Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 74 из 155)

У квитанції вказують:

·відомості щодо особи, від якої прийняті в депозит грошові суми, а також щодо особи, для якої вони вносяться (депонента):

·для фізичних осіб: прізвище, ім'я, по батькові, серія та но­мер паспорта, коли та ким він був виданий, місце проживання та ідентифікаційний номер у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків та інших обов'язкових платежів;

·для юридичних осіб: найменування, місцезнаходження та ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстрі підприємств

309

Нотаріат в Україні

та організацій України, реквізити поточного рахунку, відкрито­го в установі банку (якщо місцезнаходження депонента невідоме, то нотаріусом у квитанції вказуються останні дані, які відомі особі, що звернулася за внесенням у депозит грошових сум);

·з якою метою чи для виконання якого зобов'язання внесено суму в депозит;

·розмір грошової суми, внесеної у депозит;

·сума справленого державного мита або плати за вчинену но­таріальну дію.

На прохання боржника напис про внесок може бути зроблений на поданому документі, що встановлює заборгованість або з яко­го випливає внесення грошових сум або цінних паперів у депозит.

Внесення особою грошових сум у депозит приватного но­таріуса провадиться шляхом переказу готівки через банки або підприємства поштового зв'язку чи безготівковим перерахуван­ням сум з рахунку особи на окремий поточний рахунок приватно­го нотаріуса. Для зберігання грошових сум, прийнятих у депозит державними нотаріальними конторами, в органах Державного казначейства відкриваються відповідні рахунки для обліку депо­зитних сум.

Нотаріусом у депозит приймаються цінні папери, випущені в документарній формі. Нотаріус складає їх опис у трьох примірниках, кожен з яких підписується особою, що вносить цінні папери в депозит. Прийняті в депозит цінні папери в опеча­таних пакетах, на яких позначається їх сумарна номінальна вартість та в які вкладається один примірник опису, здаються на зберігання до банку.

В описі вказуються: найменування та місцезнаходження дер­жавної нотаріальної контори або ПІБ та нотаріальний округ при­ватного нотаріуса, кількість, вид, сумарна номінальна вартість та реквізити цінних паперів.

Цінні папери, що надійшли в депозит, здаються нотаріусом до банківської установи не рідше 1 разу на 5 днів.

При прийнятті в депозит цінних паперів на зворотному боці квитанції і корінця квитанції зазначаються вид цінних паперів, їх кількість та сумарна номінальна вартість.

У разі прийняття у депозит для передачі за належністю грошо­вих сум або цінних паперів державними нотаріусами справляєть­ся державне мито в розмірі, установленому чинним законодав­ством; приватними нотаріусами справляється плата відповідно до статті 31 Закону України «Про нотаріат» та статті 1 Указу пре-

Глава 17. Прийняття в депозит грошових сум і цінних паперів...

зидента України від 10 липня 1998 року № 762 «Про впорядкуван­ня справляння плати за вчинення нотаріальних дій». Документ, що свідчить про сплату державного мита, наклеюється на корінці кви­танції. Особа, що внесла в депозит грошові суми або цінні папери, або її уповноважений представник розписується на корінці кви­танції. Витрати, пов'язані з наданням банківськими установами послуг із зберігання цінних паперів, відшкодовуються депонентом.

Якщо під час вжиття заходів до охорони спадкового майна дер­жавним нотаріусом будуть виявлені грошові суми (цінні папери), що залишилися після померлого, вони вносяться на відповідні ра­хунки для обліку депозитних сум державної нотаріальної конто­ри, про що виписується відповідна квитанція. Квитанція підши­вається до спадкової справи, а її корінець залишається в справах державної нотаріальної контори. У цьому разі в квитанції зазна­чаються: ПІБ державного нотаріуса, що вживав заходів до охоро­ни спадкового майна; прізвище, ім'я, по батькові та останнє місце проживання спадкодавця; розмір грошових коштів або су­марна номінальна вартість цінних паперів, внесених державним нотаріусом у депозит. На звороті корінця квитанції вказується номер спадкової справи, в якій зберігається квитанція.

Облік депозитних операцій здійснюється державними но­таріальними конторами та приватними нотаріусами у книзі обліку депозитних операцій та книзі обліку особових рахунків депонентів.

Книги обліку депозитних операцій, обліку особових рахунків депонентів мають бути пронумеровані, прошнуровані і скріплені печаткою та підписом посадової особи Головного управління юс­тиції Міністерства юстиції України в Автономній Республіці Крим, обласного, Київського та Севастопольського міських уп­равлінь юстиції із зазначенням кількості аркушів, що містяться в них. Квитанційні книжки обліковуються за правилами обліку документів суворої звітності.

