Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 147 из 155)

54. Якщо під час опису спадкового майна виявляться речі, які в зв'язку із зносом не являють ніякої цінності, посадова особа ви-

631

Нотаріат в Україні

конавчого комітету за згодою спадкоємців або фінансового орга­ну, коли опис провадиться без участі спадкоємців, не включає до акта опису цих речей, а за окремим описом передає їх для зни­щення або на заготівельну базу утильсировини.

Якщо серед спадкового майна виявляться харчові продукти, посадова особа виконавчого комітету передає їх спадкоємцям. Якщо опис провадиться без участі спадкоємців — продукти дов­гострокового терміну зберігання передаються відповідним ор­ганізаціям для реалізації. Передача провадиться за окремим ак­том, який підписує, крім посадової особи виконавчого комітету та понятих, спадкоємець або представник тієї організації, якій передані продукти.

55. Грошові суми та цінні папери, які залишилися після по­мерлого, за проханням спадкоємців чи інших заінтересованих осіб, за окремим описом здаються не пізніше наступного, після проведення опису, дня на депозит державної нотаріальної конто­ри, де знаходяться до видачі спадкоємцям або передачі відповідному фінансовому органу у випадку переходу спадкового майна державі за правом спадкоємства.

Срібло і монетарні метали (золото та метали іридієво-платино­вої групи) в будь-якому вигляді та стані, іноземна валюта і вира­жені в іноземній валюті або монетарних металах платіжні доку­менти та інші цінні папери (акції, облігації, купони до них, век­селі (тратти), боргові розписки, аккредитиви, чеки, банківські накази, депозитні сертифікати та ін.), вироби із срібла і монетар­них металів, дорогоцінних каменів, а також дорогоцінні камені і перли на прохання спадкоємців чи інших заінтересованих осіб здаються не пізніше наступного, після проведення опису, дня на зберігання до відповідної банківської установи.

Зберігання спадкового майна на депозиті державної но­таріальної контори чи у банку здійснюється за рахунок спад­коємців або інших заінтересованих осіб. За бажанням спад­коємців чи інших заінтересованих осіб цінності, перераховані у частинах першій та другій цього пункту, можуть бути передані спадкоємцям або іншим особам згідно з пунктом 56 цієї Інструкції.

Якщо в складі описаного майна виявляться цінні рукописи, літературні праці, листи, що мають історичне або наукове значен­ня, ці документи за окремим описом здаються на відповідальне зберігання спадкоємцям чи іншим особам або відповідним устано­вам (інституту, музею тощо). При неможливості передати перера-

632

Додатки

ховане вище на відповідальне зберігання посадова особа виконав­чого комітету опечатує документи або сховище з документами.

Виявлені у складі майна померлого вибухові речовини і засоби вибуху, боєприпаси, зброя, спеціальні засоби самооборони, за­ряджені речовинами сльозоточивої та дратівливої дії (газові пістолети, револьвери і патрони до них) здаються органам внутрішніх справ за окремим описом.

При виявленні у складі спадкового майна об'єктів, які перебу­вають на державному обліку як пам'ятники історії і культури, посадова особа виконавчого комітету повідомляє про це відповідні органи охорони пам'яток історії та культури*.

506. При вилученні спадкового майна з акта опису на останньому робиться спеціальний напис, в якому за підписом посадової особи виконавчого комітету, а також інших осіб, що підписали акт опису, дається перелік вилучених предметів. Цей напис скріплюється пе­чаткою виконавчого комітету відповідної Ради народних депутатів.

507. При наявності в складі спадщини майна, що потребує уп­равління (жилий будинок, квартира, худоба тощо), а також у ви­падку пред'явлення позову кредиторами спадкодавця до прий­няття спадщини спадкоємцями, в населених пунктах, де немає державної нотаріальної контори, посадова особа виконавчого комітету призначає хранителя майна, про що виносяться поста­нова за підписом посадової особи виконавчого комітету.

508. Посадова особа виконавчого комітету попереджає храните­ля та інших осіб, яким передане на зберігання спадкове майно, про кримінальну відповідальність за статтею 182 Кримінального кодексу в разі розтрати або утаювання його, а також про ма­теріальну відповідальність за заподіяну шкоду. Про зроблене по­передження від зазначених осіб відбирається підписка. Підписка може бути викладена на акті опису спадкового майна, за яким во­но передається на зберігання, або на постанові про призначення хранителя спадкового майна.

509. Охорона спадкового майна триває до прийняття спадщини всіма спадкоємцями, а якщо її не прийнято — до закінчення строку, встановленого цивільним законодавством України для прийняття спадщини.

