Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 73 из 155)

Заява обов'язково повинна містити такі відомості:

·ШБ, місце проживання заявника та особи, до якої звернута заява або назви і місцезнаходження юридичних осіб (без скоро­чень). У необхідних випадках зазначаються номери рахунків юридичних осіб у банках (інших кредитних установах);

·дату складання, а також у багатьох випадках обов'язковим є зазначення строку на відповідь.

Якщо документ, що підлягає передачі, викладений неправиль­но чи неграмотно, складений з порушенням вимог чинного зако­нодавства, нотаріус пропонує особі, що звернулася за вчиненням нотаріальної дії, виправити його або скласти новий. На бажання зацікавленої особи документ може бути складений нотаріусом.

Заяви передаються нотаріусу не менше ніж у двох примірни­ках, один з яких передається поштою зі зворотним повідомлен­ням або особисто адресатам. Інший примірник залишається у справах нотаріуса; на ньому проставляється реєстраційний но­мер, за яким зареєстровано цю нотаріальну дію, і відмітка про сплату державного мита (плати).

У разі пересилання заяви поштою до неї долучається суп­ровідний лист нотаріуса, копія якого залишається у його спра­вах, разом з квитанцією пошти про прийняття заяви і повідом­лення про вручення заяви адресату.

Якщо нотаріус особисто передає заяву адресату, він бере роз­писку про одержання заяви, яка вчиняється на примірнику, що зберігається у нотаріуса. В розписці вказується ШБ або повне найменування адресата, найменування документа, час його одер-

305

Нотаріат в Україні

жання. У випадку передачі заяви представнику юридичної особи в розписці зазначаються його посада та ПІБ. Розписка скріплюється підписом особи, що прийняла заяву, а у необхідних випадках — печаткою юридичної особи.

Заяви можуть передаватися також з використанням технічних засобів, наприклад, факсимільного апарату, комп'ютерних мереж тощо. У цьому випадку другий примірник заяви повертається особі, що її подала.

Витрати, пов'язані з поштовою пересилкою заяви чи з вико­ристанням інших технічних засобів, оплачуються заявником.

Відповідно до п. 276 Інструкції, на прохання особи, що подала заяву, їй видається свідоцтво про передання заяви, яке є доказом передачі заяви конкретного змісту фізичним чи юридичним особам.

Свідоцтво видається особі, яка подала заяву, не раніше вказа­ного в ній строку на відповідь та за наявності повідомлення пош­ти про вручення заяви адресату у певний час або відповіді адреса­та. У ньому викладається зміст одержаної на заяву відповіді або те, що відповідь у встановлений у заяві строк не надійшла.

Нотаріус складає свідоцтво у вигляді окремого документа або на зворотному боці заяви, у двох примірниках. Один примірник видається заявнику, а інший залишається у справах нотаріуса.

У свідоцтві повинні міститись відомості про час отримання за­яви нотаріусом, її зміст, час вручення адресату, його відмову від прийняття заяви або неможливість передачі йому заяви з інших причин, час отримання відповіді на заяву та її зміст або відсут­ність відповіді.

Передавання заяви та видача свідоцтва про передання заяви є самостійними нотаріальними діями і реєструються в реєстрі но­таріальних дій під окремими номерами.

і &bsol; і*. .- *. . ' -.'-'_<

306

Глава 17. Прийняття в депозит грошових сум і цінних паперів...

ГЛАВА 17. Прийняття в депозит грошових сум і цінних паперів, прийняття документів на зберігання

§ 1. Прийняття в депозит грошових сум і цінних паперів

До компетенції нотаріусів відноситься вчинення такої нотаріаль­ної дії, як прийняття в депозит грошових сум і цінних паперів.

Слово «депозит» походить від латинського «йерозі1;ит» — річ, віддана на зберігання, відкладена. Депозит у нотаріальній прак­тиці є передачею на зберігання матеріальних цінностей, які при настанні певних умов підлягають поверненню або передачі іншій особі. Найбільш поширеним є передання гропіей і цінних паперів на депозитні рахунки нотаріуса при неможливості з якихось при­чин повернути їх кредитору.

Підстави, коли виконання грошового зобов'язання проводить­ся внесенням боргу в депозит, визначаються ст. 537 ЦК України. Ця стаття закріплює право боржника виконати свій обов'язок шляхом внесення належних з нього кредитору гропіей або цінних паперів у депозит нотаріуса у разі:

·відсутності кредитора або уповноваженої ним особи у місці виконання зобов'язання;

·ухилення кредитора або уповноваженої ним особи від прий­няття виконання або в разі іншого прострочення з їхнього боку;

·відсутності представника недієздатного кредитора.

При цьому кредиторами і боржниками можуть виступати як фізичні, так і юридичні особи.

