Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 134 из 155)

·можливий порядок поділу майна, у тому числі в разі розірвання шлюбу;

·використання належного їм обом або одному з них майна для забезпечення потреб їхніх дітей або інших осіб.

Сторони можуть включити до шлюбного договору будь-які інші умови щодо правового режиму майна, якщо останні не супе­речать закону та моральним засадам суспільства.

575

Нотаріат в Україні

3.7.5. Шлюбним договором може бути визначений порядок ко­
ристування житлом. Якщо у зв'язку з укладанням шлюбу один із
подружжя вселяється в житлове приміщення, яке належить дру­
гому з них, подружжя може домовитися про:

·порядок користування ним;

·звільнення житлового приміщення тим із подружжя, хто вселився в нього, в разі розірвання шлюбу, з виплатою грошової компенсації або без неї;

·проживання у житловому приміщенні, яке належить одно­му з них чи є спільною власністю їх та їхніх родичів.

3.7.6. Умовами шлюбного договору може бути передбачена
можливість надання утримання одному з подружжя незалежно
від непрацездатності та потреби в матеріальній допомозі на умо­
вах, визначених у договорі, а також можливість припинення пра­
ва на утримання одного з подружжя у зв'язку з одержанням ним
майнової (грошової) компенсації.

Якщо у шлюбному договорі визначені умови, розмір та строки виплати аліментів, то в разі невиконання одним із подружжя сво­го обов'язку за договором аліменти можуть стягуватися на підставі виконавчого напису консула в порядку, установленому підрозділом 3.17 цього Положення.

3.7.7. Шлюбний договір не може регулювати особисті відноси­
ни подружжя, а також особисті відносини між ними та дітьми.
Шлюбний договір не може зменшувати обсягу прав дитини, які
встановлені Сімейним кодексом України, а також ставити одного
з подружжя у надзвичайно невигідне матеріальне становище.

За шлюбним договором не може передаватися у власність од­ному з подружжя нерухоме майно та інше майно, право на яке підлягає державній реєстрації.

3.7.8. Умови шлюбного договору можуть бути змінені за дого­
вором сторін, який підлягає нотаріальному посвідченню.

Одностороння зміна умов шлюбного договору не допускається. На вимогу одного з подружжя шлюбний договір може бути зміне­ний лише за рішенням суду.

3.7.9. Подружжя має право відмовитися від шлюбного договору.
У разі відмови подружжя від шлюбного договору права та

обов'язки, встановлені шлюбним договором, припиняються в день подання консулу письмової заяви про відмову від договору, справжність підписів на якій має бути засвідчена в нотаріально­му порядку.

576

Додатки

На підставі заяви консул припиняє дію шлюбного договору, про що робить відповідні відмітки на всіх примірниках договору та відмітку в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій (статті 651, 654 Цивільного кодексу України.

3.7.10. На вимогу одного з подружжя шлюбний договір може бути розірваний лише за рішенням суду.

3.8. Посвідчення заповітів.

3.8.1. Консул посвідчує заповіти дієздатних фізичних осіб, які
складені відповідно до вимог статтей 1233-1257 Цивільного ко­
дексу України та особисто подані консулу.

Посвідчення заповіту через представників не допускається.

3.8.2. Заповіт має бути складений у письмовій формі, із зазна­
ченням місця і часу складення заповіту, дати та місця народжен­
ня заповідача та підписаний власноручно заповідачем.

Заповідач може написати заповіт власноручно або за допомо­гою загальноприйнятих технічних засобів.

Консул може на прохання заповідача записати заповіт з його слів власноручно або за допомогою загальноприйнятих техніч­них засобів. У цьому разі заповіт має бути вголос прочитаний за­повідачем, про що останній зазначає перед своїм підписом.

Якщо заповідач унаслідок фізичної вади, хвороби або з будь-яких інших причин не може власноручно підписати заповіт, за його дорученням, у його присутності та в присутності запроше­них ним двох свідків він може бути підписаний іншою фізичною особою за правилами, викладеними в підпункті 2.6 цього Поло­ження. У цьому разі консул установлює особу свідків та фізичної особи, яка підписала заповіт, засвідчує справжність їх підписів, про що зазначає у посвідчувальному написі на заповіті.

Фізична особа, на користь якої заповідається майно, не вправі підписувати заповіт за заповідача.

3.8.3. На бажання заповідача його заповіт може бути посвідче­
ний при свідках.

Свідками можуть бути особи з повною цивільною дієздат­ністю.

Свідками не можуть бути:

·консул;

·особи, на користь яких складено заповіт;

·члени сім'ї та близькі родичі спадкоємців за заповітом;

·особи, які не можуть прочитати або підписати заповіт. Текст заповіту має містити відомості про особу свідків, а саме:

прізвище, ім'я, по батькові кожного з них, дату народження,

577

Нотаріате Україні

місце проживання, реквізити паспорта чи іншого документа, на підставі якого було встановлено особу свідка.

