Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 90 из 155)

174. Перелік документів, за якими стягнення провадиться у безспірному порядку на підставі виконавчих написів нотаріусів: Затв. Постановою Кабінету Міністрів України від 29 червня 1999 р. № 1172.

175. Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій но­таріусами України: Затв. Наказом Міністерства юстиції України від 3 березня 2004 р. № 20/5.

25. Інструкція про порядок ведення Єдиного реєстру но­
таріусів. Затверджено Наказом Міністерства юстиції України від
27 травня 1999 р. № 26/5.

176. Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій посадо­вими особами виконавчих комітетів сільських, селищних, місь­ких рад народних депутатів України. Затв. Наказом Міністерства юстиції України від 25 липня 1994 р. № 22/5.

177. Інструкція про ведення Державного реєстру правочинів. Затв. Наказом Міністерства юстиції України від 18 липня 2004 р. № 86/5.

178. Інструкція про порядок заповнення заяв та ведення Єдиного реєстру заборон відчуження об'єктів нерухомого майна. Затв. На­казом Міністерства юстиції України від 18 липня 2004 р. № 85/5.

179. Положення про Головне управління юстиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, обласні, Київсь­ке та Севастопольське міські управління юстиції та Положення про районні, районні в містах, міські (міст обласного значення) управління юстиції. Затв. Наказом Міністерства юстиції України від ЗО липня 2000 р. № 36/5.

180. Положення про порядок учинення нотаріальних дій в дип­ломатичних представництвах та консульських установах України. Затв. спільним наказом Міністерства юстиції та Міністерства за­кордонних справ України від 27 грудня 2004 р. № 142/5/310.

181. Положення про державний нотаріальний архів. Затв. На­казом Міністерства юстиції України від 7 лютого 1994 р. № 8/5.

182. Положення про кваліфікаційну комісію нотаріату. Затв. На­казом Міністерства юстиції України від 28 грудня 1993 р. № 22/5.

183. Положення про Вищу кваліфікаційну комісію нотаріату. Затв. Постановою Кабінету Міністрів України від 22 лютого 1994 р. № 114.

34. Про затвердження граничної чисельності приватних но­
таріусів у нотаріальних округах. Наказ Міністерства юстиції Ук­
раїни від 12 січня 1999 р. № 2/5.

382

Список використаних і рекомендованих джерел

184. Положення про порядок видачі свідоцтва про право на за­няття нотаріальною діяльністю. Затв. Наказом Міністерства юс­тиції України від 20 січня 1994 р. № 3/5.

185. Положення про порядок реєстрації приватної нотаріальної діяльності. Затв. Наказом Міністерства юстиції України від 4 бе­резня 1994 р. № 10/5.

186. Положення про вимоги до робочого місця приватного но­таріуса та здійснення контролю за їх дотриманням. Затв. Нака­зом Міністерства юстиції України від 12 червня 1998 р. № 36/5.

187. Правила ведення нотаріального діловодства. Затв. Нака­зом Міністерства юстиції України від 3 лютого 1994 р. № 6/5

188. Порядок ведення та заповнення реєстрів для реєстрації но­таріальних дій. Затв. Наказом Міністерства юстиції України від 15 серпня 2003 р. № 87/5.

189. Примірне положення про порядок надання державними нотаріусами додаткових послуг правового характеру, які не пов'язані із вчинюваними нотаріальними діями, а також послуг технічного характеру. Затв. Наказом Міністерства юстиції Ук­раїни від 4 січня 1998 р. № 3/5.

190. Лист Міністерства фінансів України «Про порядок випус­ку і обігу векселів» від. 02 жовтня 1991 р. № 04-304/8-4481.

191. Положення про порядок здійснення операцій з чеками в іно­земній валюті на території України. Затв. Постановою Правління Національного банку України № 520 від 29 грудня 2000 р.

192. Інструкція про порядок консульської легалізації офіційних документів в Україні та за кордоном. Затв. наказом Міністерства закордонних справ України від 15 липня 1997 р.

193. Радзієвська Л.Е., Пасічник С.Г. Нотаріат в Україні: Навч. посібник / За відп. ред. Л.К. Радзієвської. — К.: Юрінком Інтер, 2000.

194. Фурса С.Я., Фурса Є.І. Нотаріат в Україні. Теорія і практи­ка: Навч. посібник для студ. вищ. навч. закл. — К.: А.С.К., 2001.

195. Фурса СМ. Нотаріальний процес: теоретичні основи. — К., 2002.

196. Семаков Г.С., Еондратова С.П. Нотаріат в Україні: курс лекцій. — К.: МАУП, 2001.

197. Цивільне право України. Підручник в 2-х т. / За заг. ред. Я.М. Шевченко. — К.:Ін юре, 2003.

198. Ромовська З.В. Сімейний кодекс України. Науково-прак­тичний коментар. — К., 2003.

199. Сімейне право України: Підручник /За ред. Ю.С. Червоно­го. — К.: Істина, 2004.

200. Нотаріат в Україні: Підручник / За ред. В.В. Комарова. — К.: Юрінком Інтер, 2006.

