Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 139 из 155)

Спадкоємець, який з'явився після спливу строку для прий­няття спадщини та до її перерозподілу, за письмовою згодою спадкоємців, які прийняли спадщину, подає консулу за місцем відкриття спадщини заяву про її прийняття.

Такі спадкоємці мають право вимагати передання їм у натурі частини майна, яке збереглося, або сплати грошової компенсації. Перерозподіл спадщини здійснюється після видачі свідоцтв про право на спадщину за письмовою згодою всіх спадкоємців відповідно до вимог статті 1280 Цивільного кодексу України, але до державної реєстрації права власності, якщо свідоцтва видані на об'єкти нерухомого майна.

Спадкоємцям після повернення ними раніше виданих свідоцтв про право на спадщину видаються нові свідоцтва.

Договір поділу спадкового майна укладається за письмовою заявою спадкоємців, оформленою відповідно до вимог підпункту 3.11.6 цього Положення та з урахуванням статей 1278—1279 Цивільного кодексу України.

Визначені у договорі поділу реальні частини спадкового майна повинні відповідати ідеальним часткам, на які видано свідоцтво про право на спадщину. Якщо вартість часток, виділених в на­турі, не відповідає вартості ідеальних часток, можлива грошова компенсація.

3.11.31. Консулом ведуться книга обліку спадкових справ (до­
даток 53) та алфавітна книга спадкових справ (додаток 54).

У книзі обліку спадкових справ реєструються: заяви про прий­няття спадщини, про відкликання заяви про прийняття спадщи­ни, про видачу свідоцтв про право на спадщину, про відмову від спадщини, про відкликання заяви про відмову від спадщини; зая­ва спадкоємця про одержання частини вкладу спадкодавця у бан­ку (фінансовій установі); претензії кредиторів, а також заяви про вжиття заходів до охорони спадкового майна, за якими були вжиті ці заходи; заяви про укладання договору про управління спадщи­ною; заява про видачу свідоцтва виконавцю заповіту; заява вико­навця заповіту про відмову від здійснення своїх повноважень; зая­ва відказоодержувача про відмову від заповідального відказування

597

Нотаріат в Україні

тощо. На підставі однієї із перерахованих заяв, зареєстрованої пер­шою, заводиться спадкова справа на ім'я померлого.

Усі наступні заяви (додаткові, від інших спадкоємців і креди­торів) також реєструються в книзі обліку спадкових справ під са­мостійними номерами та в хронологічному порядку.

На всіх заявах зазначаються час їх надходження та номер спадкової справи.

У спадкову справу підшиваються документи, які були витре­бувані від спадкоємців, юридичних осіб, подані іншими, крім спадкоємців, фізичними особами, а також примірник договору про управління спадщиною, договору про зміну черговості одер­жання права на спадкування, примірник договору про зміну розміру частки в спадщині, свідоцтва виконавця заповіту, свідоцтва про право на спадщину тощо.

Консул за даними Єдиного реєстру заповітів та спадкових справ (через Міністерство закордонних справ України) перевіряє наявність заведеної спадкової справи. Якщо така спадкова спра­ва заведена за місцем відкриття спадщини, консул відмовляє у прийнятті заяви (іншого документа), рекомендуючи заявнику подати її за місцезнаходженням цієї справи, а в разі потреби — вимагає цю справу для подальшого провадження.

3.11.32. Усі заведені спадкові справи та відомості про списан­ня спадкової справи до архіву підлягають обов'язковій реєстрації в Єдиному реєстрі заповітів та спадкових справ у порядку, перед­баченому Положенням про Єдиний реєстр заповітів та спадкових справ.

Консул до закінчення строку для прийняття спадщини може видати спадкоємцеві дозвіл на одержання частини вкладу спад­кодавця у банку (фінансовій установі), якщо це викликано обста­винами, які мають істотне значення.

3.12. Засвідчення вірності копій (фотокопій) документів і ви­тягів з них.

3.12.1. Консули засвідчують вірність копій (фотокопій) доку­ментів, виданих юридичними особами, за умови, що ці докумен­ти не суперечать законові, мають юридичне значення і засвідчен­ня вірності їх копій (фотокопій) не заборонено законом.

Вірність копії (фотокопії) документа, виданого фізичною осо­бою, засвідчується у тих випадках, коли справжність підпису фізичної особи на оригіналі цього документа засвідчена консу­лом, нотаріусом або посадовою особою відповідного органу місце­вого самоврядування або за місцем роботи, навчання, проживан-

598

Додатки

ня чи лікування фізичної особи та скріплена печаткою відпо­відного органу.

Забороняється засвідчувати вірність копій паспорта, доку­ментів, що його замінюють, військового квитка, депутатського посвідчення, службових посвідчень та інших документів, зніман­ня копії з яких не допускається.

Не допускається засвідчення вірності копії (фотокопії) з доку­мента, в якому стверджуються обставини, право посвідчення яких належить відповідному державному органові, а також засвідчення вірності копії (фотокопії) з додатка без пред'явлення основного документа (витяг із залікової відомості).