Свідки, при яких посвідчено заповіт, зачитують його вголос та ставлять свої підписи на ньому.

433. При посвідченні заповіту від заповідача не вимагається подання доказів, які підтверджують його право на майно, що за­повідається, крім випадків посвідчення заповітів подружжя.

434. Заповіт має бути складений так, щоб розпорядження за­повідача не викликало незрозумілостеи чи суперечок після відкриття спадщини.

За заповітом майно може бути заповідане тільки у власність. Проте заповідач може покласти на спадкоємця, до якого перехо­дить житловий будинок, квартира або інше нерухоме чи рухоме майно, обов'язок надати іншій особі право користування цим майном або певною його частиною.

Заповідач може обумовити виникнення права на спадщину в особи, яка призначена в заповіті, наявністю певної умови як пов'язаної, так і не пов'язаної з її поведінкою (наявність інших спадкоємців, проживання у певному місці, народження дитини, здобуття освіти тощо).

Умова, визначена в заповіті, має існувати на час відкриття спадщини і є недійсною, якщо вона суперечить закону або мо­ральним засадам суспільства.

435. До заповіту може бути включено розпорядження немай-нового характеру (наприклад, розпорядження особистими папе­рами, визначення місця і форми здійснення ритуалу поховання заповідача, бажання призначити опікуном над малолітньою ди­тиною або піклувальником над неповнолітньою дитиною певну фізичну особу, виконання дій, спрямованих на здійснення певної суспільно корисної мети, тощо).

436. Консул при посвідченні заповіту зобов'язаний роз'яснити заповідачу зміст статті 1241 Цивільного кодексу України про пра­во на обов'язкову частку в спадщині та зміст статті 1307 Цивіль­ного кодексу України щодо нікчемності заповіту на майно, яке є предметом спадкового договору.

437. Консули посвідчують секретні заповіти, не ознайомлю­ючись з їх змістом.

Секретний заповіт подається консулу особою, що його склала, у заклеєному конверті. Конверт, у якому міститься секретний за­повіт, має бути підписаний власноручно заповідачем у присут­ності консула.

578

Додатки

Якщо підпис на конверті проставлений заповідачем не в при­сутності консула, заповідач повинен особисто підтвердити, що підпис на конверті зроблений ним, та в присутності консула прос­тавити на окремому аркуші свій підпис, з тим щоб консул міг пе­ревірити тотожність цього підпису.

Консул учиняє на конверті, у якому міститься секретний за­повіт, посвідчувальний напис про засвідчення справжності підпи­су заповідача, скріплює його печаткою, реєструє цю нотаріальну дію в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій і в присутності за­повідача вміщує його в інший конверт, який також опечатує і заз­начає на ньому прізвище, ім'я, по батькові, дату народження за­повідача і дату прийняття на зберігання цього заповіту.

Секретний заповіт приймається консулом на зберігання без складання опису.

3.8.9. У разі одержання повідомлення про відкриття спадщи­
ни і свідоцтва про смерть заповідача консул, у якого зберігається
секретний заповіт, призначає день оголошення змісту цього за­
повіту.

Про день та час оголошення змісту заповіту консул повідомляє членів сім'ї та родичів спадкодавця, якщо їхнє місце проживан­ня відоме, або робить про це повідомлення в друкованих засобах масової інформації.

3.8.10. Консул у присутності заінтересованих осіб та двох
свідків розпечатує конверт, у якому зберігався секретний за­
повіт, конверт із секретним заповітом та оголошує його зміст.

Про оголошення секретного заповіту складається протокол, який підписують консул та свідки (додаток 49).

У протоколі зазначаються: дата, час та місце складання прото­колу про оголошення секретного заповіту; дата та номер за реєстром засвідчення справжності підпису заповідача, прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання осіб, присутніх при оголо­шенні, у тому числі свідків; стан конвертів, у яких містився сек­ретний заповіт, а також відтворюється весь текст заповіту. У про­токолі можуть бути зазначені й інші істотні обставини оголошен­ня заповіту.

3.8.11. Протокол про оголошення секретного заповіту прочи­
тується свідками до його підписання. Справжність підписів
свідків на протоколі нотаріально засвідчується.

Якщо в призначений для оголошення секретного заповіту день з'являться не всі заінтересовані особи, консул оголошує зміст секретного заповіту тим особам, що з'явилися.

579

Нотаріат в Україні

У разі з'явлення заінтересованої особи після оголошення за­повіту консул може ознайомити її з протоколом оголошення сек­ретного заповіту лише в разі, якщо вона входить до кола спад­коємців за цим заповітом. Про ознайомлення такого спадкоємця з протоколом на останньому проставляється відповідна відмітка, яка підписується цим спадкоємцем.