Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 136 из 155)

Заходи до охорони спадкового майна консул вживає в день надходження до дипломатичного представництва чи консульсь­кої установи України доручення або заяви про наявність спадко­вого майна, що потребує охорони.

3.10.2. Перед ужиттям заходів до охорони спадкового майна
консул установлює факт смерті спадкодавця, місце відкриття
спадщини, наявність майна, його склад та місцезнаходження,
наявність (через Міністерство закордонних справ України) спад­
кової справи за даними Єдиного реєстру заповітів та спадкових
справ.

Про опис спадкового майна консул зобов'язаний повідомити тих спадкоємців, місце проживання або роботи яких йому відоме.

У разі призначення спадкодавцем виконавця заповіту заходи щодо повідомлення спадкоємців про відкриття спадщини вжива­ються виконавцем заповіту.

3.10.3. До здійснення опису спадкового майна консул зо­
бов'язаний з'ясувати, чи були попередньо вжиті заходи до охоро­
ни спадкового майна. Якщо такі заходи було вжито, консул
з'ясовує, ким і коли було опечатано приміщення з майном спад­
кодавця.

3.10.4. Уразі необхідності консул повідомляє про майбутній опис
спадкового майна посадових осіб, представників компетентних ор­
ганів країни перебування консула та інших заінтересованих осіб.

3.10.5. Опис спадкового майна провадиться за участю заінте­
ресованих осіб, якщо вони того бажають, і не менше як двох
свідків. Присутність виконавця заповіту при здійсненні опису
спадкового майна є обов'язковою.

584

Додатки

442. Якщо вжити заходів до охорони спадкового майна не­можливо (спадкоємці або інші особи, які проживали зі спадко­давцем, заперечують проти опису, не пред'являють майно для опису, майно вивезене тощо), консул складає про це акт і повідомляє про це заінтересованих осіб.

443. Про охорону спадкового майна консул складає акт опи­су спадкового майна і передає на зберігання спадкоємцям або іншим особам.

Акт опису складається не менше ніж у трьох примірниках, один з яких залишається у справах консула, який вживав заходів до охорони майна, два інші примірники надсилаються нотаріусу за місцем відкриття спадщини.

В акті опису мають бути зазначені: дата і час складання опису, прізвище, ім'я, по батькові консула, який здійснює опис, назва дипломатичного представництва чи консульської установи Ук­раїни, надходження доручення або заяви (повідомлення) про вжиття заходів до охорони спадкового майна; прізвища, імена, по батькові й адреси осіб, які беруть участь в описі; прізвище, ім'я, по батькові спадкодавця; час його смерті і місцезнаходжен­ня майна, що описується; чи було опечатане приміщення до при­буття консула і ким; чи не була порушена пломба або печатка; докладна характеристика (назва, розмір, номер, рік випуску, колір, сорт та ін.) й оцінка кожного з перерахованих у ньому предметів та процент їх зносу. Оцінка описаних предметів (з ура­хуванням їх зносу) провадиться консулом та особами, які брали участь в описі спадкового майна.

У разі незгоди з оцінкою спадкоємці вправі запросити спеціаліста (оцінювача).

Оплата праці спеціалістів (оцінювачів) здійснюється спад­коємцями.

444. На кожній сторінці акта опису підбивається підсумок кількості речей (предметів) та їх вартості, а після закінчення опи­су — загальний підсумок кількості речей (предметів) і їх вар­тості.

445. До акта опису включається все майно, яке є в будинку (квартирі) померлого. Заяви сусідів та інших осіб про належність їм окремих речей заносяться до акта опису, а заінтересованим особам роз'яснюється порядок вирішення питання про виклю­чення цього майна з акта опису.

3.10.10. Якщо проведення опису переривається або продов­
жується кілька днів, приміщення кожного разу опечатується

585

Нотаріат в Україні

консулом. В акті опису за підписом консула, свідків та інших заінтересованих осіб, які беруть участь в описі майна, із прикла­данням печатки консула робиться запис про причини і час припи­нення опису або його відновлення, а також про стан пломб і печа­ток при наступному розпечатуванні приміщення.

3.10.11. Усі примірники акта опису підписуються консулом,
свідками, хранителем спадкового майна та іншими заінтересова­
ними особами, які брали участь у здійсненні опису, та особою, якій
передано на зберігання це майно, якщо вона була призначена.

У кінці акта опису зазначаються прізвище, ім'я, по батькові, рік народження хранителя, якому передано на зберігання майно, найменування документа, який посвідчує його особу, номер, дата видачі, найменування установи, що видала документ, місце про­живання цієї особи.

Акт опису складається не менше ніж у трьох примірниках. Один примірник видається під розписку хранителеві спадкового майна.

