лізингових операцій може бути двох видів — опера­тивний чи фінансовий.

Оперативний лізинг — це договір лізингу, в результаті укладан­ня якого лізингоодержувач на своє замовлення отримує у платне користування від лізингодавця об'єкт лізингу на строк, менший строку, за який амортизується 90 відсотків вартості об'єкта лізин­гу, визначеної на день укладання договору. В підпункті 1.18.1 ст. 1 Закону України від 28 грудня 1994 р. «Про оподаткування прибут­ку підприємств» в редакції Закону від 22 травня 1997 р. наводить­ся таке визначення оперативного лізингу (оренди): це господарсь­ка операція фізичної або юридичної особи, що передбачає відповідно до договору оперативного лізингу (оренди) передання орендарю майна, що підпадає під визначення основного фонду, згідно зі ст. 8 цього Закону, придбаного або виготовленого орен­додавцем на умовах інших, ніж передбачаються фінансовим лізингом (орендою).

334

Глава 18. Вчинення виконавчих написів

Фінансовий лізинг — це договір лізингу, в результаті укладан­ня якого лізингоодержувач на своє замовлення отримує в платне користування від лізингодавця об'єкт лізингу на строк, не менший строку, за який амортизується 60 відсотків вартості об'єкта лізин­гу, визначеної в день укладання договору. Закон України «Про оподаткування прибутку підприємств» (підпункт 1.18.2 ст. 1) під фінансовим лізингом розуміє господарську операцію фізичної або юридичної особи, яка передбачає відповідно до договору фінансового лізингу (оренди) передання орендарю майна, що підпадає під визначення основного фонду, згідно зі ст. 8 цього За­кону, придбаного або виготовленого орендодавцем, а також усіх ризиків та винагород, пов'язаних із правом користування та во­лодіння об'єктом лізингу.

Залежно від форми здійснення лізинг може бути прямим, не­прямим, зворотним, пайовим, міжнародним тощо.

Об'єктом лізингу може бути будь-яке нерухоме і рухоме май­но, яке може бути віднесене до основних фондів відповідно до за­конодавства, в тому числі продукція, вироблена державними підприємствами (машини, устаткування, транспортні засоби, об­числювальна та інша техніка, системи телекомунікацій тощо), не заборонене для вільного обігу на ринку і щодо якого немає обме­жень на передачу його в лізинг (оренду), при цьому якщо вище­вказане майно є в державній власності, воно може бути предме­том лізингу тільки за погодженням з органом, що здійснює уп­равління цим майном у порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України.

Слід звернути увагу на деякі обмеження щодо використання певного майна як об'єктів лізингу, передбачені чинним законода­вством. Зокрема, об'єктами лізингу, згідно зі ст. 807 ЦК України, не можуть бути земельні ділянки та інші природні об'єкти, а та­кож інші речі, встановлені законом:

— цілісні майнові комплекси підприємств, їх структурних
підрозділів (філій, цехів, дільниць);

·нерухоме майно (будівлі, споруди, приміщення) та інше ок­реме й індивідуально визначене майно підприємств;

·майно, що не увійшло до статутних фондів господарських товариств, створених у процесі приватизації (корпоратизації);

— цілісні майнові комплекси державних підприємств, їх
структурних підрозділів, що здійснюють діяльність, пов'язану з
обігом наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і
прекурсорів;

335

Нотаріат в Україні

·цілісні майнові комплекси казенних підприємств;

·цілісні майнові комплекси структурних підрозділів (філій, цехів, дільниць) казенних підприємств, що здійснюють діяль­ність, пов'язану з обігом наркотичних засобів, психотропних ре­човин, їх аналогів і прекурсорів.

Лізингодавець має право відмовитися від договору лізингу та ви­магати повернення предмета лізингу від лізингоодержувача у безспірному порядку на підставі виконавчого напису нотаріуса, як­що лізингоодержувач не сплатив лізинговий платіж частково або у повному обсязі та прострочення сплати становить понад ЗО днів.

Відповідно до правил ч. 1 ст. 10 Закону, лізингодавець може передати право власності на об'єкт лізингу іншій юридичній особі (суб'єкту підприємницької діяльності). Договір лізингу зберігає силу щодо нового власника. Виконавчий напис на повер­нення об'єкта лізингу в цьому випадку вчиняється на вимогу но­вого власника. Разом з іншими документами нотаріусу має бути подана угода, за якою до іншої особи перейшло право власності на об'єкт лізингу.

Нотаріуси повинні відмовляти у вчиненні виконавчого напису й у тих випадках, якщо між сторонами договору лізингу існує спір, пов'язаний із поверненням об'єкта лізингу. Справи з таких спорів підвідомчі господарським судам на загальних підставах.

Для одержання виконавчого напису нотаріусу подаються:

а) оригінал договору лізингу;

б) засвідчена лізингодавцем копія рахунку, направленого
лізингоодержувачу, з відміткою про несплату платежів після вру­
чення письмового повідомлення.

