Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 130 из 155)

Якщо фізичпа особа звернулася за засвідченням правильності копії (фотокопії) документа чи виписки з документа, консул вста­новлює його особу і робить у реєстрі відмітку «Особу встановлено».

2.18. Не залишаються у справах консула:

— документи, які стверджують право власності фізичних осіб на житловий будинок (частину будинку), будівлю, садибу, квар-

558

Додатки

тиру, садовий будинок, гараж, земельну ділянку чи їх частини, інше нерухоме майно (свідоцтво про право власності на житло, свідоцтво про право на спадщину, свідоцтво про право власності на частку в спільному майні подружжя, державні акти про право власності на землю, договори купівлі-продажу, дарування, міни житлового будинку (частини будинку), будівлі, садиби, кварти­ри, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухо­мого майна, у тому числі зареєстровані на біржі, договори про виділення в натурі частки з нерухомого майна, договори про поділ нерухомого майна та ін.), договори про відчуження не закінчених будівництвом житлових будинків, будівель (їх час­тин) або інших споруд, — якщо видається свідоцтво про право на спадщину на частку (чи частку від частки) майна померлого співвласника, якщо учасники спільної часткової власності мають один спільний правовстановлювальний документ;

— свідоцтва про реєстрацію, технічні паспорти, реєстраційні талони, чеки, довідки-рахунки магазину на автотранспортні за­соби, інші самохідні машини і механізми — при посвідченні дого­ворів про їх відчуження, заставу, оренду, позичку; при видачі свідоцтва про право на спадщину чи про право власності на неї.

Про наявність зазначених документів робиться відмітка на за­явах про видачу свідоцтв про право на спадщину і свідоцтв про право власності або на інших документах, що долучаються до но­таріально оформлених документів, після чого вони повертаються особі, яка їх подала. Відмітка, у якій зазначаються назва доку­мента, ким, коли, за яким номером та на чиє ім'я він виданий, підписується консулом.

Можливе залишення у справах консула копій (фотокопій) до­кументів, що повертаються сторонам правочинів. У таких випад­ках, крім необхідних відміток, на залишених копіях (фото­копіях) консул робить напис «З оригіналом згідно», проставляє дату, свій підпис, який скріплює печаткою.

2.19. У разі втрати документа, посвідченого або виданого кон­сулом, за письмовою заявою осіб (представників юридичних осіб), за дорученням яких або щодо яких вчинялася нотаріальна дія, консулом видається дублікат утраченого документа.

До передачі в архів примірників документів, посвідчених або виданих консулом, дублікат утраченого документа видається консулом за місцем його зберігання.

Дублікати документів, посвідчених або виданих консулом, можуть бути видані за письмовою заявою спадкоємців осіб, за до-

559

Нотаріат в Україні

рученням яких або щодо яких учинялася нотаріальна дія, а та­кож виконавця заповіту. Консулу, крім свідоцтва про смерть та­ких осіб, подаються документи, які підтверджують їх родинні стосунки (свідоцтво виконавця заповіту).

Дублікат заповіту може бути виданий вказаним у заповіті спад­коємцям, виконавцю заповіту після подачі ними свідоцтва про смерть заповідача. У разі смерті спадкоємців, які були вказані в за­повіті, дублікат може бути виданий їх спадкоємцям після подачі ними свідоцтва про смерть заповідача і померлого спадкоємця.

До заяви про видачу дубліката заповіту або про видачу дубліката іншого документа спадкоємцям осіб, за дорученням яких або щодо яких учинялася нотаріальна дія, а також до заяви виконавця заповіту консул долучає копію (фотокопію) свідоцтва про смерть та копії (фотокопії) інших документів, зокрема тих, які підтверджують родинні стосунки спадкоємців (копія свідоцт­ва виконавця заповіту), та ін. На таких копіях (фотокопіях) кон­сул робить напис «З оригіналом згідно», ставить дату і свій підпис, який скріплює печаткою.

Дублікат секретного заповіту не видається.

Копія (фотокопія) оголошеного секретного заповіту, засвідче­на в установленому порядку, може бути приєднана до дубліката протоколу про оголошення секретного заповіту, який видається у разі його втрати.

Дублікат документа повинен містити весь текст посвідченого або виданого документа.

На дублікаті документа робиться відмітка про те, що він має силу оригіналу, і вчиняється посвідчувальний напис. Про видачу дубліката консул робить відмітку на примірнику документа, який зберігається в справах консула.

417. Консули, виявивши при вчиненні нотаріальних дій по­рушення закону учасниками цивільних відносин, або якщо справжність поданого документа викликає сумнів, повідомляють про це через Міністерство закордонних справ України відповідні органи для вжиття необхідних заходів.

418. Консул відмовляє у вчиненні нотаріальної дії, якщо:

·учинення такої дії суперечить законові;

·не подані відомості (інформація) та документи, необхідні для вчинення нотаріальної дії;

·дія не підлягає вчиненню консулом;

— з проханням про вчинення нотаріальної дії звернулась
недієздатна особа, особа, цивільна дієздатність якої обмежена,
або представник, який не має необхідних повноважень;

560

Додатки

·правочин, що укладається від імені юридичної особи, не відповідає обсягу її цивільної дієздатності;

·в інших випадках, передбачених чинним законодавством України.

