Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 45 из 155)

Заяви про приватизацію подаються до державних органів при­ватизації за місцезнаходженням об'єкта, що приватизується, у письмовій формі та в порядку, що встановлюється Фондом дер­жавного майна України.

Процес відчуження передбачає різні способи приватизації, з яких слід виділити ті, що потребують нотаріальної форми посвідчення договору, а саме:

·продажу об'єктів приватизації на аукціоні, за конкурсом, у тому числі з виключним застосуванням приватизаційних паперів;

·продажу акцій (часток, паїв), що належать державі у госпо­дарських товариствах, на аукціоні, за конкурсом, на фондових біржах та іншими способами, що передбачають загальнодос­тупність та конкуренцію покупців;

·продажу на конкурсній основі цілісного майнового комп­лексу державного підприємства, що приватизується, або конт­рольного пакета акцій відкритого акціонерного товариства при поданні покупцем відповідних документів;

·викупу майна державного підприємства згідно з альтерна­тивним планом приватизації.

Неконкурентні способи продажу майна державних підпри­ємств застосовуються щодо об'єктів, не проданих на аукціоні, за конкурсом.

188

Глава 7. Загальні правила посвідчення правочини

Продаж об'єктів приватизації на аукціоні за конкурсом здійснюється за наявності не менше ніж двох покупців.

Фонд державного майна України, Верховна Рада АРК та місцеві ради народних депутатів мають право встановлювати до­даткові умови участі покупців у конкурсі.

Для реєстрації учасників аукціону, конкурсу покупці сплачу­ють встановлений органом приватизації реєстраційний внесок, розмір якого не може перевищувати розміру одного неоподаткову­ваного мінімуму доходів, а також вносять грошові кошти в розмірі 10 відсотків від початкової ціни об'єкта. Після закінчення аукціону, конкурсу такі кошти у розмірі 10 відсотків від початко­вої ціни продажу об'єкта у десятиденний строк повертаються усім учасникам аукціону, конкурсу. Покупцеві, який придбав об'єкт приватизації, вказані грошові кошти зараховуються в ус­тановленому порядку при остаточному розрахунку за придбаний об'єкт.

Якщо покупець висловлює бажання брати участь у купівлі кількох об'єктів, то для реєстрації його як учасника аукціону, конкурсу грошові кошти вносяться у розмірі, що визначається на основі суми початкової ціни.

Відомості про учасників аукціону, конкурсу заносяться до книги реєстрації окремо щодо кожного об'єкта, який підлягає приватизації, і повинні містити:

107. порядковий номер (відповідно до реєстрації);

108. прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи або представника юридичної особи (назву юридичної особи);

109. номер рахунку, назву та адресу банківської установи, до якої зроблено внески.

Відомості про учасників аукціону або конкурсу, їх кількість і пропозиції покупців щодо умов конкурсу не підлягають розголо­шенню до визначення остаточного переможця.

Кінцевий термін прийняття заяв на участь в аукціоні — три дні до початку аукціону, для участі у конкурсі — сім днів до по­чатку проведення конкурсу.

Аукціон проводиться відповідним органом приватизації або уповноваженою ним особою, яка діє відповідно до угоди з орга­ном приватизації.

Аукціон проводиться безпосередньо ведучим (ліцитатором) шляхом публічного оголошення пропозицій щодо ціни об'єкта приватизації. Якщо протягом трьох хвилин після оголошення ціни не буде запропоновано вищу ціну, ліцитатор одночасно з

189

Нотаріат в Україні

ударом молотка робить оголошення про придбання об'єкта тією особою, яка запропонувала найвищу ціну. При цьому кожна нас­тупна ціна, запропонована покупцями на аукціоні, повинна пере­вищувати попередню не менше ніж на 10 відсотків від початкової ціни продажу об'єктів.

Якщо протягом трьох хвилин після оголошення початкової ціни продажу покупці не висловлюють бажання придбати об'єкт за оголошеною початковою ціною, ліцитатор, відповідно до умов угоди з органом приватизації, має право знизити ціну об'єкта, але не більше ніж на 10 відсотків. Якщо після такого зниження об'єкт не вдається продати, торги припиняються.

У разі повторного проведення конкурсу, аукціону початкова ціна може бути зменшена, але не більше ніж на ЗО відсотків.

Під час аукціону ведеться протокол, до якого заноситься по­чаткова ціна продажу об'єкта, пропозиції учасників аукціону, відомості про учасників аукціону, результат торгів (ціна прода­жу, відомості про фізичну або юридичну особу, яка одержала пра­во на придбання об'єкта). Протокол підписується ліцитатором та покупцем (його представником), який одержав право на придбан­ня об'єкта й у триденний термін надсилається відповідному орга­ну приватизації та затверджується ним.

