Смекни!
smekni.com

Нотаріат в Україні 2 (стр. 67 из 155)

При видачі свідоцтва про право власності на житловий буди­нок, квартиру та інше нерухоме майно, що підлягає реєстрації, нотаріус вимагає витяг з Реєстру прав власності, а в місцевостях, не інвентаризація не проведена, - довідку відповідного органу місцевого самоврядування, в якій викладена характеристика будівлі, на яку видається свідоцтво.

За наявності заборони відчуження житлового будинку, квар­тири, дачі, садового будинку, гаража, земельної ділянки, іншого нерухомого майна свідоцтво про право власності на майно, обтя-жене боргом, видається у разі згоди на те кредитора (відповідно­го податкового органу).

Про видачу свідоцтва про право власності на нерухоме майно, перераховане вище, робиться відмітка на правовстановлювально-му документі.

Свідоцтво про право власності на частку в спільному майні, набутому за час шлюбу, може видаватись одному або кожному з подружжя як під час перебування в шлюбі, так і після розірван­ня шлюбу.

У разі смерті одного з подружжя свідоцтво про право власності на частку в їх спільному майні видається нотаріусом на підставі письмової заяви другого з подружжя з наступним повідомленням спадкоємців померлого, які прийняли спадщину. Таке свідоцтво мо­же бути видане на половину спільного майна і має на меті встанов­лення обсягу спадщини, яка перейде до спадкоємців одного з под­ружжя. Оскільки ця нотаріальна дія тісно пов'язана з відносина­ми, що виникають з приводу спадкуванням, місцем видачі свідоц­тва буде місце відкриття спадщини. Видача свідоцтва відноситься до компетенції державних нотаріусів (ст. 71 ЗУ «Про нотаріат»).

279

Нотаріат в Україні

На підставі письмової заяви спадкоємців, які прийняли спад­щину, за згодою другого з подружжя, що є живим, у свідоцтві про право власності може бути визначена і частка померлого у спільній власності.

У повідомленні, що надсилається спадкоємцям померлого, які прийняли спадщину, зазначається склад спільного майна под­ружжя, на частку якого другий з подружжя, що є живим, про­сить видати свідоцтво про право власності, а також роз'яснюєть­ся право звернення до суду у випадку оспорювання спадкоємця­ми майнових вимог того з подружжя, що залишився живим.

Повідомлення надсилається поштою, а спадкоємці, які при­були до нотаріальної контори, повідомляються нотаріусом усно, про що робиться відмітка на заяві того з подружжя, що залишив­ся живим. Така відмітка підписується спадкоємцями.

Якщо серед спадкоємців є особи, над якими встановлена опіка і піклування, свідоцтво про право власності на частку в спільному майні подружжя видається за наявності дозволу органів опіки і піклування, який оформляється згідно з чинним законодавством.

При видачі свідоцтва про право власності на частку в спільно­му майні подружжя в разі смерті одного з них нотаріус вимагає, крім свідоцтва про смерть, ті самі документи і перевіряє ті самі обс­тавини, що і для видачі свідоцтва за життя обох з подружжя (доку­менти про право власності на те майно, яке є спільною сумісною власністю подружжя і є наявним на день видачі свідоцтва, свідоцт­во про шлюб, про розірвання шлюбу тощо). На примірнику свідоцтва, що залишається в правах державної нотаріальної кон­тори чи у приватного нотаріуса, робиться відмітка, в якій зазна­чаються найменування поданого для огляду документа, його но­мер, дата та найменування юридичної особи, що його видала.

Якщо до складу спільного майна подружжя входить майно, що підлягає реєстрації, нотаріус перевіряє правовстановлювальні до­кументи про належність цього майна та відсутність заборони або арешту, в тому числі наявності чи відсутності податкової застави та інших застав за даними відповідних реєстрів. Нотаріус також повинен дотримуватись інших вимог, встановлених Інструкцією про вчинення нотаріальних дій нотаріусами України.

Видаючи свідоцтво про право власності на частку в спільному майні подружжя, до складу якого входить майно, що підлягає державній реєстрації, нотаріус роз'яснює про необхідність пода­ти це свідоцтво для державної реєстрації у відповідний орган.

280

Глава 12. Видача свідоцтва про придбання арештованого...

ГЛАВА 12. Видача свідоцтва про придбання

арештованого нерухомого майна, а також

заставленого майна з публічних торгів (аукціонів).

Видача свідоцтва про придбання майна,

що є предметом іпотеки

§ 1. Видача свідоцтва про придбання арештованого

нерухомого майна, а також заставленого майна

з публічних торгів (аукціонів)

Видача свідоцтва про придбання нерухомого майна з прилюдних торгів має на меті засвідчити безспірнии факт виникнення права зласності на нерухоме майно, а також підтвердити, що виникнення цього права є наслідком саме придбання з прилюдних торгів.

