Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 113 из 155)

Земельна ділянка може передаватися у найм разом з насад­женнями, будівлями, спорудами, водоймами, які розміщені на ній, або без них.

119. Істотними умовами договору оренди земельної ділянки є:
об'єкт оренди (місце розташування та розмір земельної ділянки);
термін договору оренди;

орендна плата (розмір, індексація, форми платежу, строк, по­рядок внесення і перегляду та відповідальність за її несплату);

цільове призначення, умови використання і збереження стану земельної ділянки;

умови і строки передачі земельної ділянки орендарю;

умови повернення земельної ділянки орендодавцеві;

існуючі обмеження (обтяження) щодо використання земель­ної ділянки;

484

Додатки

визначення сторони, яка ризикує випадковим пошкодженням або знищенням об'єкта оренди чи його частини;

відповідальність сторін.

Відсутність у договорі оренди землі однієї з вищезазначених істотних умов, а також порушення у ньому статей 4—6, 11, 17, 19 Закону України «Про оренду землі» є підставою для відмови у посвідченні договору оренди земельної ділянки.

Невід'ємною частиною договору оренди землі є:

план або схема земельної ділянки, яка передається в оренду;

кадастровий план земельної ділянки з відображенням обме-(обтяжень) у її використанні та встановлених земельних сервітутів;

акт приймання-передавання об'єкта оренди;

акт визначення меж земельної ділянки в натурі (на місце­вості);

проект відведення земельної ділянки у випадках, передбаче­них Законом України «Про оренду землі».

У разі зміни цільового призначення земельної ділянки пере-дання її в оренду здійснюється за проектом відведення в порядку, визначеному Земельним кодексом України. Проект відведення земельної ділянки є невід'ємним додатком до договору оренди.

Надання в оренду земельної ділянки (без зміни її цільового призначення), межі якої визначені в натурі, здійснюється без розроблення проекту її відведення.

120. Нотаріус при укладанні договору роз'яснює сторонам
зміст статті 18 Закону України «Про оренду землі», про що зазна­
чається у тексті договору.

Орендована земельна ділянка або її частина може за згодою орендодавця передаватись орендарем у володіння та користуван­ня іншій особі (суборенда).

121. При посвідченні договору нотаріус роз'ясняє сторонам,
що договір оренди (суборенди) земельної ділянки набирає чин­
ності після його державної реєстрації, про що зазначає в
посвідчувальному написі. У разі якщо орендодавцем у договорі є
фізична особа, яка не є суб'єктом підприємницької діяльності,
нотаріус зобов'язаний надіслати інформацію про посвідчення та­
кого договору податковому органу за основним місцем проживан­
ня платника податку — орендодавця за формою та в спосіб, уста­
новленими Кабінетом Міністрів України.

■ 485

Нотаріат в Україні

РОЗДІЛ 12 ПОСВІДЧЕННЯ ДОГОВОРІВ УПРАВЛІННЯ МАЙНОМ

311. Договори управління нерухомим майном підлягають но­таріальному посвідченню і посвідчуються нотаріусами за місце­знаходженням нерухомого майна.

312. Установником управління може бути лише власник май­на, яке передається в управління.

У разі якщо власником майна, яке передається в управління, є фізична особа, місцеперебування якої невідоме, або особа, виз­нана безвісно відсутньою, установником управління є орган опіки та піклування за останнім відомим постійним місцем про­живання такої особи. У цьому разі для посвідчення договору но­таріусу подається рішення суду про визнання особи безвісно відсутньою або документ, який дає змогу стверджувати, що місцеперебування особи невідоме, рішення відповідного органу виконавчої влади про встановлення управління майном, яке на­лежить таким особам із зазначенням всіх істотних умов, які не­обхідно включити до договору, довіреність про уповноваження представника органу виконавчої влади або органу опіки та піклу­вання на підписання договору управління майном.

124. Управителем майна за договором управління може бути
суб'єкт підприємницької діяльності. На підтвердження цього но­
таріусу подається відповідне свідоцтво та(або) витяг з Державно­
го реєстру фізичних осіб — для фізичних осіб, витяг з Єдиного
державного реєстру підприємств та організацій України — для
юридичних осіб. Дані про документи, що підтверджують статус
осіб як суб'єктів підприємницької діяльності, указуються но­
таріусом у тексті договору. Засвідчені в установленому порядку
фотокопії цих документів долучаються до примірника договору,
що залишається у справах нотаріуса.

Не можуть бути управителями майна за договором управління вигодонабувач (особа, яка має право за умовами договору набува­ти вигоди від майна, переданого в управління), органи державної влади, органи влади Автономної Республіки Крим або органи місцевого самоврядування, якщо інше не встановлено законом.

