Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 138 из 155)

592

Додатки

свідоцтво, коло осіб, які мають право на обов'язкову частку в спадщині. Перевірка наявності заповіту (секретного заповіту) здійснюється через Міністерство закордонних справ України за допомогою Єдиного реєстру заповітів та спадкових справ у поряд­ку, передбаченому Положенням про Єдиний реєстр заповітів та спадкових справ.

Якщо спадкоємець за заповітом бажає, щоб у свідоцтві про право на спадщину були зазначені родинні чи інші відносини із спадкодавцем, консул вимагає подання документів, які б стверд­жували ці відносини.

3.11.13. При видачі свідоцтва про право на спадщину за за­
повітом (секретним заповітом) оригінал чи дублікат заповіту
(копія (фотокопія) секретного заповіту), оригінал чи дублікат
протоколу про оголошення секретного заповіту, які подаються
спадкоємцем, залишається у справах консула.

На бажання спадкоємця до свідоцтва про право на спадщину за заповітом, яке йому видається, може бути додана нотаріально засвідчена копія (фотокопія) заповіту (секретного заповіту), про­токолу про оголошення секретного заповіту або копія (фотокопія) дубліката заповіту чи протоколу.

455. При підготовці до видачі свідоцтва про право на спад­щину за законом або заповітом консул через Міністерство закор­донних справ України перевіряє за даними Єдиного реєстру за­повітів та спадкових справ наявність спадкової справи, заповіту.

456. Спадкоємцям, які одержали свідоцтво про право на спадщину певної частини спадкового майна, надалі видаються наступні свідоцтва про право на спадщину інших частин спадко­вого майна, яке не перераховане в раніше виданому свідоцтві.

457. Свідоцтво про право на спадщину після смерті спад­коємця, який, прийнявши спадщину, помер, не оформивши своїх спадкових прав, видається за місцем останнього проживан­ня такого спадкодавця (спадкоємця), оскільки прийнята спадщи­на належить спадкоємцю з часу відкриття спадщини. Якщо місце відкриття спадщини після першого спадкодавця інше і у нього є ще інші спадкоємці, то таке свідоцтво про право на спадщину ви­дається з урахуванням документів спадкової справи першого спадкодавця, копії яких повинен надіслати нотаріус, який відкрив цю спадкову справу.

458. Консул за місцем відкриття спадщини в строк, уста­новлений статтею 1281 Цивільного кодексу України, приймає претензії від кредиторів спадкодавця. Претензії мають бути заяв-

593

Нотаріат в Україні

лені у письмовій формі і прийняті незалежно від строку настання права вимоги.

Про претензію, що надійшла, консул повідомляє спадкоємців, які прийняли спадщину, або виконавця заповіту.

3.11.18. Видача свідоцтва про право на спадщину на майно, яке
підлягає реєстрації, провадиться консулом після подання право-
встановлювальних документів про належність цього майна спад­
кодавцеві та перевірки відсутності заборони або арешту цього
майна (через Міністерство закордонних справ України) за даними
Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна.

3.11.19. У разі наявності заборони консул роз'яснює спад­
коємцям про їх обов'язок повідомити кредитора спадкодавця про
відкриття спадщини або про одержання ними свідоцтва про пра­
во на спадщину.

У цьому випадку та у випадку, передбаченому підпунктом 3.11.17 цього Положення, у тексті свідоцтва про право на спад­щину вказується, що спадкоємцям роз'яснено зміст статті 1281 Цивільного кодексу України.

Якщо на спадкове майно накладено арешт судовими чи слідчими органами, видача свідоцтва про право на спадщину зат­римується до зняття арешту.

Якщо до складу спадкового майна входить нерухоме майно, що підлягає реєстрації, консул вимагає, крім правовстановлю-вального документа, витяг з Реєстру прав власності на нерухоме майно.

У тому разі, коли правовстановлювальний документ на майно, що підлягає реєстрації, повертається спадкоємцеві (наприклад, свідоцтво про реєстрацію чи технічний паспорт на автомототран-спортний засіб, іншу самохідну машину або механізм, судновий білет чи свідоцтво, договір комерційної концесії тощо), консул перевіряє документ і, крім посилання на його реквізити у свідоцтві про право на спадщину, робить відмітку на заяві про ви­дачу свідоцтва про право на спадщину або на примірнику цього свідоцтва, який залишається у справах консула. Допускається приєднання до матеріалів спадкової справи засвідчених у вста­новленому порядку фотокопій правовстановлювальних доку­ментів на майно, які повертаються спадкоємцям.

3.11.20. У свідоцтві про право на спадщину на майно, яке ви­
дається на підставі договору довічного утримання (догляду), ука­
зуються всі обов'язки, що переходять до спадкоємця (спад­
коємців). Договір довічного утримання (догляду) додається до ма­
теріалів спадкової справи, а спадкоємцям видаються його копії.