Для набувача основним є підтвердження безспірного факту — набуття права власності на нерухоме майно саме цим набувачем.

Також слід зазначити, що, відповідно до частини четвертої статті 656 Цивільного кодексу України, до договору купівлі-про-дажу на біржах, конкурсах, аукціонах, (публічних торгах), дого-зору купівлі-продажу валютних цінностей і цінних паперів зас­тосовуються загальні положення про купівлю-продаж, якщо інше не встановлено законом про ці види договорів купівлі-про­дажу або не випливає з їх суті. Договори, зареєстровані на біржі, не прирівнюються до нотаріально посвідчених, у зв'язку з чим необхідно дотримуватися законодавчо встановленої форми угод про відчуження нерухомого майна незалежно від місця, де ці уго­ди укладаються.

Таким чином, договори щодо придбання на біржових торгах об'єктів нерухомого майна вимагають оформлення в письмовій формі та підлягають нотаріальному посвідченню.

Особливості цієї нотаріальної дії визначаються характером придбання майна — внаслідок проведення прилюдних торгів. Продаж нерухомого майна його власником при цьому є примусо­вим, в порядку звернення стягнення на це майно. Це може ста­тись унаслідок невиконання основного зобов'язання, забезпече­ного нерухомістю як предмета застави чи притримання. Так, згідно з ст. ст. 591 та 597 ЦК України, реалізація предмета заста-зи чи притримання, на який звернено стягнення, провадиться шляхом продажу з публічних торгів. Продаж заставленого або притримуваного майна забезпечує захист інтересів кредитора, виконання зобов'язання

Нотаріат в Україні

Також особливість видачі свідоцтва про придбання нерухомого майна з прилюдних торгів полягає у тому, що від нотаріуса не вима­гається перевіряти факт належності нерухомого майна колишньому власнику, витребувати правовстановлюючі документи, відомості про факт реєстрації майна органами виконавчої влади, довідку-ха-рактеристику органів БТІ та інші документи, як при відчуженні нерухомого майна. Оскільки продаж є примусовим, всі необхідні відомості та документи вже витребувані попереднім проваджен­ням судових органів чи державним виконавцем і залишаються у їх провадженні. При цьому нотаріус має право зробити запити до наз­ваних органів щодо правовстановлюючих документів.

Стосовно нотаріального посвідчення договорів купівлі-прода-жу нерухомого майна, що перебуває у податковій заставі, приму­совий продаж активів платника податків, у тому числі об'єктів нерухомого майна, що перебувають у податковій заставі, у раху­нок погашення його податкового боргу здійснюється відповідно до вимог Закону України «Про порядок погашення зобов'язань платників податків перед бюджетами та державними цільовими фондами». Згідно з підпунктом 3.1.1 пункту 3.1 статті 3 цього За­кону, активи платника податків можуть бути примусово стягнені в рахунок погашення його податкових зобов'язань виключно за рішенням суду (господарського суду). Підпунктом 10.2.1 пункту 10.2 статті 10 зазначеного Закону встановлено, що такий продаж здійснюється за кошти виключно на цільових аукціонах, які ор­ганізовуються за поданням відповідного податкового органу на біржах. У тому разі, коли на території району або міста, де знахо­дяться активи платника податків, що продаються, відсутня то­варна біржа, визначена центральним податковим органом, подат­ковий орган організовує окремий позабіржовий аукціон.

У випадках реалізації нерухомого майна через товарну біржу податковим органом (наприклад, реалізація нерухомого майна, яке перейшло у власність держави, згідно із Постановою Кабіне­ту Міністрів України від 25.08.98 № 1340 «Про Порядок обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що перехо­дить у власність держави, і розпорядження ним»), угода, за за­гальним правилом, повинна бути укладена у письмовій но­таріальній формі.

У разі реалізації нерухомості, на яку накладений арешт дер­жавним виконавцем, слід зазначити, що на прилюдних торгах, аукціонах державною виконавчою службою оформляється акт, а саме після повного розрахунку покупця за придбану нерухомість на підставі протоколу про реалізацію та документів, що підтверд-

282

Глава 12. Видача свідоцтва про придбання арештованого..

жують розрахунок за придбану нерухомість, державний викона зець складає акт про реалізацію нерухомого майна.

Затверджений начальником (заступником начальника) відділз державної виконавчої служби акт державний виконавець видає покупцеві, а копії акта надсилає стягувачеві та боржникові.

Акт є підставою для подальшого оформлення покупцем правг власності на це майно, тобто на підставі копії цього акта нотаріус видає покупцеві свідоцтво про придбання нерухомого майна.

Таким чином, придбання на прилюдних торгах, аукціонах не­рухомого майна, на яке накладено арешт, не передбачає укладан­ня договору купівлі-продажу, а оформляється шляхом видачі но­таріусом на підставі акта про реалізацію нерухомого майна свідоцтва про придбання нерухомого майна.