Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 59 из 155)

Нотаріус, завідувач державним нотаріальним архівом при одержанні заяви про скасування чи зміну заповіту, а також при наявності нового заповіту, який скасовує чи змінює раніше скла­дений заповіт, роблять про це відмітку на примірнику заповіту, що зберігається у справах державної нотаріальної контори (при-

245

Нотаріат в Україні

ватного нотаріуса), у державному нотаріальному архіві, і відмітку в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій та в алфавітній книзі обліку заповітів.

Якщо заповідач подасть примірник заповіту, що він має, то напис про зміну чи скасування заповіту робиться і на цьому примірнику, після чого він разом з заявою (коли заповіт скасо­вується заявою) додається до примірника, що зберігається у спра­вах державної нотаріальної контори (приватного нотаріуса), у державному нотаріальному архіві.

Справжність підпису на заяві про скасування або зміну за­повіту має бути нотаріально засвідчена.

Нотаріус, якому в ході посвідчення заповіту стало відомо про наявність раніше складеного заповіту, повідомляє про вчинену но­таріальну дію державний нотаріальний архів, нотаріуса чи орган місцевого самоврядування, де зберігається примірник раніше посвідченого заповіту. Зазначене стосується і нотаріуса, який одер­жав на зберігання для передавання заповіт, посвідчений однією з посадових осіб, перелічених у статті 40 Закону «Про нотаріат».

Нотаріус, завідувач державним нотаріальним архівом при одер­жанні заяви про скасування секретного заповіту, а також за наяв­ності нового секретного заповіту роблять про це відмітку в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій та в алфавітній книзі обліку заповітів.

Якщо заповідач подасть примірник свідоцтва про посвідчення та прийняття на зберігання секретного заповіту, то напис про скасування заповіту робиться і на цьому примірнику, після чого він разом з заявою (коли заповіт скасований заявою) додається до примірника свідоцтва, що зберігається у справах державної но­таріальної контори (приватного нотаріуса), у державному но­таріальному архіві.

У разі скасування секретного заповіту за заявою заповідача нотаріус повертає заповідачу підписаний ним конверт, в якому зберігається секретний заповіт.

Справжність підпису заповідача на заяві про скасування сек­ретного заповіту має бути нотаріально засвідчена.

Заповіт подружжя може бути скасований кожним з подружжя лише за життя обох з подружжя.

Відомості про заповіти підлягають обов'язковій реєстрації в Спадковому реєстрі в порядку, встановленому положенням про Спадковий реєстр, затвердженим наказом Мін'юсту України.

При внесенні відомостей до Спадкового реєстру нотаріус обов'язково зазначає вид посвідченого заповіту (секретний, за­повіт подружжя).

246

Глава 8. Видача свідоцтва виконавцю заповіту ГЛАВА 8. Видача свідоцтва виконавцю заповіту § 1. Порядок призначення та обов'язки виконавця заповіту

Особливим розпорядженням заповідач може призначити ви­конавця заповіту — фізичну або юридичну особу як із числа спад­коємців, так і з тих, які не є спадкоємцями.1 Виконавцем за­повіту може бути тільки особа з повною цивільною дієздатністю.

Слід відзначити, що виконавець заповіту може також бути призначений за ініціативою спадкоємців чи нотаріусом. Згідно зі ст. 1287 ЦК, спадкоємці мають право пред'явити позов про усунен­ня виконавця заповіту, призначеного заповідачем, від виконання ним своїх повноважень, якщо він не може забезпечити виконання золі заповідача. У випадку коли заповідач не призначив виконав­ця заповіту або якщо особа, яка була ним призначена, відмовилась від виконання заповіту, спадкоємці мають право обрати виконав­ця з числа спадкоємців або призначити виконавцем заповіту іншу особу. Якщо вони не можуть досягти згоди з цього питання, вико­навець на вимогу одного з них може бути призначений судом.

Якщо заповідач не призначив виконавця заповіту, якщо вико­навець відмовився від виконання заповіту чи був усунений від йо­го виконання і якщо цього потребують інтереси спадкоємців, ви­конавець заповіту може бути призначений нотаріусом за місцем відкриття спадщини.

Згідно зі ст. 1289 ЦК України, особа може бути призначена ви­конавцем заповіту лише за її згодою.

Виконавець заповіту має коло обов'язків, серед яких:

123. вжиття заходів щодо охорони спадкового майна;

124. вжиття заходів щодо повідомлення спадкоємців, відказо-одержувачів, кредиторів про відкриття спадщини;

125. вимагання від боржників спадкодавця виконання ними своїх зобов'язань;

126. управління спадщиною;

127. забезпечення одержання кожним із спадкоємців частки спад­щини, яка визначена у заповіті;

128. забезпечення одержання частки спадщині особами, які ма­ють право на обов'язкову частку у спадщині.

Також виконавець заповіту зобов'язаний забезпечити вико­нання спадкоємцем дій, до яких вони були зобов'язані заповітом.

