Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 40 из 155)

·подружжя;

·членів фермерського господарства, якщо інше не передбаче­но угодою між ними;

·співвласників житлового будинку.

Цей перелік не підлягає розширеному тлумаченню, з чого можна зробити висновок, що в решті випадків при об'єднанні особами своїх земельних ділянок вони стають учасниками спіль­ної часткової власності на землю. При цьому в законодавстві не вказується гранична чисельність суб'єктів права спільної влас­ності на земельну ділянку.

Відповідно до п. 4 ст. 89 Земельного кодексу співвласники зе­мельної ділянки, що знаходиться у спільній сумісний власності, мають право на її поділ або на виділення з неї окремої частини.

Згідно з п. 2 ст. 127 ЗК України, продаж земельних ділянок державної та комунальної власності громадянам та юридичним особам здійснюється на конкурентних засадах (аукціон, кон­курс), крім викупу земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти нерухомого майна, що є власністю покупців цих ділянок. А відповідно до ст. 128, продаж громадянам і юридичним особам земельних ділянок державної, крім земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, які підлягають приватизації, та комуналь­ної власності для потреб, визначених цим Кодексом, провадиться місцевими державними адміністраціями, Радою міністрів Авто­номної Республіки Крим або органами місцевого самоврядування в межах їх повноважень. Продаж громадянам і юридичним осо-

167

Нотаріат в Україні

бам земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, що підля­гають приватизації, здійснюється державними органами прива­тизації у порядку, затвердженому Кабінетом Міністрів України. Громадяни та юридичні особи, зацікавлені у придбанні зе­мельних ділянок у власність, подають заяву (клопотання) до відповідного органу виконавчої влади або сільської, селищної, міської ради, або державного органу приватизації. У заяві зазна­чаються бажане місце розташування земельної ділянки, цільове призначення та її розмір. До заяви додається:

а) державний акт на право постійного користування землею
або договір оренди землі;

б) план земельної ділянки та документ про її надання у разі
відсутності державного акта;

в) свідоцтво про реєстрацію суб'єкта підприємницької діяль­
ності.

Рада міністрів Автономної Республіки Крим, місцева держав­на адміністрація або сільська, селищна, міська рада, державний орган приватизації у місячний термін розглядає заяву і приймає рішення про продаж земельної ділянки або про відмову в прода­жу із зазначенням причин відмови. Особам, які подали заяви (кло­потання) про придбання (купівлю) земельної ділянки, що не пере­буває у їхньому користуванні, продаж цієї ділянки здійснюється не пізніше ЗО днів після розроблення землевпорядною ор­ганізацією проекту відведення земельної ділянки.

Підставою для відмови в продажу земельної ділянки є:

а) неподання документів, необхідних для прийняття рішення
щодо продажу такої земельної ділянки;

б) виявлення недостовірних відомостей у поданих документах;

в) якщо щодо суб'єкта підприємницької діяльності порушена
справа про банкрутство або припинення його діяльності.

Рішення Ради міністрів Автономної Республіки Крим, місце­вої державної адміністрації, сільської, селищної, міської ради, державного органу приватизації про продаж земельної ділянки є підставою для укладання договору купівлі-продажу земельної ділянки.

Продаж земельних ділянок, що перебувають у власності дер­жави, крім земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, що підлягають приватизації, іноземним державам та іноземним юридичним особам здійснюється Кабінетом Міністрів України за погодженням з Верховною Радою України. Продаж земельних ділянок, що перебувають у державній власності, на яких розта-

168

Глава 7. Загальні правила посвідчення правочинів

шовані об'єкти, що підлягають приватизації, іноземним держа­вам та іноземним юридичним особам здійснюється державними органами приватизації за дорученням Кабінету Міністрів Ук­раїни та за погодженням з Верховною Радою України. Продаж зе­мельних ділянок, що перебувають у власності територіальних громад, іноземним державам та іноземним юридичним особам здійснюється відповідними радами за погодженням з Кабінетом Міністрів України.

Продаж земельних ділянок, що перебувають у власності дер­жави та територіальних громад, іноземним юридичним особам допускається за умови реєстрації іноземною юридичною особою постійного представництва з правом ведення господарської діяльності на території України.

Іноземні держави, зацікавлені у придбанні земельних ділянок у власність із земель державної або комунальної власності, пода­ють клопотання до Кабінету Міністрів України.

