Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 128 из 155)

1.7. Мова нотаріального діловодства визначається у відпо­
відності до статті 10 Конституції України та статті 20 Закону Ук­
раїнської РСР «Про мови». Якщо особа, яка звернулася за вчи­
ненням нотаріальної дії, не знає мови, якою ведеться діловод­
ство, тексти оформлюваних документів мають бути перекладені
їй консулом або перекладачем у письмовій або усній формі, про
що зазначається в посвідчувальному написі.

Особа, що не володіє мовою, якою виготовлений документ, підписується тією мовою, яку вона знає.

2. Загальні правила вчинення нотаріальних дій

2.1. Нотаріальні дії вчиняються у приміщенні дипломатично­го представництва та консульської установи. В окремих випад­ках, коли фізична особа не може з'явитися в зазначене приміщення, а також коли того вимагають особливості вчинюва­них нотаріальних дій, нотаріальні дії можуть бути вчинені поза вказаними приміщеннями, але в межах території діяльності дип-

550

Додатки

ломатичного представництва або консульської установи, у межах консульського округу.

Якщо нотаріальна дія вчиняється поза приміщенням дипло­матичного представництва чи консульської установи України, у посвідчувальному написі та в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій записується місце вчинення нотаріальної дії (удома, у лікарні тощо) із зазначенням адреси, а також часу вчинення нотаріальної дії та причин, з яких нотаріальна дія була вчинена поза вказани­ми приміщеннями.

2.2. Нотаріальні дії вчинюються в день пред'явлення всіх не­
обхідних для цього документів, сплати консульського збору і
відшкодування фактичних витрат.

Вчинення нотаріальної дії може бути відкладене в разі не­обхідності витребування додаткових відомостей або документів від фізичних та юридичних осіб або направлення документів на експертизу, а також якщо відповідно до закону консул повинен упевнитись у відсутності в зацікавлених осіб заперечень проти вчинення цієї дії.

Строк, на який відкладається вчинення нотаріальної дії у цих випадках, не може перевищувати одного місяця.

За заявою зацікавленої особи, яка бажає звернутися до суду для оспорювання права або факту, про посвідчення яких просить інша зацікавлена особа, учинення нотаріальної дії повинно бути відкладене на строк не більше десяти днів.

Якщо за цей строк від суду не буде одержано повідомлення про надходження заяви, нотаріальна дія повинна бути вчинена.

У разі одержання від суду через Міністерство закордонних справ України повідомлення про надходження заяви зацікавле­ної особи, яка оспорює право або факт, про посвідчення якого просить інша зацікавлена особа, учинення нотаріальної дії зупи­няється до вирішення справи судом.

Законодавством України можуть бути встановлені й інші підстави для відкладення і зупинення нотаріальних дій.

2.3. При вчиненні нотаріальних дій консул установлює особу
учасників цивільних правовідносин, які особисто звернулися за
вчиненням нотаріальних дій.

Встановлення особи здійснюється за паспортом або іншими до­кументами, які унеможливлюють будь-які сумніви щодо особи громадянина.

Особа неповнолітнього до 16 років встановлюється за свідоцт­вом про народження за умови письмового підтвердження батька­ми (одним із батьків) особи їх дитини та своєї особи.

551

Нотаріат в Україні

Засвідчення справжності підпису на такій заяві консулом не здійснюється.

У разі якщо за фізичну особу, яка у зв'язку з хворобою або фізичною вадою не може власноручно підписати правочин чи інший документ, його підписує інша фізична особа, консул вста­новлює як особу громадянина, що бере участь у такій нотаріальній дії, так і особу громадянина, який підписався за нього.

Відомості про документ (його реквізити), на підставі якого вста­новлюється особа, уносяться консулом до реєстру для реєстрації нотаріальних дій.

2.4. При посвідченні правочинів з'ясовується обсяг цивільної
дієздатності фізичних та юридичних осіб, які беруть участь у них.

У разі укладання правочинів представником перевіряються його повноваження.

Довіреність, яка надає повноваження представникові, подаєть­ся консулу. Консул зобов'язаний перевірити через Міністерство закордонних справ України за допомогою Єдиного реєстру дору­чень, посвідчених у нотаріальному порядку на території України, дійсність довіреності на право розпорядження майном, у тому числі транспортними засобами, про що після отримання відповіді на примірнику довіреності або її копії, що залишаються у справах консула, робиться відмітка про перевірку дійсності довіреності за даними Єдиного реєстру доручень, посвідчених у нотаріальному порядку, з обов'язковим зазначенням ідентифікаторного номера перевірки.

412. При посвідченні правочинів і вчиненні деяких інших но­таріальних дій у випадках, передбачених законодавством Ук­раїни, консул перевіряє справжність підписів учасників право­чинів та інших осіб, які звернулися за вчиненням нотаріальної дії.

413. Нотаріально посвідчувані правочини, а також заяви та інші документи підписуються у присутності консула. Якщо правочин, заява чи інший документ підписаний за відсутності консула, гро­мадянин повинен особисто підтвердити, що документ підписаний ним, та в присутності консула проставити на окремому аркуші свій підпис з тим, щоб консул міг перевірити тотожність цих підписів.

