Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 105 из 155)

38. Договори про відчуження та заставу (іпотеку) майна, що
підлягає реєстрації, посвідчуються за умови подання документів,
які підтверджують право власності на майно, що відчужується
або заставляється, та в передбачених законодавством випадках
державну реєстрацію прав на це майно.

Такі документи нотаріус приймає лише за наявності відмітки (штампа) про реєстрацію відповідних прав та витягу з Реєстру прав власності на нерухоме майно, що є невід'ємною частиною правовстанов л ювального документа.

39. При посвідченні правочинів нотаріус з'ясовує обсяг цивіль­
ної дієздатності фізичних осіб, які є учасниками правочинів (стат­
тя 44 Закону України «Про нотаріат», виходячи з того, що цивіль­
ною дієздатністю фізичної особи визнається її здатність своїми
діями набувати для себе цивільних прав і самостійно їх здійснюва­
ти, а також здатність своїми діями створювати для себе цивільні
обов'язки, самостійно їх виконувати та відповідати в разі їх неви­
конання.

Повну цивільну дієздатність має фізична особа, яка досягла вісімнадцяти років (повноліття).

Повна цивільна дієздатність може бути надана фізичній особі, яка досягла шістнадцяти років і працює за трудовим договором, особі, яка займається підприємницькою діяльністю, а також не­повнолітній особі, яка записана матір'ю або батьком дитини.

У разі реєстрації шлюбу фізичної особи, яка не досягла пов­ноліття, вона набуває повної цивільної дієздатності з моменту реєстрації шлюбу.

У разі припинення шлюбу до досягнення фізичною особою повноліття, у разі припинення дії трудового договору, припинен­ня фізичною особою здійснення підприємницької діяльності на­бута нею повна цивільна дієздатність зберігається.

При з'ясуванні дієздатності учасників правочинів у разі якщо в нотаріуса виникає сумнів щодо віку або обсягу дієздатності учасників правочину, він вимагає відповідний документ (паспорт громадянина України, акт цивільного стану громадян про народ-

451

Нотаріат в Україні

ження, про шлюб, розірвання шлюбу, трудовий договір, свідоцт­во про реєстрацію суб'єкта підприємницької діяльності — фізич­ної особи тощо).

Якщо в нотаріуса є підстави вважати, що хтось з учасників пра­вочину страждає на хронічний, стійкий психічний розлад, що істотно впливає на здатність усвідомлювати значення своїх дій та (або) керувати ними, зловживає спиртними напоями або наркотич­ними засобами, токсичними речовинами тощо, а відомостей про визнання особи недієздатною чи обмежено дієздатною немає, но­таріус відкладає вчинення правочину і з'ясовує, чи є рішення суду про визнання особи недієздатною або обмежено дієздатною, яке набрало законної сили. Якщо таке рішення судом не виносилось, нотаріус повідомляє про своє припущення одну з осіб чи один з ор­ганів, указаних у статті 256 Цивільного процесуального кодексу України, які можуть звернутись до суду із заявою про визнання цієї особи недієздатною або обмежено дієздатною.

У своєму листі нотаріус просить повідомити його про прийня­те рішення. Залежно від прийнятого цією особою чи органом рішення нотаріус або вчиняє нотаріальну дію, або зупиняє вчи­нення нотаріальної дії до розгляду справи в суді.

40. У разі укладення правочинів, які підлягають нотаріальному посвідченню та (або) державній реєстрації, у тому числі договорів щодо поділу, обміну житлового будинку, квартири за участю осіб, над якими встановлено опіку або піклування, нотаріус перевіряє наявність дозволу органу опіки та піклування на укладення таких договорів (ст.71 Цивільного кодексу України).

Правочини за малолітніх, які не досягли 14 років, а також від імені фізичних осіб, визнаних у судовому порядку недієздатни­ми, вчиняють батьки (усиновлювачі) або опікуни.

Правочини щодо майна малолітньої дитини можуть бути вчи­нені одним з батьків, з яким постійно проживає дитина, за наяв­ності згоди другого з батьків, підпис якого має бути засвідчений нотаріально.

На вчинення неповнолітньою особою правочину щодо транс­портних засобів або нерухомого майна має бути згода обох батьків (усиновлювачів) або піклувальника.

У разі неможливості отримання згоди другого з батьків (батько дитини записаний зі слів матері; у разі смерті другого з батьків, що підтверджується свідоцтвом про смерть чи довідкою органу реєстрації цивільного стану; у разі визнання другого з батьків безвісно відсутнім чи померлим) правочини щодо майна малолітньої дитини вчиняються тим з батьків, з ким дитина проживає.

452

Додатки

У разі якщо другий з батьків заперечує проти укладання пра-зочину щодо майна малолітньої дитини, спір може бути виріше­ний органом опіки та піклування або судом.

Нотаріус не приймає для посвідчення правочин, що укла­дається від імені малолітньої дитини представником батьків (усиновлювачів) або одного з них.