125. Договір управління майном повинен містити такі істотні
умови:

перелік майна, що передається в управління; розмір і форма плати за управління майном. Договором управління майном може бути передбачений строк його дії. При цьому нотаріус роз'яснює сторонам договору, що в

486

Додатки

разі невизначення строку, на який він укладається, договір вва­жається укладеним на п'ять років.

Установник управління може також надати управителю право доручати іншій особі (замісникові) вчиняти від його імені дії, не­обхідні для управління майном, про що зазначається в тексті до­говору.

126. Припинення дії договору управління майном на бажання сторін здійснюється на підставі укладеного між ними відповідного договору. У цьому випадку сторонами договору нотаріусу повер­тається примірник договору управління майном, який долучаєть­ся до примірника договору, що зберігається у справах нотаріуса.

У разі відмови однієї із сторін від договору управління майном (відмови вигодонабувача від одержання вигоди за договором, відмови управителя або установника управління від договору уп­равління майном у зв'язку з неможливістю управителя здійсню­вати управління майном) до припинення його дії нотаріусу пода­ються докази про повідомлення іншої сторони договору про намір припинити дію договору. У такому випадку дія договору припи­няється після спливу трьох місяців з дня одержання другою сто­роною відповідного повідомлення. Повідомлення другої сторони про відмову від договору може бути вчинено шляхом передачі за­яви за правилами пункту 275 цієї Інструкції.

Якщо від договору управління майном відмовляється установ­ник управління з іншої причини, ніж неможливість управителем здійснювати управління майном, припинення дії договору відбу­вається лише за письмовою згодою управителя за умови виплати йому плати, передбаченої договором.

Одержавши повідомлення однієї із сторін або рішення суду про закінчення строку дії договору, про загибель майна, переда­ного в управління, про смерть фізичної особи — вигодонабувача або ліквідацію юридичної особи — вигодонабувача, якщо інше не встановлено договором (у разі якщо особа вигодонабувача збігається з особою установника управління (власника майна)), визнання управителя недієздатним, безвісно відсутнім, обмежен­ня його цивільної дієздатності або смерті, визнання установника управління банкрутом, нотаріус на підставі відповідних доку­ментів припиняє договір управління майном, про що робить відповідні відмітки на всіх примірниках договору та відмітку в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій.

487

Нотаріат в Україні

РОЗДІЛ 13 ПОСВІДЧЕННЯ ШЛЮБНОГО ДОГОВОРУ

127. Особи, які подали заяву про реєстрацію шлюбу, а також
подружжя мають право за власним бажанням укласти договір
щодо вирішення питань життя сім'ї (шлюбний договір), яким ре­
гулюються майнові відносини між подружжям, у тому числі виз­
начаються їхні майнові права та обов'язки як батьків.

Шлюбний договір повинен бути нотаріально посвідченим.

313. Шлюбний вік для жінки встановлено у сімнадцять, а для чоловіків — у вісімнадцять років. У разі зниження шлюбного віку до реєстрації шлюбу відповідно до чинного законодавства шлюб­ний договір укладається неповнолітніми за письмовою згодою їх батьків або піклувальника, справжність підпису яких засвідчуєть­ся нотаріусом з дотриманням вимог пункту 40 цієї Інструкції.

314. Шлюбний договір не може регулювати особисті відносини подружжя, а також особисті відносини між ними та дітьми. Шлюбний договір не може зменшувати обсягу прав дитини, які встановлені Сімейним кодексом України, а також ставити одного з подружжя у надзвичайно невигідне матеріальне становище.

За Шлюбним договором не може передаватися у власність од­ному з подружжя нерухоме майно та інше майно, право на яке підлягає державній реєстрації.

130. Шлюбний договір може включати положення про поря­
док зміни його умов, загальний строк його дії, а також тривалість
окремих прав та обов'язків.

У шлюбному договорі можуть бути встановлені умови чин­ності договору або окремих його положень і після припинення шлюбу.

315. Зміни до шлюбного договору можуть бути внесені под­ружжям шляхом укладання відповідного договору, який підля­гає обов'язковому нотаріальному посвідченню.

316. Шлюбний договір, укладений до реєстрації шлюбу, наби­рає чинності в день реєстрації шлюбу, а шлюбний договір, укла­дений подружжям, — у день його нотаріального посвідчення, про що має бути зазначено в тексті договору.

317. Сторони можуть домовитися про визнання майна, набуто­го ними за час шлюбу, таким, що вважатиметься їх спільною частковою власністю або особистою приватною власністю кожно­го з них.

488

Додатки

134. Шлюбним договором може регулюватися порядок корис­
тування одним із подружжя житловим приміщенням, яке нале­
жить іншому з подружжя, а також проживання у житловому
приміщенні, яке є їхньою спільною власністю, їхніх родичів.