Консули не приймають для вчинення нотаріальних дій доку­менти, якщо вони не відповідають вимогам законодавства або містять відомості, що паплюжать честь і гідність людини.

2.22. Консул на прохання особи, якій відмовлено в учиненні
нотаріальної дії, повинен викласти причини відмови в письмовій
формі і роз'яснити порядок її оскарження. У цих випадках кон­
сул не пізніше як у триденний строк виносить постанову про
відмову у вчиненні нотаріальної дії.

У постанові про відмову вказуються:

·дата винесення постанови;

·прізвище, ініціали консула, який виніс постанову, найме­нування та адреса дипломатичного представництва чи консульсь­кої установи України;

·прізвище, ім'я, по батькові фізичної особи, яка звернулася за вчиненням нотаріальної дії, місце її проживання або наймену­вання і місцезнаходження юридичної особи;

·про вчинення якої нотаріальної дії просила особа, що звер­нулася до консула (короткий зміст прохання);

·мотиви, з яких відмовлено в учиненні нотаріальної дії, з по­силанням на чинне законодавство;

— порядок і строки оскарження відмови з посиланням на
цивільне процесуальне законодавство.

Консул не має права на безпідставну відмову в учиненні но­таріальної дії.

2.23. За вчинення нотаріальних дій консули справляють кон­
сульський збір.

За надання консулами додаткових послуг правового характе­ру, які не пов'язані з учинюваними нотаріальними діями, а та­кож послуг технічного характеру (складання проектів право-чинів, заяв, виготовлення копій (фотокопій) документів чи випи­сок з них тощо) справляється окрема плата. Перелік таких пос­луг та розмір плати за них установлюються Тарифами консульсь­кого збору.

561

Нотаріат в Україні

3. Правила вчинення окремих видів нотаріальних дій

3.1. Основні правила посвідчення правочинів.

3.1.1. Зміст правочину не може суперечити Цивільному ко­
дексу України, іншим актам цивільного законодавства, а також
моральним засадам суспільства (стаття 203 Цивільного кодексу
України).

Консули зобов'язані роз'яснити сторонам зміст і значення пода­них ними проектів правочинів і перевірити, чи відповідає зміст посвідчуваних правочинів вимогам закону і дійсним намірам сторін.

3.1.2. Документи, в яких викладено зміст правочинів, що
посвідчуються в нотаріальному порядку, виготовляються консу­
лом не менше ніж у двох примірниках, один з яких залишається
у справах консула, а інші видаються сторонам.

Усі примірники підписуються учасниками правочину.

Посвідчувальний напис учиняється на всіх примірниках пра­вочину.

На бажання учасників правочину кожному з них видається по одному примірнику, про що зазначається у тексті договору.

3.1.3. При посвідченні правочинів консул з'ясовує обсяг
цивільної дієздатності фізичних осіб, які є учасниками право­
чинів (стаття 44 Закону України «Про нотаріат», виходячи з то­
го, що цивільною дієздатністю фізичної особи визнається її
здатність своїми діями набувати для себе цивільних прав і са­
мостійно їх здійснювати, а також здатність своїми діями створю­
вати для себе цивільні обов'язки, самостійно їх виконувати та
нести відповідальність у разі їх невиконання.

Повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повноліття).

Повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і працює за трудовим договором, особі, яка займається підприємницькою діяльністю, а також не­повнолітній особі, яка записана матір'ю або батьком дитини.

У разі реєстрації шлюбу фізичної особи, яка не досягла пов­ноліття, вона набуває повної цивільної дієздатності з моменту реєстрації шлюбу.

На підтвердження набуття повної цивільної дієздатності не­повнолітньою особою консулу подаються відповідні документи (трудовий договір, виписка з наказу, свідоцтво про державну реєстрацію фізичної особи — підприємця, свідоцтво про одру­ження, свідоцтво про народження дитини тощо).

562

Додатки

У разі припинення шлюбу до досягнення фізичною особою повноліття, у разі припинення дії трудового договору, припинен­ня фізичною особою здійснення підприємницької діяльності на­бута нею повна цивільна дієздатність зберігається.

Якщо в консула є підстави вважати, що хтось з учасників пра-вочину страждає на хронічний, стійкий психічний розлад, що істотно впливає на здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, зловживає спиртними напоями або нарко­тичними засобами, токсичними речовинами тощо, а відомостей про визнання особи недієздатною чи обмежено дієздатною немає, консул відкладає вчинення правочину і з'ясовує, чи є рішення су­ду про визнання особи недієздатною або обмежено дієздатною, яке набрало законної сили. Якщо таке рішення судом не виносилось, консул повідомляє про своє припущення одну з осіб чи один з ор­ганів, указаних у статті 237 Цивільного процесуального кодексу України, які можуть звернутись до суду із заявою про визнання цієї особи недієздатною або обмежено дієздатною.