414. Якщо фізична особа у зв'язку з хворобою або фізичною ва­дою не може власноручно підписати правочин, заяву чи інший до­кумент, за її дорученням і в її присутності та в присутності консу­ла ці документи може підписати інша особа. Про причини, з яких фізична особа, зацікавлена у вчиненні нотаріальної дії, не могла підписати документ, зазначається у посвідчувальному написі.

552

Додатки

Правочин не може підписувати особа, на користь або за учас­тю якої його посвідчено.

Дієздатна фізична особа, яка за станом здоров'я не може са­мостійно здійснювати свої права та виконувати обов'язки, має право обрати собі помічника.

Якщо глуха, німа або глухоніма фізична особа, що звернулася за вчиненням нотаріальної дії, письменна, вона сама прочитує доку­мент і підписує його. Якщо така особа неписьменна, то при вчи­ненні нотаріальної дії обов'язково повинна бути присутня письмен­на особа, яка може порозумітися з глухою, німою або глухонімою особою і посвідчити своїм підписом, що зміст правочину, заяви чи іншого документа відповідає волі учасника нотаріальної дії.

2.8. Застосування електронного цифрового підпису (згідно із За­коном України «Про електронний цифровий підпис» на правочи-нах здійснюється консулом при наявності технічних можливостей роботи з електронними документами на підставі попередньої пись­мової згоди підписувача на застосування електронного цифрового підпису. Заява повинна містити перелік правочинів, на яких засто­совуватиметься електронний цифровий підпис.

У разі застосування електронного цифрового підпису консул повинен встановити особу підписувача та перевірити його дієздатність, а також обсяг правоздатності юридичної особи та повноважень її представника.

Перевірка цілісності електронного документа (згідно із Зако­ном України «Про електронний цифровий підпис» здійснюється шляхом перевірки електронного цифрового підпису.

Як оригінал електронного документа не можуть бути застосо­вані свідоцтво про право на спадщину; документ, який відповідно до законодавства може бути створений лише в одному оригіналь­ному примірнику, крім випадків існування централізованого сховища оригіналів електронних документів та інших випадків, передбачених законом.

Чинність і належність відкритого ключа підписувачу пе­ревіряється за допомогою посиленого сертифіката ключа, вида­ного акредитованим центром сертифікації ключів.

Посилений сертифікат ключа повинен містити такі обов'яз­кові дані:

— найменування та реквізити центру сертифікації ключів
(центрального засвідчувального органу, засвідчувального центру);

·зазначення, що сертифікат виданий в Україні;

·унікальний реєстраційний номер сертифіката ключа;

553

Нотаріат в Україні

·основні дані (реквізити) підписувача — власника особисто­го ключа;

·дату і час початку та закінчення строку чинності сертифіката;

·відкритий ключ;

·найменування криптографічного алгоритму, що використо­вується власником особистого ключа;

— інформацію про обмеження використання підпису.
Посилений сертифікат ключа, крім обов'язкових даних, які

містяться в сертифікаті ключа, повинен мати ознаку посиленого сертифіката ключа.

Посилений сертифікат ключа може бути як в електронній формі, так і у формі документа на папері.

2.9. При посвідченні договорів майнового характеру консулом у текстах договорів зазначаються: для юридичних осіб резидентів — відомості про найменування, місцезнаходження та іден­тифікаційний код згідно з Єдиним державним реєстром підпри­ємств та організацій України; для нерезидентів — найменування, місцезнаходження та державу, де зареєстровано юридичну особу; для фізичних осіб громадян України — прізвище, ім'я, по бать­кові, адресу постійного місця проживання та ідентифікаційний номер згідно з Державним реєстром фізичних осіб — платників податків та інших обов'язкових платежів; для іноземців, осіб без громадянства — прізвище, ім'я, по батькові (за наявності), громадянство, адресу постійного місця проживання за межами України.

На підтвердження наявності ідентифікаційного номера (коду) консулу подається відповідна, завірена уповноваженою особою, довідка або витяг, копія (фотокопія) якої(го) долучається до примірника договору, який залишається у справах нотаріуса.

В осіб, які через свої релігійні або інші переконання відмовля­ються від прийняття ідентифікаційного номера та офіційно повідо­мили про це відповідні державні органи, ідентифікаційний номер не вимагається за умови, якщо в паспортах цих осіб посадовою осо­бою органу внутрішніх справ зроблена відмітка про наявність у них прав здійснювати будь-які платежі без ідентифікаційного но­мера. Копія сторінки паспорта з такою відміткою долучається до примірника договору (стаття 1 Закону України «Про державний реєстр фізичних осіб — платників податків та інших обов'язкових платежів» (із змінами) та спільний наказ Державної податкової адміністрації України, Міністерства внутрішніх справ України від 19.10.2004 № 602/1226 «Про затвердження Порядку унесення