Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 83 из 155)

Векселі для вчинення протесту про неоплату приймаються но­таріусами після закінчення дати платежу за векселем, але не пізніше 12 години наступного після цього строку дня.

Вексель може бути прийнятий для вчинення протесту про не­акцепт протягом строків, встановлених для пред'явлення до ак­цепту чинним законодавством, а якщо вексель був пред'явлений до акцепту в останній день строку, то не пізніше 12 години нас­тупного після цього строку дня.

347

Нотаріат в Україні

Векселі для вчинення протесту про непред'явлення примірни­ка векселя, надісланого для акцепту, держателю векселя, про­тест про неакцепт за другим примірником векселя, протест про неплатіж за другим примірником векселя, протест про непереда-вання оригіналу векселя законному держателю копії векселя, протест про відмову у проставлянні векселедавцем датованої відмітки про пред'явлення йому векселя приймаються нотаріуса­ми в строки, установлені ст. 44 Уніфікованого закону про пере-казні векселі та прості векселі, запровадженого Женевською кон­венцією 1930 року.

При вчиненні протестів векселів нотаріус повинен враховува­ти, що за акцепт і платіж відповідає векселедавець (ст. 9 Уніфіко­ваного закону).

Згідно з п. 299 Інструкції «Про порядок вчинення нотаріаль­них дій», протести векселів вчиняються у випадках:

·відмови платника оплатити вексель за письмовою заявою векселедержателя з проханням вчинити протест поданого векселя;

·відмови платника акцептувати вексель;

·неявки платника до нотаріуса.

Опротестування векселя вчиняється в двох екземплярах, один з яких видається векселедержателю чи уповноваженій особі, а дру­гий залишається у нотаріуса. У нотаріуса залишаються також зая­ва особи як підстава вчинення протесту, вексель та опис векселя.

Після прийняття векселя до опротестування нотаріус починає роботу з ним. Так, у день прийняття векселя до протесту нотаріус пред'являє зобов'язаній особі вимогу про здійснення відповідних дій (оплати, акцепту, проставлення дати акцепту). Ця вимога по­дається шляхом повідомлення платника (або доміциліанта) но­таріусом особисто або через засоби зв'язку. Залежно від дій осо­би, проти якої здійснюється ця нотаріальна дія, можливі декіль­ка варіантів подальшої роботи нотаріуса.

Якщо зобов'язання було дійсно виконане, про що особа повідом­ляє нотаріуса, опротестування векселя припиняється. Вексель з відповідними відмітками про одержання усіх приналежних сум повертається особі, яка його оплатила.

Якщо платник виконав вимогу про проставляння акцепту, вексель повертається векселедержателю без вчинення протесту.

Якщо платник (доміциліант) відмовився оплатити або акцеп­тувати вексель або якщо він не з'явився до нотаріуса, нотаріус складає акт про протест, робить відповідний запис у реєстрі, а та­кож ставить відмітку встановленої форми про протест про неоп-лату або неакцепт на самому векселі.

348

Глава 19. Вчинення протестів векселів

Без пред'явлення вимоги про оплату або акцепт векселя про­тест векселя вчиняється, якщо місцезнаходження платника невідоме. Нотаріус робить відповідну відмітку про це в акті про протест та в реєстрі нотаріальних дій.

Діюче законодавство України залежно від того, хто є суб'єк­том вексельного обігу, встановлює такі строки давності: 3 роки, 2 роки, 6 місяців.

Так, відповідно до ст. 70 Уніфікованого вексельного закону, позовні вимоги, що витікають з переказного векселя проти ак­цептанта, погашаються зі спливом трьох років з дня настання строку платежу. Позовні вимоги векселедержателя проти індо­сантів і проти векселедавця погашаються зі спливом 1 року з дня протесту, здійсненого у встановлений строк, чи з дня настання строку платежу, у випадку оговорення про обіг без витрат. По­зовні вимоги індосантів один до одного погашаються зі спливом 6 місяців, рахуючи від дня, в який індосант оплатив вексель, або з дня пред'явлення до нього позову.

'
' .

349

Нотаріат в Україні

ГЛАВА 20. Пред'явлення чеків до платежу та посвідчення неоплати чеків

§ І. Поняття чека як форми безготівкових розрахунків

В Україні встановлено таку форму безготівкового розрахунку, як розрахунок чеками, які набули значного поширення в Україні порівняно нещодавно, проте широко відомі у міжнародній практиці.

Питання про використання чеків при здійсненні розрахункових операцій висвітлені, в основному, в нормативних актах Національ­ного банку України, зокрема, в Інструкції про безготівкові розра­хунки в Україні, затвердженій Постановою Правління Національ­ного банку України № 22 від 21 квітня 2004 р., а щодо здійснення операцій з чеками в іноземній валюті, — в Положенні про поря­док здійснення операцій з чеками в іноземній валюті на території України, затвердженому Постановою Правління Національного банку України № 520 від 29 грудня 2000 р.