* Див. Постанову Верховної Ради України від 17.06.1992 р. «Про право власності на окремі види майна» // Відомості Верховної Ради України. — 1992 р., Т 35. — Ст. 517); Положення про порядок продажу, придбання, реєстрації, обліку і засто­сування спеціальних засобів самооборони, заряджених речовинами сльозоточивої та дратівливої дії, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.1993 р. № 706 // ЗП. — 1994. — ТІ. — Ст. 17.

633

Нотаріат в Україні

Заходи охорони спадкового майна припиняє державний но­таріус або посадова особа виконавчого комітету ради народних де­путатів, які вживали їх. Якщо місце відкриття спадщини і місце вжиття заходів до охорони спадкового майна різні, про припи­нення охорони спадкового майна попередньо повідомляється дер­жавний нотаріус за місцем відкриття спадщини.

60. Акт опису спадкового майна та окремі описи, які складають­
ся під час вжиття заходів охорони спадкового майна, реєструються
в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій під окремими номерами.

Глава З Накладання заборони відчуження нерухомого майна

61. Посадова особа виконавчого комітету за місцезнаходжен­
ням жилого будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража,
іншого нерухомого майна чи розташування земельної ділянки
накладають заборону їх відчуження:

1) за повідомленням установи банку, підприємства чи ор­
ганізації про видачу громадянину позички на будівництво,
капітальний ремонт чи купівлю житлового будинку;

510. за повідомленням приватного нотаріуса про посвідчення до­говору про заставу житлового будинку, квартири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна;

511. в усіх інших випадках, передбачених законом.

512. Накладання заборони провадиться шляхом вчинення на­пису про це за встановленою формою (додаток № 28) на повідом­ленні установи банку, підприємства або організації про видачу позички або на повідомленні приватного нотаріуса про посвідчен­ня договору застави. Один примірник повідомлення з написом посадової особи виконавчого комітету про накладання заборони надсилається відповідній установі банку, підприємству або ор­ганізації, що видали позичку, а другий — залишається у вико­навчому комітеті відповідної ради народних депутатів, яким нак­ладено заборону відчуження, і підшивається до наряду (справи).

513. Накладання заборони реєструється посадовою особою ви­конавчого комітету в реєстрі для реєстрації заборон. У цьому ж реєстрі реєструються повідомлення судових і слідчих органів про накладання арешту на нерухоме майно (додаток № 2).

При накладанні заборони чи арешту робиться запис в ал­фавітній книзі обліку заборон відчуження і арештів нерухомого майна (додаток № 3).

634

Додатки

64. Одержавши повідомлення установи банку, підприємства чи
організації про погашення позички, повідомлення про припинен­
ня договору застави посадова особа виконавчого комітету знімає
заборону відчуження житлового будинку, квартири, дачі, садового
будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна.

Про зняття заборони, а також про зняття судовими або слідчи­ми органами накладеного ними арешту на нерухоме майно поса­дова особа виконавчого комітету робить відповідні відмітки в реєстрі для реєстрації заборон і арештів та в алфавітній книзі обліку заборон відчуження і арештів нерухомого майна. Повідом­лення судових або слідчих органів про зняття арешту залиша­ються у справах виконавчого комітету ради народних депутатів.

Глава 4 Засвідчення вірності копій документів і виписок з них

65. Посадові особи виконавчих комітетів, які вчиняють но­
таріальні дії, засвідчують вірність копій документів, виданих
підприємствами, установами і організаціями за умови, що ці до­
кументи не суперечать законові, мають юридичне значення і
засвідчення вірності їх копій не заборонено законом.

Вірність копії документа, виданого громадянином, засвідчуєть­ся у тих випадках, коли справжність підпису громадянина на оригіналі цього документа засвідчена нотаріусом або посадовою особою виконавчого комітету ради народних депутатів чи підприємством, установою, організацією за місцем роботи, навчан­ня, проживання або лікування громадянина.

Забороняється засвідчувати вірність копій паспорта, доку­ментів, що його замінюють, військового квитка, депутатського посвідчення, службових посвідчень та інших документів, зняття копій з яких не допускається.

66. Вірність копії з копії документа може бути засвідчена по­
садовою особою виконавчого комітету, якщо вірність копії
засвідчена в нотаріальному порядку або якщо ця копія видана
підприємством, установою, організацією, що видали оригінал до­
кумента. В останньому випадку копія документа повинна бути
викладена на бланку даного підприємства, установи, організації
з прикладенням печатки і з відміткою про те, що оригінал доку­
мента знаходиться на даному підприємстві, в установі, ор­
ганізації.