Як справедливо відмічають деякі автори, внесенням боргу в депозит боржник намагається уникнути відповідальності за прострочення боргу, коли така загроза існує з незалежних від ньо­го обставин (кредитор навмисно ухиляється від прийняття вико­нання зобов'язань чи має місце інше прострочення з його боку). В такому випадку боржник зацікавлений у виконанні свого зо­бов'язання через внесення боргу в депозит, щоб у майбутньому не бути звинуваченим у його невиконанні і запобігти настанню нега­тивних наслідків.

Внесення грошових коштів у депозит нотаріуса вважається виконанням зобов'язання. Причому строком фактичного вико­нання зобов'язання вважається день внесення грошових сум чи цінних паперів у депозит незалежно від того, чи одержить їх кре­дитор, чи їх в разі недотримання строку буде перераховано в дохід бюджету.

307

Нотаріат в Україні

Вчинення цієї нотаріальної дії належить до компетенції як державних нотаріальних контор, так і приватних нотаріусів. Також приймати в депозит гроші та цінні папери мають право консульські установи України, якщо боржником і кредитором (або одним з них) є українські громадяни чи юридичні особи.

Вчинення цієї нотаріальної дії проводиться за місцем вико­нання зобов'язань. Згідно із ст. 532 ЦК України, місце виконан­ня зобов'язання встановлюється у договорі.

Якщо місце виконання зобов'язання не встановлено у дого­ворі, виконання провадиться:

·за зобов'язаннями про передання нерухомого майна — за місцезнаходженням цього майна;

·за зобов'язаннями про передання товару (майна), що вини­кає на підставі договору перевезення, — за місцем здавання това­ру (майна) перевізникові;

·за зобов'язаннями про передання товару (майна), що вини­кає на підставі інших правочинів, — за місцем виготовлення або зберігання товару (майна), якщо це місце було відоме кредито­рові на момент виникнення зобов'язання;

·за грошовим зобов'язанням — за місцем проживання кре­дитора, а якщо кредитором є юридична особа, — за її місцезна­ходженням на момент виникнення зобов'язання. Якщо кредитор на момент виконання зобов'язання змінив місце проживання (місцезнаходження) і сповістив про це боржника, зобов'язання виконується за новим місцем проживання (місцезнаходження) кредитора з віднесенням на кредитора всіх втрат, пов'язаних зі зміною місця виконання;

·за іншим зобов'язанням — за місцем проживання (місце­знаходженням) боржника.

Зобов'язання також може бути виконане в іншому місці, якщо це встановлено актами цивільного законодавства або випливає із суті зобов'язання чи звичаїв ділового обороту.

Приймання грошових сум або цінних паперів у депозит для пе­редавання кредитору здійснюється за заявою заінтересованої особи.

Заява має містити відомості:

·щодо особи, від якої прийнято внесок у депозит, а також щодо особи, для передавання якій його внесено, а саме:

·для фізичних осіб: прізвище, ім'я, по батькові, серія та но­мер паспорта, коли та ким він був виданий, місце проживання та ідентифікаційний номер у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків та інших обов'язкових платежів;

308

Глава 17. Прийняття в депозит грошових сум і цінних паперів,.

·для юридичних осіб: найменування, місцезнаходження т< ідентифікаційний код в Єдиному державному реєстр підприємств та організацій України, реквізити поточного рахун ку, відкритого в установі банку (якщо місцезнаходження аб( інші відомості щодо особи, для передавання якій робиться вне сок, невідомі, то в заяві вказуються останні відомі особі, що звер нулася до нотаріуса, відомості);

·щодо мети чи виконання якого зобов'язання зроблено внесок

·щодо причин, з яких зобов'язання не може бути виконане безпосередньо.

За бажанням особи до заяви можуть бути включені обґрунту­вання та розрахунок, згідно з яким робиться внесок. У разі прий­няття в депозит цінних паперів, випущених у документарній формі, у заяві зазначається їх сумарна номінальна вартість.

Прийняття в депозит грошей або цінних паперів проводиться з дотриманням загальних правил вчинення нотаріальних дій. Так, провадження цієї дії починається з встановлення особи боржника на основі даних паспорту чи інших документів, перед­бачених законодавством, перевірки його дієздатності та право­здатності юридичних осіб, що беруть участь в угодах, а також пе­ревірки повноважень представників.

Слід відзначити, що приймаючи в депозит грошові суми чи цінні папери, нотаріус не повинен перевіряти правочини, що ста­ли підставою для виникнення зобов'язання, чи витребувати у боржника документи, що підтверджують факт наявності самого зобов'язання.

Нотаріус видає особі, яка внесла в депозит грошові суми або цінні папери, квитанцію про внесок встановленого зразка. При цьому права частина квитанції (квитанція) видається особі, яка внесла грошову суму в депозит, а ліва її частина (корінець кви­танції) залишається в справах державної нотаріальної контори або приватного нотаріуса.