" Цивільне право України. Підручник в 2-х т. // За заг. ред. Я.М. Шевченко. — Київ: Ін Юре, 2003. — Т.1. — С. 384.

247

Нотаріат в Україні

Виконавець заповіту має право на плату за виконання своїх пов­новажень. Так, заповідач має право визначити у заповіті те майно (в натурі або у грошах), яке виконавець заповіту має право одержа­ти зі складу спадщини як плату за виконання своїх повноважень.

Якщо розмір плати не визначений заповідачем, він може бути визначений за домовленістю виконавця заповіту та спадкоємців, а в разі спору — судом.

Виконавець заповіту також має право вимагати від спад­коємців відшкодування витрат, які були ним зроблені для охоро­ни спадщини, управління нею та виконання заповіту.

Повноваження виконавця заповіту є досить широкими, що ви­магає ретельного контролю з боку зацікавлених осіб. Спадкоємці мають право контролювати дії виконавця заповіту. Якщо спад­коємцями є малолітні, неповнолітні, недієздатні або обмежено дієздатні особи, контроль здійснюють батьки (усиновлювачі), опікуни, піклувальники, а також орган опіки та піклування. За їх вимогою виконавець заповіту повинен звітувати про дії, вчи­нені ним для виконання заповіту.

Після виконання заповіту виконавець подає спадкоємцям або їхнім законним представникам звіт про виконання своїх повнова­жень (ст. 1292 ЦК).

Спадкоємці, їхні законні представники, а також орган опіки та піклування мають право оскаржити до суду дії виконавця за­повіту, якщо вони є незаконними або порушують інтереси спад­коємців.

Повноваження виконавця заповіту тривають до повного здійснення волі спадкодавця, яка виражена у заповіті. Проте ви­конавець заповіту має право відмовитись від здійснення своїх повноважень і зобов'язаний негайно повідомити спадкоємців, а також осіб, щодо яких він повинен був вчинити певні дії, про відмову від здійснення своїх повноважень.

Виконавець заповіту не може відмовитись від здійснення своїх повноважень у разі необхідності вчинення невідкладних дій, зволікання з якими загрожує завданням збитків спадкоємцям.

§ 2. Порядок видачі свідоцтва виконавцю заповіту

Повноваження виконавця заповіту посвідчуються свідоцтвом, яке видається нотаріусом за місцем відкриття спадщини за зая­вою особи, яка заповідачем або спадкоємцями заповідача призна-

248

Глава 8. Видача свідоцтва виконавцю заповіту

чена виконавцем заповіту. Цей документ дає можливість вико­навцю заповіту здійснювати покладені на нього обов'язки, нап­риклад, виконувати дії щодо охорони чи управління спадковим майном, звертатись до боржників спадкодавця і є офіційним підтвердженням його повноважень.

Як вже згадувалось раніше, у випадку коли заповідач не приз­начив виконавця заповіту або якщо виконавець заповіту відмо­вився від виконання заповіту чи був усунений від його виконан­ня, нотаріус призначає виконавця заповіту та видає йому свідоцтво. Якщо заповіт складено на користь кількох осіб, вико­нання заповіту може бути доручено будь-кому з них. У цьому разі нотаріусу подається письмова згода цих осіб на призначення од­ного з них виконавцем заповіту. У разі якщо заповіт складено на користь однієї особи, в її інтересах виконавцем заповіту може бу­ти призначено особу не з числа спадкоємців.

Особа може бути призначена нотаріусом виконавцем заповіту лише за її письмовою згодою, яка може бути виражена у тексті самого заповіту або додана до нього. Заяву про згоду бути вико­навцем заповіту особа може подати до нотаріуса за місцем відкриття спадщини після її відкриття.

У тексті свідоцтва виконавця заповіту нотаріус обов'язково зазначає всі повноваження виконавця заповіту, передбачені стат­тею 1290 Цивільного кодексу України.

Якщо спадкоємцями є малолітні, неповнолітні, недієздатні особи або особи, цивільна дієздатність яких обмежена, про вида­чу свідоцтва виконавця заповіту нотаріус повідомляє відповідні органи опіки та піклування.

Чинність повноважень виконавця заповіту припиняється но­таріусом за місцем відкриття спадщини за письмовою згодою спадкоємців, відказоодержувачів, а також осіб (органів), які ма­ють право здійснювати контроль за виконанням заповіту.

Після повернення виконавцем заповіту виданого йому свідоцтва нотаріус робить відмітку про припинення чинності пов­новажень виконавця на примірнику свідоцтва, що зберігається у справах нотаріуса, у державному нотаріальному архіві, на примірнику свідоцтва, повернутого виконавцем, та відмітку в реєстрі для реєстрації нотаріальних дій, у книзі обліку спадкових справ.

На всіх заявах зазначається час їх надходження та номер спад­кової справи. Заяви та примірники свідоцтва підшиваються в спадкову справу.

Нотаріат в Україні

ГЛАВА 9. Видача свідоцтва про право на спадщину § 1. Загальні положення про спадкування