Іноземні юридичні особи, зацікавлені у придбанні земельних ділянок, подають клопотання до Ради міністрів АРК, обласної, Київської чи Севастопольської міської державної адміністрадії або сільської, селищної, міської ради і державного органу прива­тизації. До клопотання додається договір оренди землі, копія свідоцтва про реєстрацію іноземною юридичною особою постійно­го представництва з правом ведення господарської діяльності на території України.

Розгляд клопотання і продаж земельних ділянок здійснюють­ся сільськими, селищними, міськими радами після отримання по­годження Кабінету Міністрів України. Розгляд клопотання і про­даж земельних ділянок, на яких розташовані об'єкти, що підляга­ють приватизації, здійснюються державними органами привати­зації після отримання погодження Верховної Ради України.

Громадяни та юридичні особи України, а також територіальні громади та держава мають право набувати у власність земельні ділянки на підставі міни, дарування, успадкування та інших цивільно-правових угод.

Діюче законодавство визначає перелік правочинів щодо відчу­ження земельних ділянок, для яких встановлено нотаріальну фор­му посвідчення і які підлягають державній реєстрації. Це, зокрема:

·придбання земельних ділянок, що перебувають у колек­тивній або приватній власності;

·відчуження земельних ділянок, переданих громадянам у приватну власність для ведення особистого підсобного господар-

169

Нотаріат в Україні

ства, будівництва та обслуговування житлового будинку і госпо­дарських будівель (присадибна ділянка), садівництва, дачного і гаражного будівництва;

·придбання громадянами у місцевих рад земельних ділянок у власність для ведення сільського (фермерського) господарства понад площу, що передається безоплатно;

·договори купівлі-продажу, дарування, міни права на зе­мельну частку (пай), посвідченого сертифікатом;

·договори купівлі-продажу земельних ділянок несільсько-господарського призначення для здійснення підприємницької діяльності між відповідними державними адміністраціями, ви­конавчими комітетами, громадянами та юридичними особами України, у статутному фонді яких відсутня будь-яка частка май­на, що знаходиться в загальнодержавній власності;

·договори купівлі-продажу ділянок несільськогосподарсько-го призначення, на яких знаходяться об'єкти нерухомого майна, в тому числі об'єкти незавершеного будівництва та законсерво­вані об'єкти, приватизовані (відчужені) відповідно до законодав­ства України.

Згідно зі ст. 55 Закону України «Про нотаріат», правочини щодо відчуження земельних ділянок посвідчуються за їх місце­знаходженням.

При посвідченні правочинів щодо відчуження земельних діля­нок нотаріус повинен перевірити певні документи щодо права власності на земельну ділянку.

По-перше, згідно зі ст. 125 Земельного кодексу, право влас­ності та право постійного користування на земельну ділянку ви­никає після одержання її власником або користувачем докумен­та, що посвідчує право власності чи право постійного користуван­ня земельною ділянкою, та його державної реєстрації. Таким до­кументом є державний акт, що видається сільськими, селищни­ми, міськими і районними радами. Форми державних актів зат­верджуються Кабінетом Міністрів України. Посвідчуючи догово­ри відчуження землі, нотаріус повинен ретельно ознайомитись з підставами видачі такого акта.

При вчиненні цієї нотаріальної дії нотаріусу слід мати на увазі, що громадяни набувають право власності на землю також з інших правочинів, зокрема, успадковують, отримують в дар то­що. Документи, що посвідчують ці правочини, свідчать про на­буття права власності на земельну ділянку. Проте документом, що підтверджує право власності на земельну ділянку, є держав-

170

Глава 7. Загальні правила посвідчення правочинів

ний акт і тому його потрібно отримати і зареєструвати у визначе­ному законом порядку у відповідній раді.

По-друге, посвідчуючи такий правочин, нотаріус витребує довідку про грошову оцінку землі. Це потрібно, оскільки продаж зе­мельних ділянок здійснюється за ціною, що встановлюється угодою сторін, але вона не може бути нижчою за грошову оцінку землі.

З аналізу статті 2 Закону України «Про оцінку земель» вба­чається, що нормативна грошова оцінка земельних ділянок вико­ристовується для визначення розміру земельного податку, держав­ного мита при міні, спадкуванні та даруванні земельних ділянок згідно із законом, орендної плати за земельні ділянки державної та комунальної власності, втрат сільськогосподарського і лісогоспо­дарського виробництва, а також при розробці показників та ме­ханізмів економічного стимулювання раціонального використан­ня та охорони земель.

У випадках визначення вартості об'єкта оцінки при здій­сненні інших цивільно-правових угод щодо земельних ділянок та прав на них проводиться експертна грошова оцінка.