383

Нотаріат в Україні

ДОДАТКИ

Додаток 1

ЕТИЧНИЙ КОДЕКС НОТАРІУСІВ ЄВРОПИ

Цей Кодекс прийнятий на конференції національних

організацій нотаріусів Європейського союзу, що відбулася

3-4 лютого 1995 р. в Неаполі

ПРИЧИНИ СТВОРЕННЯ КОДЕКСУ

Створення єдиного внутрішнього ринку і реалізація принципів свободи пересування людей, капіталу і товарів в рамках єдиної Євро­пи зумовили постійне зростання економічного і, в більш загальному плані, правового обороту, що виходить за національні межі.

Ускладнення юридичних операцій і необхідність складання нотаріальних документів, регульованих правовими нормами інших держав, що все частіше зустрічається, спонукали но­таріусів провести дослідження умов їхньої співпраці з тим, щоб гарантувати правову допомогу і захист учасникам правовідно­син, що виходять за національні межі.

Національні організації нотаріусів, ознайомившись з резуль­татами порівняльного аналізу національних норм, що регулюють нотаріальну діяльність в різних країнах Європи, ухвалили рішення виробити «загальний закон», який, зрозуміло, не пови­нен підмінити собою національні законодавства, але покликаний гармонізувати нотаріальну діяльність у тих випадках, коли пра­вовідносини, що оформляються, виходять за національні межі.

Етичний кодекс нотаріусів Європи — це наочний прояв волі нотаріусів як представників своєї професії гарантувати громадя­нам європейських країн при оформленні ними правочинів і опе­рацій, що виходять за національні межі, такий же правовий за­хист, як і всередині країни.

ПОЯСНЕННЯ З ВЖИВАНОЇ ТЕРМІНОЛОГІЇ

Нижченаведені терміни, що використовуються у цьому Ко­дексі, мають таке значення:

Транснаціональна операція — будь-яка операція з посилан­ням на іншу державу, наприклад, відносно місця знаходження майна, що є предметом майбутньої операції, громадянства одного з учасників чи його місця проживання або місця проведення но­таріального посвідчення.

384

Додатки

Нотаріус країни перебування, або національний нотаріус — нотаріус, який уповноважений вчиняти нотаріальні дії за місцем свого знаходження відповідно до національного законодавства своєї країни.

Нотаріус країни походження, чи іноземний нотаріус — но­таріус іншої держави — члена Європейського союзу, відмінної від тієї, в якій вчиняються нотаріальні дії.

1. НОТАРІУС: ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ 1.1. Визначення статусу і посади нотаріуса

Визначення статусу і посади нотаріуса дається відповідно до Резолюції нотаріальних організацій країн — учасниць Євро­пейського союзу, одноголосно прийнятої 22-23 березня 1990 р. у Мадриді:

Нотаріус є посадовцем, діяльність якого регулюється нормами публічного права і якому держава передає повноваження ство­рення офіційних документів. При цьому нотаріус забезпечує зберігання, підвищену доказову силу і виконавчу силу доку­ментів, що складаються ним.

Для того щоб гарантувати свою незалежність, необхідну для здійснення його діяльності, нотаріус веде приватну практику як представник вільної професії, повністю підпадаючи під дію доб­ровільної підсудності.

Якість цього правового захисту гарантується тим, що нотаріус є юристом високої кваліфікації з університетською освітою, який одержує допуск до професії тільки після здачі численних іспитів, завершення встановлених ступенів навчання і проходження кон­курсного відбору на вакантну посаду нотаріуса. Нотаріус здійснює свою професійну діяльність у неухильній відповідності до норм дисциплінарного права і під постійним контролем дер­жавних установ; у зв'язку з тим, що призначення на посаду но­таріуса здійснюється, виходячи з місцевих умов і потреб, забезпе­чується повне задоволення потреби громадян у нотаріальних пос­лугах на всій території країни. Все це також сприяє посиленню правового захисту громадян.

Крім того, участь нотаріуса в оформленні правовідносин доз­воляє уникнути можливого виникнення конфліктів на подаль­ших етапах і є невід'ємним елементом справедливої і дієздатної юстиції.

~ -'.. ~ ' ~ ".ї'ч.-'.'7-.::і.-;:/-":п

385

Нотаріат в Україні

1.2. Сукупність норм, загальних для всіх нотаріусів Європейського союзу

1.2.1. Лояльність і бездоганний моральний вигляд нотаріуса

Нотаріус через свою професію зобов'язаний дотримуватись ло­яльності щодо до своїх клієнтів, колег, держави і мати бездоган­ний моральний вигляд.

Нотаріус зобов'язаний підтримувати колегіальність у відноси­нах з іншими представниками своєї професії незалежно від того, громадянами якої держави вони є. У випадку коли іноземний і національний нотаріуси співпрацюють у рамках однієї справи, во­ни повинні прагнути спільно виробити рішення, яке відповідно з діючим законодавством та іншими нормами гарантувало б учас­никам всеохоплюючий захист їхніх інтересів.

1.2.2. Неупередженість і незалежність нотаріуса

Нотаріус повинен зберігати повну неупередженість і неза­лежність при консультуванні клієнтів і здійсненні нотаріальних посвідчень. Нотаріус не має права відмовляти у виконанні своїх посадових обов'язків, якщо звернення за вчиненням нотаріаль­ної дії було зроблено належним чином, за винятком випадків, пе­редбачених національним законодавством.