Правочини від імені неповнолітніх віком від 14 до 18 років, а також від імені осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, мо­жуть бути посвідчені лише за умови, якщо вони вчинені за зго­дою батьків (усиновлювачів) або піклувальника.

Для укладання правочину неповнолітньою дитиною нотаріус має одержати згоду будь-кого з батьків (усиновлювачів). У цьому разі така згода обов'язково витребовується від того з батьків (уси­новлювачів), з ким неповнолітня дитина постійно проживає, за умови попереднього повідомлення про здійснення правочину не­повнолітньою дитиною другого з батьків (усиновлювачів).

Повідомлення про намір вчинити неповнолітньою дитиною правочин за згодою одного з батьків (усиновлювачів) надсилаєть­ся нотаріусом за кошти зацікавленої особи або особисто зацікав­леною особою. В останньому випадку нотаріусу подаються докази відправлення та одержання адресатом такого повідомлення.

Опікун не має право укладати, а піклувальник давати згоду на укладення договорів між підопічним та своєю дружиною (своїм чоловіком) або своїми близькими родичами, крім передавання майна підопічному у власність за договором дарування або в бе­зоплатне користування на підставі договору позички.

Справжність підпису(ів) батьків (усиновлювачів) або піклу­вальників на заяві про їх згоду на посвідчення правочинів від імені неповнолітніх віком від 14 до 18 років, а також від імені осіб, цивільна дієздатність яких обмежена, повинна бути засвідчена в нотаріальному порядку. Засвідчення справжності підпису не потрібне, якщо батьки, усиновлювачі або піклуваль­ники особисто подадуть нотаріусу заяву про згоду на посвідчен­ня правочину. У цьому випадку нотаріус установлює особу заяв­ника, перевіряє справжність його підпису, про що робить відмітку на заяві, і вказує назву документа, його номер, дату ви­дачі та назву установи, що видала документ, який стверджує особу .«Заява про згоду на посвідчення правочину може бути вик­ладена на звороті примірника правочину, що залишається в справах державної нотаріальної контори чи приватного но­таріуса, або на окремому аркуші.

453

Нотаріат в Україні

41. При перевірці обсягу цивільної правоздатності юридичних
осіб, які беруть участь у правочинах, нотаріуси зобов'язані ознайо­
митись з установчими документами (статут, засновницький до­
говір), установчими актами, свідоцтвом про державну реєстрацію
(перереєстрацію) суб'єкта підприємницької діяльності (витягом з
Єдиного державного реєстру підприємств та організацій України),
положенням про філію та представництво юридичної особи, нака­
зом юридичної особи про призначення керівника філії або предс­
тавництва і перевірити, чи відповідає нотаріальна дія, яка вчи­
няється, обсягу цивільної правоздатності юридичної особи.

У випадках, передбачених законодавством, нотаріус перевіряє наявність спеціального дозволу (ліцензії) на здійснення юридич­ною особою окремого виду діяльності.

42. При укладенні правочину представником нотаріус пе­
ревіряє його повноваження за довіреністю, виданою представни­
кові юридичною особою. Нотаріус зобов'язаний перевірити за до­
помогою Єдиного реєстру довіреностей, посвідчених у нотаріаль­
ному порядку, дійсність довіреності на право розпорядження
майном, у тому числі транспортними засобами. На примірнику
довіреності або її копії, що залишається у справах державної но­
таріальної контори чи в приватного нотаріуса, робиться відмітка
про перевірку дійсності довіреності за даними Єдиного реєстру
довіреностей, посвідчених у нотаріальному порядку, з обов'язко­
вим зазначенням часу, дати та ідентифікаційного номера пе­
ревірки. (Абзац перший пункту 42 із змінами, внесеними згідно з
Наказом Міністерства юстиції № 88/5 від 15.08.2005)

Нотаріус не вимагає подання довіреностей на вчинення право-чинів та інших дій від осіб, уповноважених на це установчими до­кументами юридичної особи, законом або іншими актами цивіль­ного законодавства. У цих випадках від представників вимага­ються документи, які передбачають зазначені повноваження та посвідчують їх службове становище.

При посвідченні правочинів нотаріуси можуть приймати дого­вори, укладені від імені юридичних осіб їх філіями чи представ­ництвами, підписані уповноваженими на це особами та скріплені печатками цих філій чи представництв.

Якщо від імені юридичної особи діє колегіальний орган, но­таріусом витребовується документ, який стверджує повноважен­ня цього органу та розподіл обов'язків між членами колегіально­го органу (статут, засновницький договір, установчий акт, поста­нова про обрання посадових осіб тощо).

454

Додатки

У правочинах щодо майна, яке передане в управління, но­таріусами обов'язково вказується про те, що вони вчинені упра­вителем майна.

Управителі майна за договором управління діють без довіре­ностей.

43. Правочини щодо розпорядження майном, що є спільною
сумісною власністю, які подаються для нотаріального посвідчен­
ня, підписуються всіма співвласниками цього майна або уповно­
важеними ними особами.