Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 65 из 155)

На кожній сторінці акта опису підводиться підсумок кіль­кості речей (предметів) та їх вартості, а після закінчення опису — загальний підсумок кількості речей (предметів) і їх вартості.

Якщо проведення опису переривається або продовжується кілька днів, приміщення кожний раз опечатується нотаріусом. В акті опису робиться запис про причини і час припинення опису і його відновлення, а також про стан пломб і печаток при наступ­ному розпечатуванні приміщення.

У кінці акта опису зазначається ШБ, рік народження охорон­ця, якому передано на зберігання майно, найменування докумен­та, який посвідчує його особу, номер, дата видачі, найменування установи, що видала документ, місце проживання цієї особи.

Охоронцем спадкового майна може бути призначено осіб з чис­ла спадкоємців, опікунів над майном осіб, визнаних безвісно відсутніми або місцеперебування яких невідоме, або інших осіб, визначених спадкоємцями. За наявності виконавця заповіту він призначається охоронцем усього спадкового майна як заповідано­го, так і не заповіданого. За бажанням спадкоємців за законом, у разі наявності виконавця заповіту, нотаріус може призначити охоронцем майна, що спадкується за законом, із числа інших осіб.

Акт опису складається не менше ніж у трьох примірниках. Усі примірники підписуються нотаріусом, заінтересованими особа­ми, свідками та охоронцем, якому передано на зберігання спад­кове майно. Один примірник акта опису видається охоронцю спадкового майна.

Відповідно до п. 191 Інструкції, у випадку якщо вжити за­ходів щодо охорони спадкового майна неможливо (спадкоємці або інші особи, які Проживали зі спадкодавцем, заперечують про­ти опису, не пред'являють майна для опису, майно вивезене то­що), нотаріус складає акт і повідомляє про це заінтересованих осіб, а в необхідних випадках — фінансовий орган або прокурора.

271

Нотаріат в Україні

Для певних видів спадкового майна існують свої особливості.

Так, якщо під час опису спадкового майна виявляться речі, які у зв'язку зі зносом не мають ніякої цінності, нотаріус за згодою спадкоємців або фінансового органу, якщо опис провадиться без участі спадкоємців, не включає до акта опису такі речі, а за окре­мим описом передає їх для знищення або на заготівельну базу утильсировини.

Якщо серед спадкового майна виявляться продукти харчуван­ня, нотаріус передає їх спадкоємцям. Якщо опис провадиться без участі спадкоємців, продукти довгострокового терміну зберіган­ня передаються відповідним організаціям для реалізації. Переда­вання провадиться за окремим актом, який підписує, крім но­таріуса та свідків, спадкоємець або представник організації, яким передані продукти.

Грошові суми та цінні папери, які залишилися після померло­го, на прохання спадкоємців чи інших заінтересованих осіб за ок­ремим описом здаються не пізніше наступного після проведення опису дня в депозит нотаріусу, де перебувають до видачі спад­коємцям або передавання відповідному фінансовому органу в разі визнання спадщини відумерлою та переходу майна у власність територіальної громади.

Срібло і монетарні метали (золото та метали іридієво-плати­нової групи) у будь-якому вигляді та стані, іноземна валюта і ви­ражені в іноземній валюті або монетарних металах платіжні документи та інші цінні папери (акції, облігації, купони до них, векселі (тратти), боргові розписки, акредитиви, чеки, банківські накази, депозитні сертифікати та ін.), вироби із срібла монетар­них металів, дорогоцінного каміння, а також дорогоцінне каміння і перли на прохання спадкоємців чи інших заінтересова­них осіб здаються на зберігання до відповідної банківської уста­нови не пізніше наступного після проведення опису дня.

Зберігання спадкового майна у депозиті нотаріуса чи у банку здійснюється за рахунок спадкоємців або інших заінтересованих осіб.

Зазначені цінності, прийняті на зберігання нотаріусом зазна­ченими вище способами, реєструються в книзі обліку цінностей.

Якщо в складі описаного майна виявляться цінні рукописи, літературні праці, листи, що мають історичне або наукове зна­чення, ці документи за окремим описом здаються на відповідаль­не зберігання спадкоємцям чи іншим особам або відповідним ус­тановам (інституту, музею тощо). За неможливості передати пе-

272

Глава 10. Охоронні нотаріальні дії

рераховане вище на відповідальне зберігання нотаріус опечатує документи або сховище з документами.

Виявлені у складі майна померлого вибухові речовини і засоби вибуху, боєприпаси, зброя, спеціальні засоби самооборони, заряд­жені речовинами сльозоточивої та дратівливої дії (газові пістоле­ти, револьвери і патрони до них) передаються органу внутрішніх справ за окремим описом.