3.12.2. Вірність копії з копії документа може бути засвідчена
консулом, якщо вірність копії (фотокопії) засвідчена в нотаріаль­
ному порядку або якщо ця копія видана юридичною особою, що
видала оригінал документа. В останньому випадку копія доку­
мента має бути викладена на бланку юридичної особи з прикла­
денням печатки і з відміткою про те, що оригінал документа пе­
ребуває в справах юридичної особи, яка видала документ.

Вірність копії з копії рішення суду (наприклад, витяг з нього) може бути засвідчена консулом за наявності відмітки про те, що це рішення набрало законної сили і що оригінал рішення міститься в суді з зазначенням номера справи.

Не може бути засвідчена копія документа з копії копії цього самого документа. Вірність копії з копії певного документа може бути засвідчена лише один раз.

463. Засвідчення консулами копій офіційних документів, які видаються органами реєстрації актів цивільного стану громадян для подальшого використання за кордоном, здійснюється лише після попередньої легалізації оригіналів цих документів або прос­тавляння апостиля (Інструкція про порядок консульської ле­галізації офіційних документів в Україні і за кордоном, затвердже­на наказом Міністерства закордонних справ України від 04.06.2002 № 113, зареєстрована 26.06.2002 за № 535/6823, та Правила прос­тавляння апостиля на офіційних документах, призначених для використання на території інших держав, затверджені наказом Міністерства закордонних справ України, Міністерства освіти та науки України, Міністерства юстиції України від 05.12.2003 № 237/803/151/5,зареєстрованівМЮУ 12.12.2003 за№ 1151/8472.

464. Достовірність витягу може бути засвідчена лише в тому разі, коли його зроблено з документа, в якому міститься рішення

599

Нотаріат в Україні

кількох не зв'язаних між собою питань. Витяг має відтворювати повний текст частини документа з певного питання.

При виготовленні витягу з багатосторінкового документа обов'язково відтворюється текст першої та останньої сторінок, які дають змогу ідентифікувати документ, справжність витягу з якого засвідчується.

Засвідчення вірності витягу з документа здійснюється за пра­вилами, викладеними в підпунктах 3.12.1, 3.12.2 цього Поло-•кєння.

3.12.5. Консул зобов'язаний звірити з оригіналом копію (фо­токопію) чи витяг з документа, вірність яких він засвідчує.

3.13. Засвідчення справжності підпису на документах.

3.13.1. Консул засвідчує справжність підпису на документах,
зміст яких не суперечить законові і які не мають характеру угод та
не містять у собі відомостей, що паплюжать честь і гідність людини.

На правочині може бути засвідчена справжність підпису особи, що підписалась за іншу особу, яка не могла це зробити власноруч­но внаслідок фізичної вади, хвороби або з інших поважних при­чин. У цьому разі консул встановлює особу як того, хто підписав­ся, так і того, за кого ця особа підписалася. Про причини, з яких фізична особа, заінтересована в учиненні нотаріальної дії, не мог­ла підписати документ, зазначається в посвідчувальному написі.

3.13.2. Консул, засвідчуючи справжність підпису, не посвідчує
факти, викладені в документі, а лише підтверджує, що підпис
зроблений певною особою.

465. Консул не може засвідчувати справжність підпису фізичної особи на документі, в якому стверджуються обставини, право посвідчення яких належить лише відповідному державно­му органові (час народження, шлюбу, смерті, наявність хвороби, інвалідності, права власності на майно тощо). Справжність підпису на зазначеному документі може бути засвідчена в разі, якщо документ призначений для подання до компетентних ор­ганів іншої держави.

466. За наявності технічних можливостей роботи з елект­ронними документами консул засвідчує справжність електронно­го цифрового підпису на таких документах за правилами, перед­баченими підпунктом 2.8 цього Положення, та вчиняє посвідчу-вальний напис.

3.14. Засвідчення вірності перекладу.

3.14.1. Консул засвідчує вірність перекладу документа з однієї мови на іншу, якщо він знає відповідні мови.

600

Додатки

Якщо консул не знає відповідних мов (однієї з них), переклад документа може бути зроблено перекладачем, справжність підпису якого засвідчує консул у порядку, установленому підрозділом 3.13 цього Положення. При цьому перекладач поряд з документом, що встановлює його особу, повинен представити документ, який стверджує його кваліфікацію та знання відповідної мови.

3.14.2. Якщо при вчиненні нотаріальної дії (посвідчення пра-вочину, засвідчення справжність копії та ін.) одночасно вчи­няється й переклад на іншу мову, то переклад вміщується поруч з оригіналом правочину, копією тощо на одній сторінці, розділеній вертикальною рискою таким чином, щоб оригіналь­ний текст розташовувався на лівому боці, а переклад — на право­му. Переклад має бути зроблений з усього тексту документа, що перекладається, і закінчуватися підписами. Під перекладом уміщується підпис перекладача. Посвідчувальний напис викла­дається під текстами документа і перекладу з нього.