Відбір покупців за конкурсом здійснює конкурсна комісія, яка створюється органом приватизації. Комісія створюється із спеціалістів, експертів, представника відповідної місцевої ради та представника трудового колективу об'єкта, що привати­зується. Кількість членів комісії може становити від 5 до 9 чо-* ловік. Голова комісії призначається відповідним органом при­ватизації.

Умови та термін проведення конкурсу визначає конкурсна комісія. До умов конкурсу відносяться зобов'язання покупця щодо:

·здійснення програм технічного переозброєння виробництва;

·впровадження прогресивних технологій;

·виконання вимог антимонопольного законодавства;

-— умов утримання об'єктів соціально-культурного призначення;

— здійснення заходів щодо захисту навколишнього природно­
го середовища, дотримання екологічних норм чи досягнення
найкращих екологічних наслідків експлуатації об'єкта.

Умови конкурсу затверджує відповідний орган приватизації. Для участі в конкурсі покупець подає до конкурсної комісії план приватизації об'єкта, який повинен включати:

190

Глава 7. Загальні правила посвідчення правочинів

·назву і місцезнаходження об'єкта;

·відомості про покупця;

·запропоновану покупцем ціну придбання об'єкта;

·зобов'язання щодо виконання умов конкурсу;

— додаткові зобов'язання щодо подальшої експлуатації
об'єкта.

Конкурс здійснюється двома етапами. На першому оголо­шується попередній переможець конкурсу. Інформація про його пропозиції доводиться до всіх учасників конкурсу. Якщо протя­гом п'яти робочих днів від них не надійдуть додаткові пропо­зиції, то попередній переможець оголошується остаточним пере­можцем. За наявності інших пропозицій провадиться повторне засідання конкурсної комісії, яка розглядає додаткові пропозиції учасників конкурсу і визначає остаточного переможця.

Господарське товариство, до складу якого увійшло не менше ніж 50 відсотків працівників підприємства, що приватизується, і яке бере участь у конкурсі, за інших рівних умов має пріоритет­не право на його придбання.

Засідання конкурсної комісії є закритими. Рішення про вибір попереднього та остаточного переможця конкурсу приймається 2/3 голосів присутніх членів комісії.

Ціна продажу визначається у ході конкурсного розгляду. Про­даж об'єкта не може здійснюватися за ціною, нижчою 70 від­сотків від його початкової ціни.

Після закінчення засідання конкурсною комісією складається протокол, в якому зазначаються такі відомості:

·умови конкурсу;

·пропозиції учасників конкурсу;

·обґрунтування вибору переможця конкурсу;

·відомості про учасників конкурсу.

Протокол підписується усіма членами конкурсної комісії та у триденний строк з дня проведення конкурсу надсилається відповідному органу приватизації.

Результати конкурсу затверджує орган приватизації.

Продаж на аукціоні за конкурсом із застосуванням привати­заційних паперів здійснюється у порядку, передбаченому цим За­коном, з урахуванням таких особливостей:

— право участі в аукціоні або конкурсі мають громадяни Ук­
раїни, створені ними господарські товариства, у порядку, визна­
ченому Фондом державного майна України, а також фінансові

191

Нотаріат в Україні

посередники, що одержали відповідну ліцензію згідно з ЧИННІШ законодавством;

·платіжними засобами є приватизаційні папери та грошам кошти;

·продажу підлягають тільки об'єкти, включені до переліїлг об'єктів, продаж яких здійснюється на аукціоні за конкурсом.

Зазначені порушення можуть бути підставою для визнання су­дом недійсними угод, укладених на аукціоні, конкурсі. Заява пре визнання угод недійсними подається будь-ким з учасникіз аукціону, конкурсу або органом приватизації у місячний строк з дати проведення аукціону, завершення конкурсу.

Орган приватизації складає переліки об'єктів, не проданих або знятих з аукціонів, конкурсів, та приймає рішення про пов­торний їх продаж на аукціоні, за конкурсом або про їх привати­зацію шляхом викупу іншими покупцями, продажу часток (акцій, паїв), ліквідацію об'єкта тощо.

Об'єкт приватизації може бути запропонований для продажу на аукціоні, за конкурсом не більше двох разів, якщо власник майна або уповноважений ним орган не прийме іншого рішення. В разі повторного проведення аукціону, конкурсу можлива зміна умов продажу, включаючи початкову ціну.

В цьому разі початкову ціну може бути зменшено до початку торгів не більше ніж на 50 відсотків.

Право володіння, користування і розпорядження об'єктом приватизації переходить до покупця з моменту нотаріального посвідчення договору, який укладається не пізніше ніж у п'яти­денний термін з дня затвердження органом приватизації резуль­татів аукціону, конкурсу.