При виявленні у складі спадкового майна об'єктів, які перебу­вають на державному обліку як пам'ятки історії і культури, но­таріус повідомляє про це відповідні органи охорони пам'яток історії та культури2.

Згідно з п. 194 Інструкції, у разі виключення спадкового май­на з акта опису на останньому робиться спеціальний напис, у яко­му за підписом нотаріуса, а також інших осіб, що підписали акт опису, вказується перелік вилучених предметів. Цей напис скріплюється печаткою нотаріуса.

Якщо у складі спадщини є майно, що потребує утримання, ог­ляду, учинення інших фактичних чи юридичних дій для підтри­мання його в належному стані, нотаріус, а в населених пунктах, де немає нотаріуса, — відповідний орган місцевого самовряду­вання, у разі відсутності спадкоємців або виконавця заповіту, на підставі заяви заінтересованої особи (наприклад, представника територіальної громади), після пред'явлення свідоцтва про смерть спадкодавця, складає договір на управління спадщиною.

Договір на управління спадщиною укладається за місцем відкриття спадщини з дотриманням вимог частини другої статті 212 Цивільного кодексу України, в якій зазначено, що особи, які вчиняють правочин, мають право обумовити припинення прав та обов'язків обставиною, щодо якої невідомо, настане вона чи ні (ска-сувальна обставина). Це означає, що повноваження особи на уп­равління спадщиною припиняються з надходженням до нотаріуса за місцем відкриття спадщини заяви спадкоємців про прийняття спадщини, про відмову від спадщини на користь інших спад­коємців, про вжиття заходів до охорони спадкового майна тощо.

Згідно з пп. 2 і 3 ст. 1285 ЦК України, особа, яка управляє спадщиною, має право на вчинення будь-яких необхідних дій,

~ Див.: Постанову Верховної Ради України від 17.06.1992 «Про право власності на окремі види майна» // Відомості Верховної Ради України. — 1992. — № 35. Ст. 517; Положення про порядок продажу, придбання, реєстрації, обліку і засто­сування спеціальних засобів самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівливої дії, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 07.09.1993 № 706 // ЗП. — 1994. — № 1. — Ст. 17.

273

Нотаріат в Україні

спрямованих на збереження спадщини до з'явлення спадкоємців або до прийняття спадщини. Ця особа також має право на плату за виконання своїх повноважень.

Договір на управління спадщиною не реєструється в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій, а заноситься до книги обліку та­ких договорів.

На підставі заяви заінтересованої особи про відкриття спадщи­ни та договору на управління спадщиною нотаріус заводить спад­кову справу.

Нотаріус попереджає охоронця та інших осіб, яким передано на зберігання спадкове майно, про кримінальну відповідальність у разі розтрати або його приховування, а також про матеріальну відповідальність за заподіяну шкоду.

Третій етап — припинення охорони спадкового майна, що три­ває до прийняття спадщини спадкоємцями, а якщо її не прийнято — до закінчення строку, встановленого цивільним законодавством України для прийняття спадщини. Для прийняття спадщини встановлено строк у шість місяців з часу відкриття спадщини.

Охорона спадкового майна може тривати після спливу шести місяців з дня відкриття спадщини, якщо до нотаріуса надійде за­ява про згоду на прийняття спадщини від осіб, для яких право спадкування виникає у разі неприйняття спадщини іншими спадкоємцями (ч. З ст. 1270 ЦК), і якщо до спливу встановленого законом шестимісячного троку для прийняття спадщини зали­шилось менше трьох місяців.

У цьому разі охорона спадкового майна продовжується до прийняття спадщини всіма спадкоємцями, а якщо вона ними не прийнята — до спливу трьох місяців з дня надходження від будь-кого з цих осіб заяви про згоду прийняти спадщину, якщо части­на шестимісячного строку, що залишилась для прийняття спад­щини, менше трьох місяців.

Заходи охорони спадкового майна припиняє нотаріус або поса­дова особа органу місцевого самоврядування, які їх вживали. Якщо місце відкриття спадщини і місце вжиття заходів до охорони спад­кового майна різні, про припинення охорони спадкового майна по­передньо повідомляється нотаріус за місцем відкриття спадщини.

Про припинення охорони спадкового майна нотаріус за місцем відкриття спадщини попередньо повідомляє спадкоємців та виконавця заповіту.

З припиненням заходів до охорони спадкового майна повнова­ження виконавця заповіту тривають до повного здійснення волі спадкодавця, яка виражена в заповіті.

274

Глава 10. Охоронні нотаріальні дії