Для договору лізингу законом передбачається проста письмо­ва форма, причому укладатися він може як у формі багатосторон­ньої угоди за участю лізингодавця, лізингоодержувача і продав­ця об'єкта лізингу, так і двосторонньої угоди між лізингодавцем і лізингоодержувачем. З огляду на просту письмову форму дого­вору лізингу нотаріуси мають перевіряти його зміст на відповід­ність вимогам законодавства України.

Виконавчий напис на повернення об'єкта лізингу вчиняється на оригіналі договору лізингу. У справах нотаріуса залишається копія договору та виконавчого напису.

Крім оригіналу договору лізингу, нотаріусу подається засвід­чена лізингодавцем копія рахунку, направленого лізингоодержу­вачу, з відміткою про несплату платежів після вручення письмо­вого повідомлення. Нотаріус має перевірити відповідність даних,

336

Глава 18. Вчинення виконавчих написів

викладених у копії рахунку, даним договору лізингу. Копія рахун­ку, скріплена печаткою лізингодавця, має містити дані про вартість об'єкта лізингу, періодичність сплати лізингових платежів, їх розмір, кількість несплачених платежів, їх розмір та період. Якщо договір лізингу не посвідчувався в нотаріальному порядку, реко­мендується перевіряти належність об'єкта лізингу лізингодавцю шляхом витребування виписки з балансової відомості.

Стягнення за виконавчим написом нотаріуса провадиться в порядку, встановленому Законом України «Про виконавче про­вадження».

Стягнення заборгованості за векселями, опротестованими нотаріусами в установленому законом порядку

Вексель, опротестований нотаріусом у неплатежу, є підставою для вчинення на ньому виконавчого напису в порядку, передба­ченому пунктом 293 Інструкції про порядок вчинення нотаріаль­них дій нотаріусами України.

Для надання опротестованому векселеві сили виконавчого до­кумента щодо нього має бути вчинено виконавчий напис.

Можливість вчинення такого виконавчого напису передбачена пунктом 11 Переліку, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 29 червня 1999 р. № 1172.

Як зазначено у цьому документі, а також виходячи із Реко­мендацій Міністерства юстиції України «Окремі питання век­сельного обігу при застосуванні в нотаріальній практиці Ук­раїни» , для одержання виконавчого напису нотаріусу подаються:

а) заява від векселедержателя про вчинення виконавчого на­
пису (із зазначенням того, що на момент звернення до нотаріуса
вексель не був оплачений (погашений);

б) оригінал опротестованого векселя;

в) акт про протест векселя.

Подача будь-яких інших документів, які б свідчили про додат­кове повідомлення боржника про необхідність погашення вексе­ля тощо, чинним законодавством не передбачена.

Виконавчий напис може бути вчинений нотаріусом не раніше опротестування векселя і не пізніше строків позовної давності, зазначених у ст. 70 Уніфікованого закону про переказні векселі та прості векселі.

Так, згідно із зазначеною статтею, позовні вимоги, які випли­вають з переказного векселя проти акцептанта, погашаються після закінчення трьох років з дня строку платежу.

337

Нотаріат в Україні

Позовні вимоги векселедержателя проти індосантів і проти векселедавця погашаються після закінчення одного року з дня протесту, здійсненого у визначений строк або з дня строку плате­жу, у разі застереження про оборот без витрат.

Перерва строків позовної давності має силу лише щодо того, проти кого було вчинено дію, яка перериває давність.

Виконавчий напис вчиняється на оригіналі боргового доку­мента, яким у такому випадку є опротестований вексель. При цьо­му у випадку, коли текст виконавчого напису не вміщується на бланку векселя (що, як правило, і відбувається), то він може бути розпочатий на векселі і продовжений чи навіть викладений повністю на прикріпленому (приклеєному або підшитому) спеціальному бланку нотаріальних документів (наказ Міністер­ства юстиції України від 9 серпня 2000 року № 33/5 «Про внесен­ня змін і доповнень до нормативно-правових актів Міністерства юстиції України»).

Основним фактом, з яким законодавець передусім пов'язує вчинення виконавчого напису за векселем, є факт попереднього опротестування векселя. При цьому чинне законодавство не містить будь-яких обмежень щодо того, в чому саме такий век­сель опротестовувався. Таким чином, не можна вважати законо­давчо обґрунтованими дії окремих учасників вексельного обігу, котрі оскаржують виконавчий напис щодо векселя, опротестова­ного, наприклад, у неакцепті векселя.

Акт про протест векселя передається кредитору разом з вчине­ним виконавчим написом. У справах нотаріуса залишається копія акту, засвідчена з дотриманням вимог п. 27 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, та засвідчена таким самим чином копія векселя з викладеним на ній текстом виконавчого напису.