594

Додатки

При видачі свідоцтв про право на спадщину на підставі догово­ру довічного утримання (догляду) на нерухоме майно консул че­рез Міністерство закордонних справ України надсилає копію ви­даного свідоцтва нотаріусу, яким було посвідчено договір довічного утримання (догляду), для внесення інформації до Єди­ного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна.

3.11.21. Право на грошовий вклад входить до складу спадщи­
ни незалежно від способу розпорядження ним (заповіт, за­
повідальне розпорядження).

На вклад, щодо якого зроблено заповідальне розпорядження банку (фінансовій установі), спадкоємцям видається свідоцтво про право на спадщину за заповідальним розпорядженням на підставі відповідним чином оформленої копії особового рахунку вкладника банку (фінансової установи) з заповідальним розпо­рядженням на ньому, яка надійшла на запит консула.

459. Свідоцтво про право на спадщину на страхову випла­ту (страхове відшкодування), щодо якого страхувальник зробив спеціальну вказівку страховій установі, після смерті страхуваль­ника не видається.

460. У разі смерті того з подружжя, на ім'я якого видано правовстановлювальний документ, свідоцтво про право власності на частку в їх спільному майні видається консулом за місцем відкриття спадщини на підставі письмової заяви другого з под­ружжя, з наступним повідомленням спадкоємців померлого, які прийняли спадщину. Таке свідоцтво може бути видане на поло­вину спільного майна подружжя.

Відсутнім спадкоємцям повідомлення надсилається поштою, а спадкоємці, які прибули до консула, повідомляються ним усно, про що робиться відмітка на заяві того з подружжя, що залишив­ся живим.

Така відмітка підписується спадкоємцями. У повідомленні вказується склад спільного майна подружжя, на частку якого бу­де видано свідоцтво другому з подружжя, а також роз'яснюється право спадкоємців на звернення до суду, якщо вони будуть оспо­рювати майнові права того із подружжя, що є живим.

3.11.24. На підставі письмової заяви спадкоємців, які прийня­
ли спадщину, за згодою другого з подружжя, що є живим і на ім'я
якого видано правовстановлювальний документ, у свідоцтві про
право власності може бути визначена і частка у спільній влас­
ності померлого подружжя.

Письмова згода того з подружжя, що є живим, викладається окремою заявою.

595

Нотаріат в Україні

Справжність підписів спадкоємців і одного з подружжя має бути засвідчена у відповідності до правил, викладених у підпункті 3.11.6 цього Положення.

У разі відмови того з подружжя, що є живим, надати таку зго­ду консул відмовляє у видачі свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя і роз'яснює спадкоємцям по­рядок звернення до суду.

3.11.25. Свідоцтво про право власності на частку в спільному
майні подружжя в разі смерті одного з них видається консулом за
місцем відкриття спадщини як до, так і після закінчення строку
на прийняття спадщини.

Видача таких свідоцтв після смерті обох із подружжя за заява­ми лише спадкоємців не допускається.

461. При видачі свідоцтва про право власності на частку в спільному майні подружжя в разі смерті одного з них консул ви­магає, крім свідоцтва про смерть, документи і перевіряє обстави­ни, зазначені в підпункті 3.11.12 цього Положення.

462. Якщо до складу спільного майна подружжя входить майно, що підлягає реєстрації, консул повинен дотримуватись також вимог підпунктів 3.11.18, 3.11.19 цього Положення.

Видаючи свідоцтво про право власності на частку в спільному майні подружжя, до складу якого входить майно, що підлягає державній реєстрації, консул роз'яснює спадкоємцям про не­обхідність такої реєстрації прав на нерухомість у відповідному органі, про що, з посиланням на статтю 182 Цивільного кодексу України, зазначає в тексті свідоцтва.

3.11.28. Зацікавлені спадкоємці за законом можуть після
відкриття спадщини, до видачі свідоцтва про право на спадщину,
змінити черговість одержання права на спадкування, уклавши
про це нотаріально посвідчений договір.

Такий договір не може порушувати прав спадкоємця (спад­коємців), який не бере у ньому участі, а також спадкоємця, який має право на обов'язкову частку у спадщині.

Факти прийняття спадщини особою, яка за цим договором одержує право на спадкування, установлюється в порядку, пе­редбаченому Цивільним кодексом України.

3.11.29. Спадкоємці за законом на підставі нотаріально
посвідченого договору між ними, якщо це стосується нерухомо­
го майна або транспортних засобів, можуть змінити розмір част­
ки у спадщині когось із них (стаття 1267 Цивільного кодексу
України.

596

Додатки

Такий договір може бути посвідчений до видачі свідоцтва про право на спадщину.

3.11.30. Якщо після спливу строку для прийняття спадщини і
після розподілу її між спадкоємцями спадщину прийняли інші
спадкоємці (частина друга і третя статті 1272 Цивільного кодек­
су України, вона підлягає перерозподілу між ними.