Про надходження грошових сум і цінних паперів нотаріус повідомляє кредитора і на його вимогу видає йому належні гро­шові суми або цінні папери.

Якщо боржник не вказав адресу кредитора і нотаріусу ця адре­са невідома, боржник попереджається, що повідомлення креди­тора про внесення грошей або цінних паперів у депозит є його обов'язком.

Повернення грошових сум і цінних паперів особі, яка внесла їх у депозит, допускається лише за письмовою згодою на це особи,

311

Нотаріат в Україні

на користь якої був зроблений внесок (кредитора), або за рішен­ням суду. Видача з депозиту грошових сум або цінних паперів здійснюється за заявою, яку подає депонент. Вимога про повер­нення грошових сум і цінних паперів і згода на їх повернення по­винні бути висловлені в письмовій формі.

На заяві нотаріусом здійснюється службова відмітка про вста­новлення особи депонента, реквізити документа, на підставі яко­го особу було встановлено, та вказується документ, що підтверд­жує право на одержання депозитних сум (свідоцтво про право на спадщину, довіреність тощо).

Видача банками грошових сум депонентам провадиться на підставі платіжних доручень приватних нотаріусів шляхом без­готівкового перерахування на рахунок депонента або переказу коштів для виплати депоненту готівкою в банку. Копія платіжно­го доручення, на підставі якого перераховано грошові суми, зали­шається в справах державної нотаріальної контори або приватно­го нотаріуса.

Про одержання від нотаріуса цінних паперів депонент розпи­сується на заяві.

Невитребувані з депозиту грошові суми та цінні папери, що підлягають передачі фізичним та юридичним особам, зберігаються в депозиті державної нотаріальної контори або приватного нотаріуса протягом 3 років і після закінчення встановлених термінів їх зберігання підлягають перерахуванню до Державного бюджету Ук­раїни в порядку, установленому чинним законодавством України.

§ 2. Прийняття документів на зберігання

Згідно з п. 308 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, нотаріуси за заявами юридичних осіб та громадян приймають на зберігання документи. Прийняття на зберігання документів вчиняється на прохання зацікавленої осо­би, наприклад, якщо вона позбавлена можливості зберігати певні документи за своїм місцем проживання чи місцезнаходженням. Документи, що приймаються на зберігання, можуть стосуватись дуже важливих для такої особи питань, зокрема це можуть бути документи про освіту, працю, нагороди, участь у діяльності гро­мадських організацій, документи, видані органами РАГСу, доку­менти щодо права власності на нерухоме майно, ділове чи навіть приватне листування тощо.

312

Глава 17. Прийняття в депозит грошових сум і цінних паперів...

Приймати на зберігання документи вправі державні но­таріальні контори, приватні нотаріуси та посадові особи кон­сульських установ. Процесуальний порядок вчинення цієї но­таріальної дії регулюється п. 308-312 Інструкції про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України та п. 3.19. Поло­ження про порядок учинення нотаріальних дій у дипломатичних представництвах та консульських установах України.

Нотаріус здійснює прийняття документів за описом, що скла­дається в двох примірниках і підписується особою, яка здала до­кументи на зберігання, та нотаріусом.

Опис повинен містити: ПІБ та адресу особи, яка здала доку­менти, найменування документа (документів), що здається на зберігання, реквізити документа — на чиє ім'я і ким його видано, номер документа, дата видачі, а також строк зберігання цього до­кумента у нотаріуса. Слід зазначити, що нотаріус також зо­бов'язаний встановити стан документа чи його вади, наприклад, старість, потертість, рвані краї, плями тощо та зазначити про це в описі, оскільки він несе відповідальність за його збереження в первісному вигляді.

Опис підписується особою, яка здає документи на зберігання, і нотаріусом та скріплюється печаткою нотаріуса. Один примірник опису залишається у нотаріуса, а другий видається особі, яка зда­ла документи на зберігання.

На прохання особи нотаріус може прийняти документи без опису, якщо вони належним чином упаковані в присутності но­таріуса. Упаковка має бути скріплена печаткою нотаріуса, його підписом і підписом особи, яка здала документи на зберігання.

Прийняті документи зберігаються в окремому пакеті в залізних шафах чи сейфах, опечатаних печаткою нотаріуса.

Про прийняття документів на зберігання нотаріус видає особі, яка здала їх, свідоцтво за встановленою формою, до якого до­дається примірник опису, якщо такий провадився.

Документи, прийняті на зберігання, повертаються на вимогу особи, яка здала їх на зберігання, або на вимогу уповноважених нею осіб при пред'явленні свідоцтва і примірника опису.