3.10.12. Хранителем спадкового майна може бути призначена
особа з числа спадкоємців, опікунів над майном осіб, визнаних
безвісно відсутніми або місцеперебування яких невідоме, або
інших осіб, визначених спадкоємцями.

Якщо спадкування здійснюється не лише за заповітом, а й за законом, виконавець заповіту, якого призначив спадкодавець, вживає заходів щодо охорони всієї спадщини. На бажання спад­коємців за законом, у разі наявності виконавця заповіту, консул може призначити хранителем майна, що спадкується за законом, з числа інших осіб.

3.10.13. Грошові суми та цінні папери, які залишилися після
померлого, на прохання спадкоємців чи інших заінтересованих
осіб за окремим описом здаються не пізніше наступного після
проведення опису дня в депозит консулу, де перебувають до ви­
дачі спадкоємцям або передання їх відповідному фінансовому ор­
гану в разі визнання спадщини відумерлою та переходу майна у
власність територіальної громади.

Срібло і монетарні метали (золото та метали іридієво-платино­вої групи) у будь-якому вигляді та стані, іноземна валюта і вира­жені в іноземній валюті або монетарних металах платіжні доку­менти та інші цінні папери (акції, облігації, купони до них, век­селі (тратти), боргові розписки, акредитиви, чеки, банківські на­кази, депозитні сертифікати та ін.), вироби із срібла і монетарних металів, дорогоцінного каміння, а також дорогоцінне каміння і

586

Додатки

перли на прохання спадкоємців чи інших заінтересованих осіб здаються на зберігання до банківської установи місцезнаходжен­ня дипломатичного представництва чи консульської установи не пізніше наступного після проведення опису дня.

Зберігання спадкового майна в депозиті консула чи в банку здійснюється за рахунок спадкоємців або інших заінтересованих осіб.

Зазначені цінності, прийняті на зберігання консулом вказани­ми вище способами, реєструються в книзі обліку цінностей (дода­ток 53).

446. Якщо в складі описаного майна виявляться цінні ру­кописи, літературні праці, листи, що мають історичне або науко­ве значення, ці документи за окремим описом здаються на відповідальне зберігання спадкоємцям чи іншим особам. За не­можливості передати перераховане вище майно на відповідальне зберігання воно зберігається у консула до передачі спадкоємцям.

447. Питання про зберігання виявлених у складі майна по­мерлого вибухових речовин і засобів вибуху, боєприпасів, зброї, спеціальних засобів самооборони, заряджених речовинами сльо­зоточивої та дратівливої дії (газових пістолетів, револьверів і пат­ронів до них), вирішується консулом з урахуванням законодав­ства країни його перебування.

При виявленні у складі спадкового майна об'єктів, які перебу­вають на державному обліку як пам'ятники історії і культури, консул повідомляє про це відповідні органи охорони пам'яток історії та культури.

448. У разі виключення спадкового майна з акта опису на останньому робиться спеціальний напис, у якому за підписом консула, а також інших осіб, що підписали акт опису, вказується перелік вилучених предметів. Цей напис скріплюється печаткою консула.

449. Консул попереджає хранителя та інших осіб, яким передано на зберігання чи в управління спадкове майно, про відповідальність у разі розтрати або його приховування, а також про матеріальну відповідальність за заподіяну шкоду.

450. Охорона спадкового майна триває до прийняття спад­щини спадкоємцями, а якщо її не прийнято — до закінчення строку, установленого цивільним законодавством України для прийняття спадщини.

Охорона спадкового майна може тривати після спливу шести місяців з дня відкриття спадщини, якщо до консула через

587

Нотаріат в Україні

Міністерство закордонних справ України надійде повідомлення нотаріуса за місцем відкриття спадщини про прийняття спадщи­ни особами, право спадкування у яких залежить від неприйняття спадщини або відмови від прийняття спадщини іншими спад­коємцями (частина третя статті 1270 Цивільного кодексу Ук­раїни, і якщо до спливу встановленого законом шестимісячного строку для прийняття спадщини залишилось менше трьох місяців (стаття 1276 Цивільного кодексу України).

3.10.19. Заходи до охорони спадкового майна припиняє кон­сул за місцем їх ужиття.

Про припинення охорони спадкового майна консул через Міністерство закордонних справ України попередньо повідомляє нотаріуса за місцем відкриття спадщини.

3.11. Видача свідоцтва про право на спадщину 3.11.1. На май­но, що переходить за правом спадкування до спадкоємців, консу­лом за місцем відкриття спадщини видається свідоцтво про право на спадщину.

Видача свідоцтва провадиться у строки, установлені статтею 1298 Цивільного кодексу України.

Свідоцтва про право на спадщину підлягають обов'язковій реєстрації (через Міністерство закордонних справ України) в Єдиному реєстрі заповітів та спадкових справ у порядку, передба­ченому Положенням про Єдиний реєстр заповітів та спадкових справ.