Розрахунковий чек — це паперовий розрахунковий документ установленої форми, що містить нічим не обумовлене письмове розпорядження власника рахунку (чекодавця) банку-емітенту, в якому відкрито його рахунок, про сплату чекодержателю зазна­ченої в чеку суми коштів протягом установленого строку.

Таким чином, учасниками цих відносин є чекодавець, чеко-держатель і банк-емітент. Чекодавцем може бути фізична чи юридична особа, що власне здійснює платіж у формі чека, чеко-держатпелем є фізична чи юридична особа, що є одержувачем коштів за цим чеком. Банком-емітпентом, або платником, висту­пає банк, який видав чек (чекову книжку) підприємству або гро­мадянину, що відкрив у ньому відповідний рахунок.

Розрахунковий чек має містити такі реквізити:

·назву «розрахунковий чек»;

·назву (для фізичних осіб — ПІБ, реквізити паспорта, або до­кумента, що його замінює) власника чекової книжки та номер йо­го рахунка;

·назву банку-емітента і його номер МФО;

·ідентифікаційні коди чекодавця та чекодержателя за Єди­ним держанням реєстром підприємств та організацій України, у фізичних осіб — ідентифікаційні номери у разі їх присвоєння Державною податковою адміністрацією;

·назву чекодержателя;

·доручення банку-емітенту сплатити конкретну суму, що зазначена цифрами та прописом;

350

Глава 20. Пред'явлення чеків до платежу та посвідчення...

·призначення платежу;

·число, місяць і рік складання чека (місяць пишеться пропи­сом, дата видачі чека має відповідати даті його реальної видачі);

·місце складання чека;

·підпис чекодавця;

·печатка чекодавця (для юридичної особи).

Чеки, які подаються чекодержателем у банк (установу) до сплати, мають містити всі визначені реквізити. Якщо ж реквізи­ти відсутні, чек вважається недійсним, повертається чекодержа-теля та не приймається банком (установою) на інкасо (банківська операція, за допомогою якої банк одержує кошти від платника, що призначені для виплати за чеком чекодержателя). Проте як­що у чеку не міститься окремої вказівки на місце його складання, він вважається складеним у місці знаходження чекодавця.

Слід відзначити, що бланки чеків виготовляються банками за зразком, затвердженим Національним банком України. При цьо­му банк вміщує в бланк такі реквізити: найменування, місцезна­ходження, код банку чекодавця, установу, в якій міститься його кореспондентський рахунок, номер рахунка; найменування че­кодавця, номер його рахунка; граничну суму (ліміт) чекової книжки. Таким чином, заповнюючи чек, чекодавець вписує в ньо­го суму, що підлягає платежу (цифрами та прописом), наймену­вання отримувача, причину перерахування коштів, дату і місце складання документа.

Положення про порядок здійснення операцій із чеками в іно­земній валюті на території України передбачає використання двох видів чеків: іменних та дорожніх.

Дорожній чек — паперовий розрахунковий документ, що ви­ражений в іноземній валюті та використовується як засіб міжна­родних розрахунків неторговельного характеру і є грошовим зо­бов'язанням чекодавця виплатити зазначену в чеку суму чеко-держателю (власнику), підпис якого проставляється в зазначено­му місці під час продажу.

Іменний чек — паперовий розрахунковий документ, що вира­жений в іноземній валюті, тобто є письмовим розпорядженням юридичної особи — нерезидента або фізичної особи — нерезиден­та, яка виписала чек (чекодавець), платнику про виплату певної суми коштів чекодержателю, зазначеному в чеку, або іншій особі за нотаріально посвідченою довіреністю за рахунок наданого платнику грошового покриття.

. •- -Нотаріат в Україні

Іменні чеки виписуються на певну особу із застереженням «не наказу» чи рівнозначним застереженням (наприклад, «сплатіть (кому) не наказу» чи «сплатіть тільки (йому)»). Іменний чек не підлягає передаванню, за винятком випадків, що передбачені чинним законодавством України.

При цьому чекодавцем виступає юридична особа — нерези­дент або фізична особа — нерезидент, що видає чек, а чекодержа-телем (отримувачем, власником) — будь-яка фізична або юри­дична особа, яка має право отримати кошти за чеком.

Чеки, які подаються чекодержателем у банк (установу) до сплати, мають містити чітко визначені реквізити, а саме:

а) іменний чек:

назву документа — «чек», що зазначено в тексті документа тією мовою, якою його складено (або без назви, якщо чек виписа­ний у таких країнах, як Велика Британія, СІЛА, Канада, Австралія, Німеччина та ін.);

розпорядження сплатити певну суму чекодержателю;